Τα Greek statistics της εξαθλίωσης: Η θλιβερή υπενθύμιση του ΟΟΣΑ, του Παναγιώτη Σκευοφύλακα

0

«Βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής μας;» ρωτά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε μελέτη του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου. «Όχι» απαντούν εμφατικά οι Έλληνες. Βέβαια, πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετική η κατάσταση, όταν από τη σχετική έρευνα προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που καταγράφει τις μεγαλύτερες, τις πλέον οδυνηρές απώλειες σε βαθμίδες ευημερίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης .

Η έρευνα

Στη λογική της Πρωτοβουλίας για Καλύτερη Ζωή OECD Initiative for  Better Life, ο ΟΟΣΑ, θέτοντας έντεκα διαστάσεις, επιχειρεί ν’ αποτυπώσει την ευημερία στις μελετώμενες κοινωνίες, συνεκτιμώντας τις αντικειμενικές υλικές συνθήκες διαβίωσης των πολιτών όπως και το επίπεδο της ποιότητας ζωής τους. Παράλληλα προσπαθεί να υπολογίσει τις επιπτώσεις της κρίσης, διαπιστώνοντας, μεταξύ άλλων, «ξεκάθαρα αρνητικές τάσεις σε ό,τι αφορά στην ευημερία και την κοινωνική συμμετοχή, με αυξανόμενα επίπεδα άγχους, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και μειούμενη εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις».

“Πρωταθλητές» στη μιζέρια”

Η Ελλάδα, υπ’ αυτούς τους όρους, συγκαταλέγεται στο 20% των χωρών με τα χαμηλότερα επίπεδα ευημερίας και βρίσκεται σε πολύ δυσμενέστερη θέση από την πλειονότητα των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης  που αποτελούν αντικείμενο της έρευνας. Τα στοιχεία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας , «όχι αναπάντεχα» όπως σημειώνει η Wall Street Journal.

Η κατά 23% σωρευτική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος μεταξύ του 2007 και του 2011, η μεγαλύτερη σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας έχουν οδηγήσει σχεδόν στον υποδιπλασιασμό της ικανοποίησης των Ελλήνων από τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, ενώ το 2007 δήλωνε ικανοποιημένο από τη ζωή του το 59% των Ελλήνων, το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 34%. Μάλιστα, σε όλα τα παραπάνω δεν συνυπολογίζονται τα στατιστικά δεδομένα του 2012 και του 2013 που θα επιδείνωναν εξαιρετικά την εικόνα.

Μειωμένη κοινωνική ευαισθησία

Μία ακόμη δυσάρεστη, και ίσως αυτή τη φορά απροσδόκητη εξέλιξη, είναι η απροθυμία ή η αδυναμία των πολιτών να πυκνώσουν τις μορφές αλληλεγγύης προς όσους έχουν αυξημένες ανάγκες που δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν. Μάλιστα, ενώ μεταξύ 2007 και 2012 η «μέση» τάση στις χώρες του ΟΟΣΑ αντανακλούσε τόνωση των αλληλέγγυων πρακτικών, στην Ελλάδα ο δείκτης είχε αντίθετη φορά. Δεδομένης της υστέρησης των κοινωνικών δομών στο επίπεδο της διόρθωσης των επιπτώσεων της κρίσης, εύκολα γίνεται αντιληπτό το πραγματικό κόστος των όσων διαδραματίζονται γύρω μας τα τελευταία χρόνια.

Πρωθυπουργός σε… άλλη διάσταση

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, μία ημέρα πριν τη δημοσίευση της μελέτης, ο Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του ως Πρωθυπουργός , δήλωσε ότι η μείωση των spreads καταδεικνύει ότι «τα πράγματα πάνε καλύτερα». «Πιστεύω», συνέχισε, «ότι γενικότερα η Ευρώπη θα φύγει, από αυτή τη μέγγενη της ανασφάλειας και της έλλειψης προόδου, σε ανάπτυξη από το 2014 και μετά σιγά-σιγά. Επομένως μόνο προς το καλύτερο μπορούμε να πάμε», σπεύδοντας να πιστωθεί τους επαίνους για εκείνο που αναγνωρίζει ως – καθ’ ομολογία των υπολοίπων όχι και τόσο ευκρινή – επιτυχία.

Την ίδια ώρα, αφού έχει ήδη αποδώσει τα εύσημα στον εαυτό του για τα όσα – ο ίδιος διαπιστώνει ως- θετικά, ως εξωτερικός παρατηρητής σημειώνει πως «… πράγματι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας, δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω. Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, το 2011, το 2012 και το 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ και ο κόσμος πια έφτασε…», χωρίς ασφαλώς να προχωρά σε οποιαδήποτε αυτοκριτική, σαν αυτό το «σκληρό» 2013 προέκυψε ως… φυσικό φαινόμενο και όχι ως πολιτική επιλογή.

Η άλυτη εξίσωση

Η αλήθεια είναι ότι, όταν τίθενται δίπλα-δίπλα η έρευνα του ΟΟΣΑ και η συνέντευξη Σαμαρά, αμέσως διαπιστώνεται η κραυγαλέα αναντιστοιχία ανάμεσα στις επιτακτικές ανάγκες που έχουν προκύψει για την ελληνική κοινωνία και την «ακριβή στα πίτουρα και φθηνή στ’ αλεύρι» πρωθυπουργική ανάγνωση. Εκτός κι αν πιστέψουμε ότι η λύση κρύβεται στο wi-fi.

 

Published by

Παναγιώτης Σκευοφύλακας

O Παναγιώτης Σκευοφύλακας σπούδασε πολιτικές επιστήμες κοινωνιολογία και ευρωπαϊκές σπουδές στην Αθήνα καθώς και media & επικοινωνία στο Λονδίνο. Άλλοτε γράφει για βιοπορισμό και άλλοτε από χόμπυ.
Prev ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ: “Έξι σκίτσα για τον αόρατο κόσμο” του Erik Satie
Next Σαν παλιό αμερικανικό πορνό, δεν μαθαίνεται αλλά απαγορεύεται, του Βαγγέλη Γεωργίου