Τα τζίν που θα φοράμε… τα κινητά που θα μιλάμε

flust.gr-κυκλική οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προτάσεις για να μετατραπεί η Ευρώπη σε πιο κυκλική οικονομία και να ενισχυθεί η ανακύκλωση στα κράτη μέλη. Με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση της ζήτησης σπάνιων πόρων, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 580.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανακυκλώνουν το 70% των αστικών αποβλήτων και το 80% των αποβλήτων συσκευασίας έως το 2030, ενώ έως το 2025, θα απαγορευτεί η υγειονομική ταφή των ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Η μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια με σκοπό ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο στο οποίο η επαναχρησιμοποίηση, η επιδιόρθωση και η ανακύκλωση, θα αποτελούν τον κανόνα και θα οδηγήσουν σε μια κοινωνία με μηδενικά απόβλητα.

Ήδη μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας η CMR συλλέγει, χρησιμοποιεί εκ νέου, και ανακυκλώνει κινητά τηλέφωνα. Με έδρα το Λονδίνο είναι σε λειτουργία από το 2003 και εκπροσωπείται σε αρκετές χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κροατία και η Ιρλανδία. Το γραφείο της εταιρείας στο Λονδίνο, λαμβάνει μεταξύ 40 και 50000 κινητά τηλέφωνα ανά μήνα, φτάνοντας σε ένα πλεόνασμα των 80000 ευρώ ανά μήνα, σε όλο τον κόσμο. Τα απόβλητα μετατρέπονται σε κεφάλαιο που έρχεται τόσο μέσω των online υπηρεσιών της, όπως το Fonebank, καθώς και μέσω μαζικών παραγγελιών από εταιρικούς πελάτες. H πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων που λειτουργεί επανεισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά και εκείνων που θεωρούνται άχρηστα για χρήση, αποστέλλονται για ανακύκλωση. Αλλά και η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση ενδυμάτων είναι μια πρωτοποριακή υπηρεσία που ήδη χρησιμοποιείται από πολλούς καταναλωτές στην Ευρώπη. Η Mud Jeans Leasing and jeans recycling είναι μια καινούργια εταιρεία που χρησιμοποιεί ένα πρωτοποριακό μοντέλο μίσθωσης για τα βιολογικά τζιν της. Μαζί με την αγορά των οργανικών τζιν με το συμβατικό τρόπο, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να μισθώσουν ένα Mud Jeans για 5 ευρώ το μήνα. Στο τέλος της ζωής του προϊόντος (σε ένα έτος, σύμφωνα με την εταιρεία) το τζιν μπορεί να ανταλλαχθεί για ένα νέο ζευγάρι ή να επιστραφεί ώστε να ανακυκλωθεί. Πάνω από 1500 καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούν σήμερα αυτήν την πρωτοποριακή υπηρεσία.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Το τρίτο πρόσωπο
Next Η γευστική ιστορία του hot dog... από την αρχαία Ελλάδα στις γερμανικές μπυραρίες και αλλού