Τι γνωρίζεται για την κυτταρίτιδα; της Γιούλης Ματσαμά

cellulite1

Οι έρευνες λένε ότι επηρεάζει το 95% των ενήλικων γυναικών (σε ελάχιστο ποσοστό τους άνδρες), ότι δεν είναι «προνόμιο» των παχύσαρκων και ότι όλες οι γυναίκες απλά τη μισούν. Ο γρίφος είναι εύκολος και ακούει στο όνομα: κυτταρίτιδα.
Η αντιαισθητική όψη του φλοιού πορτοκαλιού δεν κάνει διακρίσεις. Εμφανίζεται σε άτομα με παραπάνω κιλά, σε αδύνατους, ακόμα και σε γυμνασμένους. Τί άλλο δεν γνωρίζουμε (ενώ θα έπρεπε) για την κυτταρίτιδα;
1. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κυτταρίτιδας; Η λιπώδης κυτταρίτιδα είναι η «σκληρή» κυτταρίτιδα που μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού σε χαλαρό δέρμα. Η οιδηματώδης κυτταρίτιδα σχετίζεται με την κατακράτηση υγρών και συχνά εμφανίζεται ως «μαλακή» κυτταρίτιδα σε χαλαρό δέρμα, και η ινώδης κυτταρίτιδα που είναι σκληρή, συμπαγής και εμφανίζεται συνήθως σε αδύνατες γυναίκες χωρίς τοπικό πάχος.

2. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές ποιότητες της κυτταρίτιδας, οι οποίες χωρίζονται σε βαθμούς:
Βαθμός 1ος: Όπου η κυτταρίτιδα δεν είναι ορατή, ακόμα και όταν πιέζετε το δέρμα.
Βαθμός 2ος: Δεν είναι ορατή όταν ξαπλώνετε ή στέκεστε, αλλά αν πιέσετε το δέρμα μπορεί να εμφανιστεί η υφή του φλοιού πορτοκαλιού.
Βαθμός 3ος: Η κυτταρίτιδα είναι ορατή όταν στέκεστε όρθιοι, αλλά μπορεί να εξαφανιστεί όταν ξαπλώνετε.
Βαθμός 4ος: Η κυτταρίτιδα είναι ορατή είτε είστε όρθιοι είτε ξαπλωμένοι.
3. Το 95% των γυναικών έχουν ένα είδος κυτταρίτιδας κάπου στο σώμα τους… ακόμη και αν είναι πολύ αδύνατες.
4. Η κυτταρίτιδα είναι συχνά κληρονομική. Έτσι, είναι πιθανόν τα μέλη της οικογένειάς σας να αντιμετωπίζουν από το ίδιο πρόβλημα.

5. Σχηματίζεται σε περιοχές με τη μικρότερη κυκλοφορία αίματος, άρα η έλλειψη άσκησης ευνοεί τη δημιουργία της κυτταρίτιδας. Αντίθετα, το τρέξιμο, το κολύμπι, το jogging, το spinning, η Yoga και το Pilates θεωρούνται ιδανικές «θεραπείες» κατά της κυτταρίτιδας, καθώς αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και εμποδίζουν τη χαλάρωση των λιπαρών ιστών στις δύσκολες περιοχές.
6. Μετά την άσκηση, ο μεταβολισμός και η κυκλοφορία του αίματος διεγείρονται. Άρα είναι η ιδανική ώρα για να εφαρμόσετε προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας, καθώς απορροφούνται καλύτερα.
7. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Οι πιο σημαντικοί είναι: οι πάρα πολύ σκληρές ή χρονοβόρες δίαιτες, οι ορμονικοί παράγοντες (λέγεται ότι το οιστρογόνο είναι μία από τις πιο σημαντικές ορμόνες για την εμφάνιση και επιδείνωση της κυτταρίτιδας), καθώς και οι αλλαγές στον μεταβολισμό.
9. Το καθημερινό τρίψιμο-μασάζ στην περιοχή που υπάρχει κυτταρίτιδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την καταπολέμησή της. Οι ειδικοί προτείνουν βούρτσισμα, χαϊδεύοντας με κατεύθυνση προς την καρδιά ή ένα ισχυρό μασάζ στους μηρούς, που θα αυξήσει τη διασπορά του λίπους, αν φυσικά γίνεται σε τακτική βάση.
10. Η κυτταρίτιδα είναι φανατικός «οπαδός» των γυναικών με αδρανή ζωή. Δηλαδή, η κυτταρίτιδα προτιμά τις γυναίκες που δουλεύουν σε γραφεία, δεν κάνουν συχνά διαλείμματα και έχουν ελάχιστη κίνηση στο καθημερινό τους πρόγραμμα.
11. Για την πρόληψη της κυτταρίτιδας, αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και εκείνα που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες και πρόσθετα χημικά προϊόντα. Επιπλέον, αποφύγετε γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τη ζάχαρη και όλα τα παράγωγά της.

Published by

Γιούλη Ματσαμά

Prev Τι θα γράφατε για τον Έρωτα στα Χρόνια της Κρίσης;
Next Αστρολογικές προβλέψεις | 18 - 24 Νοεμβρίου, από τον Πέρρη Κρητικό