«Θα τον πετάξω έξω από τον στρατό μου με τις κλωτσιές. Μπορεί να είναι γενναίος αλλά δεν κάνει για στρατιώτης» ήταν ένα από τα πολλά τσιτάτα που ανέφεραν εκείνες οι αναφορές που κατέφθαναν στην ιερή αγελάδα του Αμερικανικού στρατού εκεί την περίοδο, τον στρατηγό Αϊζενχάουερ.
Τις αναφορές αυτές τις έστελνε ο ζωντανός θρύλος-στρατόκαβλος του αμερικανικού στρατού στρατηγός Πάττον και αφορούσαν τον Ταξίαρχο Τέντ. Τι του έφταιγε ο άνθρωπος; Το πρόβλημα λοιπόν ήταν ότι ο Τέντυ είχε καλές σχέσεις με τους φαντάρους του και αυτό ενοχλούσε. Δεν ακολουθούσε το πρωτόκολλο και βρισκόταν πάντα δίπλα τους διατηρώντας όμως τις μονάδες σε απίστευτη μαχητική φόρμα. Τώρα, αν το πουκαμισάκι δεν έμπαινε πάντα μέσα στο παντελόνι, αυτό δεν τον πείραζε αρκεί να μάχονταν καλά. Το 1943 λοιπόν και ενώ πολεμούσε στην Σικελία τις γερμανικές δυνάμεις οι προϊστάμενοι τον απάλλαξαν από την διοίκηση που είχε γιατί λέει ότι απέτυχε η μονάδα του σε μια επιχείρηση. Μπούρδες, αλλά πάμε παρακάτω.
Ο Τέντυ ήταν σπουδαγμένο παλικάρι στο Χάρβαρντ και δεν ήταν στο επάγγελμα στρατιωτικός. Είχε ασχοληθεί με την πολιτική και άλλες business ενώ ήταν βετεράνος του Α’ ΠΠ. Ωστόσο. είχε σοβαρά προβλήματα υγείας: καρδιά και αρθρίτιδα, so what? Όταν τον κάλεσαν από την εφεδρεία με το ξέσπασμα το Β’ ΠΠ έκανε το καθήκον του ή αυτό που θεωρούσε καθήκον του.
Μετά την απομάκρυνσή του από την μονάδα του στη Σικελία η ζωή τα έφερε έτσι που θα συμμετείχε στο πιο δύσκολο στρατιωτικό εγχείρημα του αιώνα. Την απόβαση στις γαλλικές ακτές, στη Νορμανδία. Η τοποθέτησή του ήταν στο επιτελείο της 4ης Μεραρχίας Πεζικού τουτέστιν μακριά από τα μπαμ μπούμ, άνετα στο γραφειάκι λοιπόν. Ωστόσο ο τρελάρας παραβίασε τον πιο ιερό κανόνα των βυσμάτων στέλνοντας γράμμα στον προϊστάμενό του και εξηγώντας του ότι πρέπει να είναι παρών στο πρώτο κύμα επίθεσης! «Ξέρω ότι αν οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες με δούνε δίπλα τους θα τους καταστήσει “βράχους”» έλεγε μεταξύ άλλων στο γράμμα.
Ο προϊστάμενος αφού κούνησε το κεφάλι του να δει αν έχει κέρματα όπως ο Βέγγος ενέκρινε το αίτημα του ταξίαρχου λέγοντας του όμως ότι οι πιθανότητες να επιστρέψει ζωντανός είναι μηδαμινές. Πάρ’ τον στον γάμο σου να σου πει και του χρόνου.
Εν πάση περιπτώσει αφού πλησίασαν τα αποβατικά σκάφη στην ακτή και άρχισαν να αποβιβάζονται άνθρωποι και άρματα, οι γερμαναράδες ήταν λες και κάνανε σκοποβολή από τα πυροβολεία. Μια κόλαση εκτυλισσόταν μπροστά στον ταξίαρχο Τέντυ ενώ πολύ γρήγορα ενημερώθηκε ότι δυστυχώς αποβιβάστηκαν σε λάθος σημείο. Τα πράγματα ήταν απελπιστικά άσχημα για τα αμερικανόπουλα και εκείνοι οι άνδρες βασίζονταν σε έναν ταξίαρχο με προβλήματα καρδιάς και ένα καλάμι στο χέρι για μπαστούνι μιας και τον βασάνιζε η αρθρίτιδα.
No panic! Κρατώντας το περίστροφο στο ένα χέρι και στο άλλο το μπαστουνοκαλάμι ξεκίνησε να κάνει αναγνώριση του εδάφους. Μέσα σε λίγη ώρα, εντόπισε εκείνα τα μονοπάτια που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του, να οδηγήσει δηλαδή τους άνδρες του στην ενδοχώρα με όσο το δυνατόν γινόταν μεγαλύτερη ασφάλεια. Γυρνώντας πίσω στο σημείο της απόβασης φωνάζει γρήγορα τους αξιωματικούς του δίνοντας διαταγές σε ποια σημεία να χτυπήσουν «μάγκες θα ξεκινήσουμε τον πόλεμο από εδώ ακριβώς».
Καταφέρνοντας να κρατήσει τις θέσεις τους και να υποδεχτούν ήρεμα και χωρίς πανικό τα επόμενα κύματα που έφταναν από την θάλασσα, ο Τέντυ είχε επιβάλλει τον δικό του ρυθμό στη μάχη ξεφουρνίζοντας και κανένα ανέκδοτο ή αστείο με τον πατέρα του έναν πρώην Πρόεδρο… Ένας στρατιώτης βλέποντας τον να πηγαινοέρχεται ενώ οι σφαίρες κροτάλιζαν γύρω του πήρε θάρρος λέγοντας «αν ένας στρατηγός είναι σαν αυτόν, τότε δεν μπορεί να είναι τόσο κακός»! Ο ταξίαρχος Τεντ ήταν ο μοναδικός υψηλόβαθμός αξιωματικός -στον βαθμό του- που αποβιβάστηκε με το πρώτο κύμα επίθεσης και όντας στα 56 χρόνια ήταν ο γηραιότερος άνδρας της απόβασης. Παρόλα αυτά η ενεργητικότητά του και η αποτελεσματικότητά του στην σύλληψη και εκτέλεση διαταγών έσωσαν εκείνη την ζωτικής σημασίας επίθεση των Συμμάχων.
Ένα μήνα περίπου μετά τον θρίαμβο στις γαλλικές ακτές ο στρατηγός που τον είχε διώξει, γιατί -όπως είπαμε-δεν τον πήγαινε για τους τρόπους του στην Σικελία, τον πρότεινε για υποστράτηγο στην Ανώτατη Διοίκηση. Ο Αϊζενχάουερ τηλεφώνησε αμέσως στο μέτωπο να δώσει την έγκρισή του για αυτή την πραγματικά άξια προαγωγή αλλά ήταν αργά. Ο ταξίαρχος Τεντ είχε προδοθεί από την αδύναμη καρδιά του λίγο μετά την πολύωρη συζήτηση που είχε με τον αγαπημένο του γιό που πολέμησε και αυτός με το πρώτο κύμα επίθεσης.
Αν ζούσε ο πατέρας του και 26ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Θεόδωρος Ρούσβελτ, θα ήταν μάλλον περήφανος για τον γιο του, τον ταξίαρχο Θεόδωρο “Τεντ” Ρούσβελτ Junior.
*Στην φωτογραφία Ο Χένρι Φόντα υποδύεται τον ταξίαρχο Τεντ στην τανία The Longest Day’, 1961