Σοκολάτα… αγάπη μου γλυκιά

Για όσους είναι fun της σοκολάτας… αυτό σημαίνει κάτι παραπάνω από μια απλή γεύση στο γλυκό. Η λαχτάρα για σοκολάτα μπορεί πράγματι να είναι εθιστική και όπως λένε οι επιστήμονες είναι και κληρονομική, μιας και έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει σχετικό γονίδιο που κληρονομούμε από τους γονείς μας. Όπως και να έχει η σοκολάτα για τους λάτρεις της, είναι εξαρτησιογόνα υπόθεση.

Και βέβαια η φαινυλαιθυλαμίνη που υπάρχει στη σοκολάτα, είναι μια χημική ουσία με το παρατσούκλι «αμφεταμίνη της σοκολάτας». Λόγω αυτής της ουσίας έχουμε αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας. H ίδια ουσία λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και φθάνει σε υψηλό επίπεδο κατά τον οργασμό. Και προφανώς η έλλειψη της προκαλεί ανησυχία και εθισμό.

Γεγονός πάντως είναι ότι οι επιστήμονες συνεχώς προσπαθούν να ερευνήσουν τι είναι αυτό που κάνει την σοκολάτα τόσο εθιστική. Καινούργιες απεικονίσεις του εγκεφάλου που έγιναν στα ποντίκια, έδειξαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας ασκεί επίδραση συνολικά στη διατροφή, τη δραστηριότητα, ακόμη και στον ύπνο, γεγονός που δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο που την κάνει τόσο εθιστική.

Όσο θα ψάχνουν πάντως οι ειδικοί, οι λάτρεις της σοκολάτας θα συνεχίσουν να την απολαμβάνουν, για όλους αυτούς τους λόγους της συναρπαστικής γευστικής εμπειρίας που προκαλεί και ακόμα περισσότερους. Γιατί όπως και να το κάνουμε η αγαπημένη μας σοκολάτα είναι εθιστική, «ηδονική υπερφαγία», στη γλώσσα της επιστήμης.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Μια ταινία του Γούντι Άλεν με πολλές φήμες…
Next Η «Κίρκη» στο Jazz Point της πόλης, της Μαρίας Τσόγκα