Συννεφιασμένες μέρες… ηλιόλουστες σκέψεις, της Άννας Σαρούκου

Υπάρχουν μέρες που αν και δεν κατατάσσονται στις επίσημες “blue ones” μπορεί και να είναι για κάποιους. Τελευταία Δευτέρα του Γενάρη και ο ήλιος αποφεύγει συστηματικά να απλωθεί στον ουρανό κάτι που ωθεί πολλούς να χαρακτηρίσουν αυτές τις ημέρες κάπως μελαγχολικές… Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα ακούγονται διαρκώς συζητήσεις σχετικά με την έλλειψη διάθεσης και τη συννεφιά που δυσχεραίνει την όλη κατάσταση, έχοντας εδραιωθεί –σχεδόν για τα καλά- επάνω στον ουρανό.

Gratitude-Changes-Everything-@ItsOverflowingBlog-640x512

Σαφώς όλα αυτά δεν απέχουν πολύ από την αλήθεια, αλλά βρισκόμαστε ακόμα στην καρδιά του χειμώνα. Η έλλειψη ενός όμορφου λαμπερού ήλιου δεν χρειάζεται να συνεπάγεται πτώση της εσωτερικής μας θετικής ενέργειας. Σε μία χώρα όπου οι περισσότεροι μήνες συνοδεύονται από ζεστές θερμοκρασίες και ηλιόλουστες μέρες, ένας μουντός χειμώνας δε θα μπορούσε να είναι ικανός να μεταβάλλει την προσωπική μας διάθεση. Αντιθέτως, ο καιρός αυτός θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν υπενθύμιση για την πειθαρχία και την αφοσίωση που θέτουμε στην καθημερινότητα μας. Οι στόχοι, τα όνειρα και τα όποια σχέδια έχουμε στο νου μας απαιτούν τον δικό τους χώρο και χρόνο, αλλά ταυτόχρονα και την ενέργεια μας στραμμένη προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό να τροφοδοτούμε τη σκέψη μας με ένα μεγάλο εσωτερικό χαμόγελο, αντί να αφήνουμε να μας πτοεί μία συννεφιασμένη περίοδος.

Be ready for the sun!

Απολαμβάνοντας τα σπουδαία οφέλη του χειμωνιάτικου τοπίου, ο οργανισμός μας θα είναι έτοιμος να αφουγκραστεί στο έπακρο το πέρασμα στην άνοιξη ~που ας το παραδεχτούμε όμως, αργεί ακόμα~. Ωστόσο, όλα αυτά τα οποία καλλιεργούμε θα τα δούμε να ανθίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αντίστοιχα, όπως και η πρακτική μας μέσα από την συνεπή άσκηση, την αφοσίωση και την αγάπη για αυτό που κάνουμε μεταμορφώνει το νου και το σώμα μας. Αποκαλύπτει έναν απλό τρόπο να είμαστε πιο υγιείς και χαρούμενοι σε κάθε επίπεδο. Φυσικά αυτό δε συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε μέσα σε μία εβδομάδα. Η άσκηση στη yoga έχει το δικό της ρυθμό και όπως κάθε τι στη ζωή. Μπορεί να υπάρξουν ημέρες ή πρακτικές που ίσως και να μην λειτουργήσουν με τον τρόπο που φανταζόμασταν. Ενδεχομένως να ανυπομονούσαμε να πετύχουμε μία ανεστραμμένη θέση, μία χαμηλή σανίδα ή μία βαθειά χαλάρωση που ίσως να μην ήρθε. That’s life! Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να παραμένουμε χαρούμενοι και θετικοί. Κάθε προσπάθεια που κάνουμε πάνω και κάτω από το yoga mat καταγράφεται μέσα μας με έναν τρόπο που ίσως να μην αναγνωρίζουμε άμεσα. Αυτό όμως αναμφισβήτητα υπάρχει στη βάση δεδομένων μας και σίγουρα θα έρθει η στιγμή να το διαπιστώσουμε και μόνοι μας! Επομένως, όταν έρχονται σκέψεις που σας προβληματίζουν ή τα πράγματα μοιάζει να κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση από ότι θα θέλατε συνεχίστε απτόητοι (χωρίς προσκόλληση) και σκεφτείτε «really wanna to give up now»? Ο δρόμος είναι διαφορετικός για τον καθένα αλλά το κοινό όλων είναι πως η εξέλιξη, η συνέχεια της διαδρομής βρίσκεται μπροστά μας και μόνο προχωρώντας μπορούμε να την ανακαλύψουμε. Αυτή είναι και η μαγεία της yoga. Διδάσκει την αρετή της συνέπειας, της υπομονής, της ευελιξίας και της αγάπης σε κάθετί που κάνουμε πάνω και κάτω από το στρωματάκι μας. Δημιουργεί ένα ξεχωριστό αίσθημα ελευθερίας που πηγάζει μέσα από εμάς τους ίδιους. Και ίσως, τελικά, η εποχή του χειμώνα να μοιάζει πιο δημιουργική απ’ ότι περιμέναμε. Είναι η στιγμή εκείνη που ρίχνουμε τους σπόρους μέσα από τους οποίους θα αναδυθούν μικρά ή μεγάλα άνθη. Βαθειά εισπνοή για τη νέα ημέρα, τη νέα εβδομάδα και ποιος ξέρει μέχρι την επόμενη φορά μπορεί κάποιοι να έχουν πετύχει και την αγαπημένη sirsasana (ανεστραμμένη θέση)!

