Σαν το παλιό γλυκό κρασί στο οινοποιείο Χατζηεμμανουήλ, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

Όταν θέλεις να πας επίσκεψη σε οινοποιείο τον Αύγουστο, πρέπει να πας νωρίς το πρωί για να δεις τον τρύγο! Γιατί όπως λέγανε και στα παλιά τα χρόνια… ο Αύγουστος και ο τρύγος δεν είναι κάθε μέρα!

[metaslider id=24100]

Μετά από μια όμορφη βραδιά στη 2η Γιορτή Τοπικών Προϊόντων 2016 σηκωθήκαμε πρωί πρωί για να ανακαλύψουμε τα κορυφαία οινοποιεία της Κω! Στο οινοποιείο Χατζηεμμανουήλ όπου από το 1929 με το γλυκό κρασί, μέχρι σήμερα, 3 γενιές δημιουργούν και εμπνέονται από τις πιο γευστικές ποικιλίες κρασιού, η οικογενειακή ατμόσφαιρα είναι διάχυτη παντού! Το 2004, ο Βασίλης Χατζηεμμανουήλ, κάνει το επόμενο βήμα για το οινοποιείο, μεταφέροντας το σε νέες εγκαταστάσεις, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση με σύγχρονη οινολογική και τεχνική υποστήριξη.

Βρήκαμε τον Βασίλη να είναι ήδη στο πιεστήριο με τους συνεργάτες του, με την τέταρτη γενιά τον 17χρονο Κωνσταντίνο να είναι κυριολεκτικά… “επί του πιεστηρίου”!

Ο Βασίλης μας ξενάγησε στους αμπελώνες και μας μίλησε για την ιστορία του οινοποιείου, την καθημερινότητα αλλά και τους στόχους του.

“Μεγάλωσα μέσα στο οινοποιείο μιας και ο παππούς μου από το 1929, στο Μαρμαρωτό τότε, έφτιαχνε το καλύτερο γλυκό κρασί για τους γάμους! Αργότερα, ο πατέρας μου ανέλαβε το οινοποιείο όπου πάντα θυμάμαι περνούσα σαν παιδί ατελείωτες ώρες. Το 2004 μεταφερθήκαμε εδώ, στο Ασφενδιού, ξεκινώντας μια νέα εποχή για το οινοποιείο Χατζηεμανουήλ με σύγχρονες εγκαταστάσεις και τεχνογνωσία, επεκτείνοντας τις ποικιλίες των καλλιεργειών μας. Το οινοποιείο πλέον, είναι επισκέψιμο, με πολλούς τουρίστες να έρχονται τους καλοκαιρινούς μήνες είτε σε οργανωμένα γκρουπ, είτε μεμονωμένα. Στους ξένους αρέσει πολύ το κρασί της Κω και έρχονται για να δοκιμάσουν τις ποικιλίες να ξεναγηθούν στους εξωτερικούς χώρους, στους αμπελώνες, στο παραδοσιακό πέτρινο πατητήρι με τα παλιά συλλεκτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο παππούς μου, αλλά και στο υπόγειο όπου έχουμε τα κελάρια ωρίμανσης.

Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση και χαίρομαι που τα παιδιά μου σκοπεύουν να την συνεχίσουν με πολλή αγάπη και μεράκι για την οινοποιεία. Στόχος μας είναι η υψηλή ποιότητα κρασιών, παντρεύοντας την παράδοση με την σύγχρονη τεχνογνωσία, που φροντίζουμε να ακολουθούμε με συνέπεια και κάθε χρόνο να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι.

Η Κως, έχει μεγάλη παράδοση στην οινοποιία και χαίρομαι πολύ όταν οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τις ποικιλίες των κρασιών μας και θέλουν να μάθουν την ιστορία μας. Η παραγωγή μας είναι ελεγχόμενη προσπαθώντας να καλύψουμε τις ανάγκες του νησιού, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεκινήσει να προωθούμε τα κρασιά μας και σε άλλα νησιά όπως τη Ρόδο”.

[metaslider id=24102]

Ο νεαρός Κωνσταντίνος όλη αυτή την ώρα έδειχνε απόλυτα αφοσιωμένος στο πιεστήριο όπου ανεβασμένος σε ένα φορτηγό άδειαζε τα καφάσια με τα σταφύλια στο μηχάνημα. Λιγομίλητος και ντροπαλός… Τον ρώτησα τι σκοπεύει να σπουδάσει… παρότι ήμουν σίγουρη για την απάντηση!
“Φέτος τελειώνω το σχολείο και σκοπεύω να ακολουθήσω το επάγγελμα του οινολόγου. Θέλω να ασχολούμαι καθημερινά με τις εργασίες στο οινοποιείο και αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η διαδικασία της παραγωγής!”

Η τέταρτη γενιά λοιπόν, προετοιμάζεται και ευχόμαστε τα καλύτερα για το οινοποιείο Χατζηεμμανουήλ!

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του οινοποιείου Χατζηεμμανουήλ εδώ

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και chief editor του flust.gr. Είναι Brand & Communications Strategist.
Prev Στην Κω της γαστρονομίας και του πολιτισμού, της Κατερίνας Σταματελοπούλου
Next Το προφίλ της εβδομάδας 8 έως 14 Αυγούστου, από τον Πέρρη Κρητικό