Τουρισμός Τότε και Τώρα, μέρος Α, του Τάσου Ανθουλιά

Σήμερα θεωρούμε τον εισαγόμενο τουρισμό ως μια βάση της ελληνικής οικονομίας. Ας δούμε, λοιπόν, από πού ξεκινήσαμε και πού είμαστε τώρα.
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η κατεστραμμένη Ευρώπη είχε πέσει στη σκληρή δουλειά για την ανασυγκρότησή της. Δεν υπήρχε καν η έννοια του τουρισμού. Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα στην Ελλάδα εξαιτίας του εμφύλιου.

Γύρω στα 1960, η κατάσταση είχε αρχίσει να βελτιώνεται οικονομικά στη βόρεια και δυτική Ευρώπη. Η ανατολική Ευρώπη είχε κλείσει τα σύνορά της και ήταν σαν να μην υπάρχει με το «σιδηρούν παραπέτασμα» που είχε «χτιστεί». Οι βόρειες χώρες, ιδιαίτερα οι Σκανδιναβικές που δεν είχαν πάθει τόσο μεγάλες καταστροφές, άρχισαν να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους να κάνουν κάποιες πολύ μικρές και φτηνές διακοπές εντός και εκτός των συνόρων τους.

Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα είχαμε μια εξαθλιωμένη επαρχία (χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό στο μεγαλύτερο μέρος της) που μετανάστευε στη Γερμανία. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια ανάπτυξη της επαρχίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μεταξύ άλλων, δημιούργησε το δίκτυο των «Ξενία» – των πρώτων ξενοδοχείων σε επιλεγμένες περιοχές. Φυσικά, δεν μιλάμε για εισαγόμενο αλλά για εσωτερικό τουρισμό που θα βοηθούσε στην αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος. Βέβαια, η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη ήταν ένα διήμερο ταξίδι σε δύσκολους δρόμους που περνούσαν από τη Θήβα, τον Μπράλο, τη Λάρισα (για διανυκτέρευση), την Ελασσόνα και την Καστανιά του Βέρμιου.

Μέχρι τότε, μερικές από τις βασικές περιοχές, από τις πιο ελκυστικές για τον (ελάχιστο) εσωτερικό τουρισμό (για οικονομικούς λόγους) ήταν τα νησιά της Δωδεκανήσου. Τα νησιά αυτά ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1949 και λειτουργούσαν ως «duty free», καθώς δεν υπήρχαν δασμοί για τα εισαγόμενα είδη, εφόσον δεν έβγαιναν από τα νησιά. Επιπλέον, σε αυτά τα νησιά υπήρχαν σοβαρές υποδομές (δρόμοι, κτίρια κλπ.) που είχε φτιάξει η φασιστική Ιταλία (που τα κατείχε) για την προβολή της.

Οι περισσότεροι Έλληνες που πήγαιναν για διακοπές στην Κω και στη Ρόδο κέρδιζαν ένα μέρος των χρημάτων που ξόδευαν αγοράζοντας κυρίως δύο είδη που τότε είχαν σοβαρό κόστος (σε σχέση με το μέσο εισόδημα): ύφασμα από αγγλικό κασμίρι και ιταλικές ομπρέλες. Και πώς θα τα έβγαζαν από την Κω ή τη Ρόδο;

Οι άντρες, όταν έφταναν στην Κω ή στη Ρόδο, αγόραζαν εξαιρετικό «αγγλικό» ύφασμα (κασμίρι, προερχόμενο από την περιοχή Κασμίρ, μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν), πήγαιναν στους ντόπιους ράφτες και το έραβαν. Έτσι, το περνούσαν από το τελωνείο φορώντας το ως κοστούμι. Φυσικά, όλοι έκαναν τα στραβά μάτια και είχε αναπτυχθεί ένα σοβαρό δίκτυο Ελλήνων ραφτών.

Τότε, στα (πρωτόγονα) λιμάνια ήταν αδύνατο να προσδέσουν τα πλοία. Οι επιβάτες μεταφέρονταν με βάρκες στα πλοία. Έβλεπες, λοιπόν, καλοκαιριάτικα μέσα στις βάρκες, άντρες ντυμένους με χειμωνιάτικα κοστούμια και γυναίκες κρατώντας ανοιχτές χειμωνιάτικες ομπρέλες για να προστατευθούν από τον ήλιο – όλα αυτά υποτίθεται πως δεν τα είχαν αγοράσει στα νησιά, αλλά τα είχαν μαζί τους όταν είχαν έρθει!…

Μερικές ακόμα περιοχές, στις οποίες υπήρξε ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού, ήταν εκείνες που είχαν ιαματικά λουτρά: Αιδηψός, Μέθανα, Λουτράκι. Αλλά ο εσωτερικός τουρισμός δεν προσθέτει εισόδημα στη χώρα – μεταφέρει χρήματα από μια ελληνική τσέπη σε μιαν άλλη ελληνική (πάλι) τσέπη, δηλαδή γίνεται αναδιανομή εισοδήματος.

Εκείνη την εποχή, όμως, άρχισαν δειλά-δειλά να έρχονται στην Ελλάδα βορειοευρωπαίοι (ιδιαίτερα νέοι) για λίγες μέρες διακοπών. Στην Ελλάδα έβρισκαν μια ζεστή φιλοξενία και μια υπέροχη φύση: ένα χαμόγελο, μια πραγματική χειραψία, τον ήλιο και τη θάλασσα, μια ζουμερή ντομάτα, ένα κομμάτι τυρί, μια φέτα καρπούζι κι ένα τσαμπί σταφύλι – όλα πολύ-πολύ φτηνά (με μια υποτιμημένη δραχμή) και ανύπαρκτα στον τόπο τους. Ενώ, πολλές νέες βορειοευρωπαίες έβρισκαν, επιπλέον, τον θερμό έρωτα (σεξ) που δεν συναντούσαν στη χώρα τους.

clip_image002

Published by

Τάσος Ανθουλιάς

Prev Αναλύοντας την συνέντευξη της Γιάννας Αγγελοπούλου, της Μαγδαληνής Τσουρδιού
Next Η μουσική μέσα από την συνθέτρια Μεμνουνέ