Τι μου έμαθαν αυτές οι εκλογές; της Μαγδαληνής Τσουρδιού

Εκλογές 2014 σε όλα τα επίπεδα. Ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Λόγω της επιθυμίας μου να ασχοληθώ κάποια στιγμή με τα κοινά και την πολιτική γενικότερα, φέτος αποφάσισα να παρακολουθήσω από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Δεν θα αναφερθώ στα αποτελέσματα των επιμέρους εκλογών ως τέτοια, καθώς αποτελούν προϊόν δημοκρατικών διαδικασιών, ωστόσο θα αρκεστώ σε μερικές γενικές παρατηρήσεις, μετά από δυο Κυριακές πάνω από τις κάλπες και επαφές με τον κόσμο – τον Ροδιακό λαό κυρίως.

flust.gr-εκλογές2014

Μάθημα 1ο: Το μεγάλο ποσοστό της αποχής από τις κάλπες κατέδειξε, κατά τη γνώμη μου, το έλλειμμα όχι μόνο πολιτικής παιδείας αλλά και πολιτικής συνείδησης των Ελλήνων που για ακόμα μια φορά επέλεξαν την «αποχή» από τη «συμμετοχή». Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός, ειδικά σε μια Ελλάδα που αντιμετωπίζει μια κρίση οικονομική και μια κρίση ταυτότητας πλέον (το διαπιστώνει κανείς από τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής), να υπάρχουν πολίτες που μένουν αμέτοχοι στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Σαφώς και δεν απευθύνομαι σ’ αυτούς που δεν μπόρεσαν για σοβαρούς λόγους να προσέλθουν στις κάλπες. Αντιθέτως απευθύνομαι και κατακρίνω αυτούς που κάνουν κατά καιρούς τις λεγόμενες συζητήσεις του “καφενείου”, χωρίς ουσιαστικό πολιτικό λόγο, αυτούς που κατακεραυνώνουν το σύστημα και κατηγορούν τους πολιτικούς, αλλά και αυτούς που κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και περιμένουν τη λύτρωση να έρθει από μόνη της. Συμφωνώ ότι μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού είναι απελπισμένοι και αγανακτισμένοι πολίτες μπροστά σε αδιέξοδο. Και ποιος δεν είναι θα ρωτήσω εγώ; Όλοι εμείς που ψηφίσαμε είμαστε οι πολίτες που “κολυμπάμε στην ευμάρεια και τα πλούτη”; Αγανακτισμένοι είμαστε κι εμείς! Δεν μένουμε ωστόσο αμέτοχοι.

Κατακρίνω αυτούς που βγαίνουν καθημερινά στην πλατεία, την καφετέρια, τη γειτονιά και κατηγορούν αυτούς που αποφασίζουν για εμάς, το περιβόητο σύστημα, την Ενωμένη Ευρώπη, όταν τους δίνεται η ευκαιρία να αλλάξουν αυτούς που αποφασίζουν για εμάς, να ανατρέψουν το σύστημα, να ταράξουν τα νερά στην Ευρώπη και δεν το κάνουν. Καταλαβαίνω τους πολίτες που νιώθουν πως δεν υπάρχει κόμμα ή παράταξη που να τους αντιπροσωπεύει πλήρως. Καταλαβαίνω επίσης τον πολίτη που λέει ότι “όλοι ίδιοι είναι, μόνο το όνομα του κόμματος αλλάζει”, γιατί απλά έτσι το αντιλαμβάνεται αυτός. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο πολίτης είναι ότι με την αποχή δεν δηλώνεις την αντίθεσή σου, την απάθειά σου ή την αποστασιοποίησή σου από όλο αυτό. Με την αποχή δηλώνεις έρμαιο στα χέρια των ασκούντων πολιτική. Αφήνεις άλλους να αποφασίζουν για σένα χωρίς εσένα. Θες να αντιδράσεις; Ψήφισε! Ψήφισε άκυρο, ψήφισε μικρά κόμματα, ψήφισε ό,τι θέλεις, αλλά ψήφισε! Δήλωσε το παρόν! Θα το λάβουν το μήνυμα! Θα ακουστείς!

