Τα σύμβολα της συμβολικής Ελληνικής Προεδρίας, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

11837429123_119c6cff40_z

Θυμάμαι όταν ήμουν πολύ μικρός, ένα ταξίδι με αεροπλάνο ήταν πολύ διαφορετικό από σήμερα. Υπήρχαν πτήσεις και θέσεις όπου το κάπνισμα επιτρεπόταν και το πιλοτήριο ήταν προσβάσιμο. Οι επιβάτες δεν κυκλοφορούσαν ελεύθερα, αλλά αν κάποιος είχε την περιέργεια να δει το μικρό δωμάτιο με τα πολλά κουμπάκια και τη θέα στον ουρανό, μία ευγενική ερώτηση στην αεροσυνοδό ήταν αρκετή. Κάπως έτσι ο πατέρας μου με πήρε από το χέρι και με οδήγησε στο πιλοτήριο ενός σκάφους της Ολυμπιακής. Ο κυβερνήτης μας υποδέχθηκε με χαμόγελο, έστειλε την αεροσυνοδό να μου φέρει μια καραμέλα και με ρώτησε τι ομάδα είμαι. Η ομάδα ήταν ο Παναθηναϊκός και η απάντηση ήταν η σωστή, γιατί ο επίσης «πράσινος» κυβερνήτης με σήκωσε, με έβαλε πάνω στα πόδια του και έβαλε τα χέρια μου πάνω στο πηδάλιο. Ό,τι και να λέτε, εγώ πιλοτάρισα πάνω από δύο νησιά και πέντε σύννεφα!

Χάρη σε αυτή τη γλυκιά ανάμνηση μπορώ τώρα να ταυτιστώ απολύτως με την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποκαθιστά το αεροπλάνο, η Προεδρία υποκαθιστά το πηδάλιο και ο ψηλός Αντώνης υποκαθιστά τον μικρό Μιχάλη. Η αναλογία συνεχίζεται με τον κυβερνήτη να υποκαθίσταται από την Απόφαση του Συμβουλίου της 1ης Ιανουαρίου 2007 για τον καθορισμό της σειράς κατά την οποία ασκείται η Προεδρία του Συμβουλίου. Επιπλέον, τα ΜΜΕ του εξωτερικού υποκαθιστούν τον πατέρα μου, ο οποίος παρακολουθεί και απολαμβάνει διακριτικά τον μικρό Μιχάλη (ή τον ψηλό Αντώνη) καθώς παρασύρεται από τον αφελή ενθουσιασμό της ψευδαίσθησης ελέγχου και ευθύνης για τις τύχες των υπολοίπων επιβατών (ή των λαών της Ευρώπης).

Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συμβολική εκ των πραγμάτων, όχι μόνο εκ του χρονοδιαγράμματος των 6 μηνών. Τούτο ισχύει τόσο για την Λιθουανία, από την οποία παραλάβαμε, όσο και για την Ιταλία, στην οποία θα παραδώσουμε. Στα πλαίσια των καθηκόντων του Συμβουλίου, μια χώρα-μέλος μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην νομοθεσία της ΕΕ, στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και τον ετήσιο προϋπολογισμό, στην σύναψη διεθνών συμφωνιών και την χάραξη εξωτερικής πολιτικής, ανεξάρτητα από τον θεσμικό συγκυριακό της ρόλο, αλλά ανάλογα με τα τυπικά της προσόντα, τα οποία δεν επαρκούν για την ελληνική περίπτωση. Μάλιστα, η Ελλάδα εγκαινιάζει το νέο και αυστηρότερο «σύστημα ψηφοφορίας με διπλή πλειοψηφία» για την έγκριση προτάσεων, σύμφωνα με το οποίο κάθε πρόταση πρέπει να στηριχθεί από την πλειοψηφία των χωρών (τουλάχιστον 15) και την πλειοψηφία που αντιστοιχεί στον πληθυσμό των χωρών που την υπερψηφίζουν (65% επί του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού), ενώ αποτελεί ξεκάθαρη διάθεση των ευρωπαϊκών οργάνων να «φρενάρουν» αποφάσεις και πολιτικές εξελίξεις.

Από τον συμβολικό της ρόλο μέχρι τον Ιούνιο, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει μόνο σε καλές προϋποθέσεις για καλές δημόσιες σχέσεις ενόψει της επαλήθευσης του πλεονάσματος από την Eurostat και των Ευρωεκλογών που απειλούν την πολιτική σταθερότητα με αριθμητική αποτύπωση της διαρραγείσας κοινωνικής συνοχής. Δεν είναι τυχαία η επαναφορά της διλημματικής «φιλομνημονιακής» ρητορικής από τον Πρωθυπουργό, ήδη από την τελετή έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας. Λίγο πριν τις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο, οι Έλληνες έρχονται πάλι αντιμέτωποι με το «ευρώ ή…». Επίσης, τυχαία δεν ήταν και η απουσία του κ. Τσίπρα από την τελετή στο Ζάππειο. Δεν μου κάνει εντύπωση διότι… ούτε στο πιλοτήριο υπήρχε το συμβολικό αντίστοιχο της ακατανόητης επικοινωνιακής τοποθέτησης.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Τρεις ευκαιρίες για κάλαντα, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Startup Weekend Education: Πώς μια ιδέα θα γίνει επιχείρηση σε ένα Σαββατοκύριακο;