Τα φιμωμένα αγάλματα, του Σπύρου Χαραλάμπους

4465444584_283c3158df

Kάτι που πρόσεξα στους δρόμους των Ιωαννίνων μου διέγειρε το ενδιαφέρον… Αυτό το «κάτι» που πρόσεξα ήταν τα φιμωμένα αγάλματα…

Ναι, καλά διαβάσατε, φιμωμένα αγάλματα. Μάλιστα, η μητέρα ενός φίλου μου εξήγησε τον συμβολισμό τους. Φιμώνουμε τα αγάλματά μας για να φιμώσουμε την ιστορία μας. Καταπιανόμαστε με όσα συμβαίνουν και δεν μας ενδιαφέρει να ακούσουμε τη γνώμη των παλαιότερων, τη γνώμη της σοφής ελληνικής ιστορίας που, αν τη μαθαίναμε καλά, δεν θα την ζούσαμε σε επανάληψη.

Τόσο εγωιστές γίναμε πια, που δεν μας αφορά η γνώμη των προγόνων μας. Θα μου πείτε, βέβαια, πως κάτι δεν στέκει σε αυτά που λέω. Βέβαια, η ιστορία μας θα μιλήσει μέσα από τα γεγονότα και τις μαρτυρίες όσων τα βίωσαν. Άλλωστε, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας είναι αυτοί που βίωσαν την κατοχή το ’40, τον εμφύλιο, τη δικτατορία. Όχι… Είμαστε τόσο εγωιστές που νομίζουμε πως μόνο αν πέσουμε σε ξένες τεχνοκρατικές αγκαλιές (βλέπε Τρόικα) θα σωθούμε. Μα το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο χρήμα, στην ύλη, βρίσκεται στο πνεύμα, στην ψυχή.

Πού είναι άραγε το Ελληνικό ιδεώδες για το οποίο τόσα έχουν γραφτεί; Μήπως η λύση του προβλήματος βρίσκεται εδώ; Αν ρωτάτε εμένα, είμαι σίγουρος πως ναι, αυτό θα έπρεπε είναι το πρώτο μας μέλημα.

Ποιοί είμαστε εμείς που θα αμφισβητήσουμε αυτή την ένδοξη ιστορία; Είμαστε αυτοί που ξεχνώντας τους ναζί του ’40, ύστερα από 72 χρόνια τους εκλέγουμε, είμαστε εμείς που οδηγούμε αργά και σταθερά τη χώρα σε εμφύλιο, είμαστε εμείς που καταπατούμε τη δημοκρατία μας, είμαστε εμείς οι Νεοέλληνες της δεκαετίας του 2020.

Αν συνεχίσουμε έτσι, να φιμώνουμε δηλαδή την ιστορία μας φιμώνοντας τα αγάλματα, θα πρέπει να τους καλύψουμε και τα μάτια από ντροπή. Θα πρέπει να ντρεπόμαστε μπροστά τους. Η λύση βρίσκεται στην ψυχή μας. Είναι μεγάλη ανάγκη να αρνηθούμε τα συμφέροντα και κατ’ επέκταση την ύλη και να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας…

993422_303677373106051_1191915948_nΟ Σπύρος Χαραλάμπους είναι φοιτητής στο τμήμα  φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων. Με τη δημοσιογραφία καταπιάστηκε ενώ άρχισε να γράφει στο polispost.com παίρνοντας συνεντεύξεις από επωνύμους όπως η κα Τσαλιγοπούλου, η κα Μάρθα Καραγιάννη, ο Πάνος Μουζουράκης και από πολλούς άλλους. Πλέον έχει αναλάβει το κομμάτι των συνεντεύξεων στο δημοφιλέστερο free press περιοδικό της Ηπείρου, στο Double magazine και στην κοινωνικοπολιτική εφημερίδα Ρωγμή των Ιωαννίνων. Παράλληλα γράφει και στο site της κας Χριστίνας Πολίτη το cosmopoliti.com. H ραδιοφωνική του εκπομπή στο www.doubleradio.gr με το όνομα Double Devil με τον Σπύρο Χαραλάμπους και το Διονύση Μουρίκη θα παίζει κάθε Τρίτη και Πέμπτη 20.00-21.00! Μπορείτε να την ακούσεται από την σελίδα  doubleradio.gr

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Γ. Μπαμπινιώτης: «Η γλώσσα, δύναμη αλλά και αδυναμία μας», της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Βιβλιοπροτάσεις από τους συγγραφείς Αύγουστο Κορτώ και Αλέξη Σταμάτη, της Χριστίνας Καλογεροπούλου