* Ένα νέο φεγγάρι ξεκίνησε να δημιουργείται από το βράδυ του Σαββάτου ~ νέοι στόχοι are on their way 

Published by

'Αννα Σαρούκου

H Άννα Σαρούκου γεννήθηκε το 1990 και από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό και τις παραστατικές τέχνες. Τα τελευταία χρόνια ασκείτε συστηματικά στη yoga, ενώ τον Φλεβάρη του 2015 ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δασκάλων Hatha Yoga RYT 200 (Yoga Alliance) και τον Ιούνιο του 2016 πιστοποιήθηκε ως kids yoga instructor (Flower Kids Yoga - module I). Μέσω της ενασχόλησής της με τη yoga ανακάλυψε πως οι προηγούμενες σπουδές της πάνω στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να συνδυαστούν σε πλήρη αρμονία με την αγάπη, τη μαθητεία και τη διδασκαλία της yoga. Συνεργαζόμενη κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών με εταιρίες και ανεξάρτητους οργανισμούς εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά θεωρεί ότι η πηγή της έμπνευσης και της δημιουργικότητας τόσο σε ένα πλήρες μάθημα yoga, όσο και σε απλές καθημερινές ενασχολήσεις προκύπτει από απλά βλέμματα και ειλικρινή χαμόγελα. Παρακολουθεί όσο συχνότερα μπορεί workshops, μαθήματα και σεμινάρια γύρω από την πρακτική και τη διδασκαλία της yoga, ενώ αναζητά διαρκώς νέες γνώσεις και εμπειρίες γύρω από αυτό το μονοπάτι. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία, Μέσα & Πολιτισμό στο Πάντειο Παν/μιο, έχει παρακολουθήσει συνέδρια που αφορούν στην εξέλιξη των τεχνών μέσα από τη σύγχρονη εποχή και τα νέα μέσα, ενώ έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Στις κύριες ενασχολήσεις της συνυπάρχουν οι αγάπες για τις πολυπολιτισμικές κουλτούρες, η διαρκώς μετακινούμενη κοινωνία και ο τρόπος που εν τέλει όλα αυτά εκφράζονται και αποτυπώνονται επάνω στο κάθε σώμα… Εκεί εισέρχεται και η yoga ολοκληρώνοντας αυτό το συνεχές ταξίδι…
Prev Το προφίλ της εβδομάδας 30 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου 2017, από τον Πέρρη Κρητικό
Next ΜακΚόναχι διψασμένος για χρυσό, του Πάνου Λιάκου