Τετάρτη 1η Ιανουαρίου 2014, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

11220357956_a7716d570d_z

Ας υποθέσουμε ότι είναι Τετάρτη… Μία ακόμα Τετάρτη που δεν διαφέρει σε τίποτα από τις 51 επόμενες του 2014. Ας υποθέσουμε ότι διαφέρει μόνο επειδή έτυχε να είναι αργία, και χθες περάσαμε μια όμορφη βραδιά με φίλους και οικογένεια. Οι Τετάρτες δεν έχουν τίποτα το ιδιαίτερο, ούτε οι αργίες. Σίγουρα δεν περιμέναμε τη γη να κάνει σβούρα γύρω από τον ήλιο για να περάσουμε όμορφα με φίλους και οικογένεια. Επίσης, σίγουρα δεν περιμέναμε το 2014 για να βάλουμε μπροστά τις μηχανές και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Κάθε νέο έτος είναι σαν την Δευτέρα που περιμένεις για να ξεκινήσεις δίαιτα και γυμναστική…

Κανείς δεν μας έχει πει τελικά αν την Πρωτοχρονιά πρέπει να κάνουμε σχέδια ή απολογισμό. Ξέρουμε ότι ο Άγιος Βασίλης κάνει απολογισμό, κι αν ήσουν κακό παιδί… δεν έχει καμία σημασία. Ίσως ούτε τα σχέδια έχουν σημασία. Πώς προλαβαίνει κανείς να κάνει σχέδια μέσα στα Χριστούγεννα, όταν τον κυριεύει το κατοχικό σύνδρομο μπροστά στις γαλοπούλες και τους κουραμπιέδες, και εκμεταλλεύεται τις διακοπές για να ξανακάνει όλες τις μαλακίες που θέλει να «κόψει» την επόμενη χρονιά; Αφού δεν έχουμε περάσει κατοχή, και οι μαλακίες είναι σημαντικές σαν οξυγόνο, γιατί δεν αφήνουμε τα σχέδια στους μηχανικούς και τα όνειρα στον ύπνο; Έτσι κι αλλιώς, ήδη κάνουμε πολλά πράγματα σωστά…

Ζούμε σε μια κοινωνία που καθημερινά αποδεικνύει τις παλιές και καλές τις καταβολές. Ξέρουμε να κρατάμε τα άκρα στην άκρη, ακόμα κι όταν αντιμετωπίζουμε τα πιο πικρά κομμάτια του εαυτού μας. Ξέρουμε να φτιάχνουμε μεγάλες χαρές από μικρές απολαύσεις, χρησιμοποιώντας μόνο την καλή παρέα. Ξέρουμε να δίνουμε φροντίδα χωρίς αντάλλαγμα, γι’ αυτό η οικογένεια είναι πάνω απ’ όλα και η πραγματική φιλία είναι οικογένεια. Ξέρουμε να παράγουμε μαύρο χρήμα και να το ρίχνουμε πίσω στην πραγματική οικονομία, αντί να το κάνουμε μασούρια σε υπεράκτιες. Ξέρουμε να αποκαλούμε «Θεό» ό,τι μας εμπνέει και δεν φοβόμαστε να αλλάζουμε «θρησκεία» όποτε θέλουμε. Τρώμε βαριά γιατί ψηλώνουμε, πίνουμε οινοπνεύματα γιατί διψάμε, ερωτευόμαστε το ίδιο τρελά με πρόσωπα και με πράγματα, γελάμε μπροστά στις συμφορές, ψηφίζουμε κατευθυνόμενα και οδηγούμε αψήφιστα.

Διαβάζοντας ξανά τα άρθρα που έγραψα για το flust το 2013, προσπαθώ να αξιολογήσω εκ των υστέρων ένα-ένα τα ερεθίσματα που οδήγησαν σε κάθε άρθρο ξεχωριστά. Εξετάζω αν ακόμα θεωρώ ότι κάθε θέμα άξιζε τον κόπο να ασχοληθώ μαζί του. Δεν έχω σκοπό να γράψω τα επόμενα με γνώμονα την πρωτοχρονιά του 2015, άλλωστε τα αυθόρμητα ταξίδια είναι τα καλύτερα γιατί ο χρόνος δεν προγραμματίζεται… απλά τελειώνει. Εύχομαι, λοιπόν, για το 2014 κανένα ερέθισμα να μην πάει χαμένο, και όλα τα ερεθίσματα να προάγουν την συζήτηση.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Καλή νόστιμη χρονιά! της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Μέρες του 2014, της Χριστίνας Καλογεροπούλου