Τεχνητή νοημοσύνη και σκεπτόμενοι άνθρωποι

Ο καθηγητής Stephen Hawking θεωρείται ένας από τους πιο διαπρεπείς επιστήμονες του κόσμου, φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, οπότε, κάθε δήλωση του αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η τελευταία του δήλωση που μεταδόθηκε από το BBC, έχει να κάνει λοιπόν, με την τεχνητή νοημοσύνη και την επίδραση της στο μέλλον της ανθρωπότητας, δηλώνοντας ότι, οι προσπάθειες για τη δημιουργία σκεπτόμενων μηχανών αποτελούν απειλή για την ίδια την ύπαρξή μας.

Ο ίδιος, ως ασθενής της νόσου ALS χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για να έχει την δυνατότητα να επικοινωνεί χρησιμοποιώντας ένα smartphone app πληκτρολόγιο, που μπορεί να διαβάζει την σκέψη του και να προτείνει τα λόγια που ίσως θέλει να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια. Ο καθηγητής Hawking υποστηρίζει όμως, ότι οι πρωτόγονες μορφές τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα έχουν ήδη αποδειχθεί πολύ χρήσιμες, αλλά αυτό που τον φοβίζει είναι οι συνέπειες που μπορεί να έχει στον άνθρωπο η υπερβολική ανάπτυξη στο μέλλον.

Ας μην ξεχνάμε και το λογισμικό Celverbot που έχει σχεδιαστεί για να κάνει chat με τον άνθρωπο δίνοντας “ανθρώπινες” απαντήσεις. Όπως και να έχει, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να απασχολεί τους επιστήμονες με αντικρουόμενες απόψεις και σε πολλά πεδία, ανάμεσα τους και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να χαθούν λόγω των σκεπτόμενων μηχανών. Και αν ίσως αυτό μοιάζει για την ώρα σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η υπολογιστική ισχύ και η εξέλιξη των αλγορίθμων που απαιτείται για να επιτευχθεί η πλήρης τεχνητή νοημοσύνη θα είναι εφικτή σε μερικές δεκαετίες….

 

 

 

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και chief editor του flust.gr. Είναι Brand & Communications Strategist.
Prev Το κόκκινο κρασί cabernet, η μαύρη σοκολάτα και τα μήλα δρουν ενάντια στη δημιουργία καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάϊμερ, της Ευαγγελίας Ζευκιλή
Next Γιατί... ποιος είναι τέλειος;