Σενάρια που Δαγκώνουν, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

Πολύ εύκολα θα μπορούσα να στέκομαι μπροστά στην τηλεόραση, ή πάνω από το ραδιόφωνο, όλη μέρα. Θα μπορούσα να ξυπνάω το πρωί με τα κοκόρια, να κάθομαι στον καναπέ, παρέα με τα τηλεκοντρόλ, και να ακούω νυχθημερόν ειδήσεις και εξελίξεις ζωντανά. Αυτό δεν έχει σχέση με ραθυμία ή με την εργασιακή μου κατάσταση, είναι αποτέλεσμα μιας βαθιά ανθρώπινης αντίφασης. Ο κόσμος γύρω μου γκρεμίζεται κι εγώ θέλω με κέφι και διακαώς να παρακολουθήσω τις λεπτομέρειες! Η ιδέα της καταστροφής μοιάζει με καταλύτη μιας γλυκιάς χημικής διεργασίας στα πιο βάρβαρα σημεία του εγκεφάλου. Δεν πρόκειται πλέον για ένοχη απόλαυση, πρόκειται για βίτσιο.

Κεντρικός πυλώνας αυτής της υπνωτιστικής επικαιρότητας δεν είναι η επαληθευμένη είδηση, είναι η σεναριολογία. Δηλαδή, η υπόθεση για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν χρειάζεται να είναι εύλογη υπόθεση, να βασίζεται σε ακριβή τρέχοντα και ιστορικά στοιχεία ή να αποτελεί ασφαλή εκτίμηση δεδομένων των λίγων πιθανών τελικών εκβάσεων. Μακάρι η πολιτική να ήταν σαν το ποδόσφαιρο, 1-2-x και τέλος… Ποντάρετε! Δυστυχώς, η πολιτική δεν περιορίζεται ούτε από την βαρύτητα. Αυτό, λογικά, θα έπρεπε να αποθαρρύνει τις υποθέσεις και την σεναριολογία. Κι όμως, τελικά, ρίχνει λάδι στην φωτιά.

Ευχής έργον θα ήταν η σεναριολογία να μην μασκαρεύεται σαν ειδησεογραφία, αλλά τότε ο κόσμος θα είχε σωθεί και τα βάρβαρα ένστικτά μας θα ατροφούσαν μέχρις αφανισμού. Οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι μεριμνούν για το ακέραιο της βιολογικής μας κατασκευής. Ως επιτετραμμένοι του κοσμικού παράγοντα που δημιούργησε τον άνθρωπο, διατηρούν τον πληθυσμό στην εγρήγορση του λαγού. Όταν βρίσκεται σε κίνδυνο, η καρδιά του «τρέχει με χίλια», αλλά ο λαγός «παγώνει» στην θέση του. Κάπως έτσι μας κρατούσαν τόσα χρόνια συντροφιά ο Γιάνκος Δράκος και ο Ταξίαρχος Θεοχάρης! Μακάρι η πολιτική να ήταν σαν τις σαπουνόπερες… Για να αλλάξουμε ρότα, θα ήταν αρκετό να βρούμε τον Φώσκολο του Κοινοβουλίου, αλλά τότε η χώρα θα γινόταν πλατό και στα πλατό δεν υπάρχει δημοκρατία.

Η επίδραση της σεναριολογίας στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα πολιτικής αστάθειας είναι μετρήσιμη με μαθηματική ακρίβεια, χωρίς υπερβολή. Το όργανο που την μετρά είναι το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Την ακρίβεια του Γενικού Δείκτη του Χ.Α.Α θα ζήλευαν ακόμα και οι μετεωρολόγοι, ενώ μπροστά του οι διφορούμενοι χρησμοί του Μαντείου των Δελφών θυμίζουν αστρολογικές προβλέψεις. Μπορεί να οδεύουμε προς εκλογές, μπορεί και να την γλυτώσουμε. Μπορεί να την γλυτώσουμε τώρα, αλλά να τις κάνουμε μετά το καλοκαίρι. Μπορεί να εξαρτάται από την ΕΡΤ, μπορεί να εξαρτάται και από τις εκλογές στην Γερμανία. Μπορεί να εξαρτάται από τις αποκρατικοποιήσεις ή τον καύσωνα. Μπορεί να έρχονται νέα μέτρα ή καλύτερες μέρες. Μπορεί να γίνει ανασχηματισμός, μπορεί να γίνει και επανάσταση… Ο άνθρωπος διαφέρει από τον λαγό, γιατί παγώνει χωρίς λόγο.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Ας μάθουμε να είμαστε άνθρωποι, της Αγγελικής Δαουτίδη
Next Η Joan Baez στηρίζει τους τούρκους διαδηλωτές