Μάθημα 2ο: Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης θα έλεγα ότι είδα πως παίζεται “το παιχνίδι των εκλογών”. Και αυτό ήταν ένα πολύ καλό μάθημα (όχι μόνο για εμένα). Όσον αφορά τις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, σημαία τους ήταν να δοθεί χώρος έκφρασης και δράσης σε νέα παιδιά. Ωστόσο παρ’ όλο που δεν νομίζω ότι δόθηκε χώρος σε νέα παιδιά αλλά σε νέα “πολιτικά” πρόσωπα, που σημαίνει άφθαρτα πρόσωπα που κανένα προηγούμενο είχαν με την πολιτική, θεωρώ πως ένα σημαντικό βήμα επετεύχθη. Όσον αφορά τις ικανότητες και την καταλληλότητα αυτών που επιλέχτηκαν να μας εκπροσωπήσουν θα κριθούν και αυτοί εκ του αποτελέσματος.

Μάθημα 3ο: Το ζητούμενο της επόμενης μέρας των Ευρωεκλογών είναι το αν έχασε έδαφος η Νέα Δημοκρατία ή αν ανέβηκαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ; Ή το ότι κερδίζουν έδαφος τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη; Πώς να νιώσει κανείς μεταφράζοντας τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής; Η σταθερά ανοδική πορεία της ΧΑ θα έπρεπε να προβληματίζει όλους μας. Ο προβληματισμός βέβαια δεν θα έλεγα ότι είναι η κατάλληλη λέξη που μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα μεγάλης –ακόμα- μερίδας του ελληνικού λαού αλλά ο φόβος! Συνεχίζω να πιστεύω ότι ακόμα και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι αυτού του κόμματος δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα σε μεγάλο βαθμό τι αντίκτυπο και τι συνέπειες μπορεί να έχει η ψήφος τους στο μέλλον. Αυτό που δεν μπορώ να πιστέψω είναι πόσο πολύ μπορεί να έχει αλλάξει η πολιτική κουλτούρα και ο πολιτισμός του Έλληνα με την πάροδο του χρόνου. Δεν θα μπω στο παιχνίδι του “Δεν γνωρίζουν την ιστορία μας” καθώς αυτό είναι δεδομένο και δεν περιμένω κιόλας από κάποιον που δεν έχει ζήσει σε εποχές φασισμού να καταλάβει τι σημαίνει η λέξη και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Περιμένω ωστόσο από αυτόν τον ψηφοφόρο, που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έδωσε βήμα στη ΧΑ, βιώνοντας τα πρόσφατα γεγονότα (βλ. δολοφονία Παύλου Φύσσα) να μπορεί να κρίνει. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο.

Τα μαθήματα που πήραμε από όλες ανεξαιρέτως τις εκλογές του 2014 είναι σημαντικά και χρήζουν βαθύτερης ανάγνωσης. Όχι μετάφρασης, αλλά ανάγνωσης. Το να καθόμαστε ώρες ατελείωτες και να αναλύουμε ποσοστά και νούμερα δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως. Ο καθένας βλέπει τα στατιστικά από τη δική του σκοπιά. Αυτό γινόταν πάντα. Εγώ δεν θα σου πω “Καληνύχτα Κεμάλ” γιατί δεν ήρθε η ώρα να κοιμηθείς, αλλά να ξυπνήσεις! Μην μένεις θεατής σε μια ζωή που δεν σου αξίζει!

Published by

Μαγδαληνή Τσουρδιού

Γεννήθηκε στην Ρόδο στις 4 Νοεμβρίου 1986 Σπούδασε στο τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Πρωτεύουσα ειδίκευση: Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Δευτερεύουσα ειδίκευση: Διεθνείς Σχέσεις.Πήρε το Μεταπτυχιακό της δίπλωμα στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών «Πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς σχέσεις στη Μεσόγειο» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ήταν Διοργανώτρια και βασική ομιλήτρια στην ημερίδα «Mare Nostrum 2 και 3 το 2011 και το 2012 αντίστοιχα. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά.Εργάζεται στην εταιρία mgk.advertising
Prev Η αναγνώριση των συναισθημάτων μας, της Φλώρας Χατζημανώλη
Next Από ναύαρχος του Τσάρου σε φαροφύλακα του ελληνικού κράτους, του Βαγγέλη Γεωργίου