Σαν παλιό αμερικανικό πορνό, δεν μαθαίνεται αλλά απαγορεύεται, του Βαγγέλη Γεωργίου

1396072_629790030405037_1840901166_n

Τόσα πολλά όπλα και τόσος χαμός από πολύνεκρες μάχες δεν είχαν ματαδεί στις ΗΠΑ. Βόρειοι και Νότιοι ξεκοιλιάζονταν από τα νέα όπλα της τεχνολογίας και από την ανικανότητα των βλακωδών στρατηγών – των Βορείων περισσότερο.

Παρόλα αυτά όσοι υπηρέτησαν σε εκείνον τον πόλεμο(1861-1865) είχαν ένα avantage εν συγκρίσει με τους προηγούμενους στρατούς: είχαν φτάσει από την Γαλλία και κυκλοφορήσει οι φωτογραφίες. Μεγάλη υπόθεση η φωτογραφία τελικά, κάτι σαν το σημερινό ιντερνέτ.

Όταν κάνεις πορείες μέσα στα κρύα μακριά από γυναίκα και δεν την βρίσκεις με άνδρες αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνούσες τι είχες ανάμεσα στα πόδια σου. Χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικοί βρίσκανε κανένα καλό μέρος, στριμώχνανε το ένα τους χεράκι μέσα από το παντελόνι και κρατούσαν με το άλλο ασπρόμαυρες φωτογραφίες γυμνών γυναικών. Δεν ήταν πολύ ακριβές, κάτι παραπάνω από ένα δολάριο η ντουζίνα. Οι λευκές των φωτογραφιών αυτών απλώς πόζαραν σαν λούμπουρδα, ενώ οι μαύρες κάνανε και άλλα, στις ίδιες και τον μουσάτο παρτενέρ τους. Κάποια αμερικανικά Πανεπιστήμια σήμερα έχουν αρχειοθετήσει το υλικό με το οποίο αυνανίζονταν οι αμερικάνοι φαντάροι του 19ου αιώνα.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς του Αμερικανικού Εμφυλίου έβρισκαν τον θάνατο όχι τόσο από εχθρική σφαίρα αλλά από την ιατρική ανεπάρκεια της επιμελητείας. Βέβαια η αμερικανική κοινωνία περισσότερο ανησύχησε για τους αυνανισμούς των έρμων των στρατιωτών παρά για τους θανάτους. Έτσι, αντί να βελτιώσουν τις ιατρικές συνθήκες στα στρατόπεδα δημιούργησαν το πρώτο αντι-πορνογραφικό κίνημα. Μετά τον πόλεμο η κυβέρνηση έτρεφε τέτοια απέχθεια για το γυμνό που την δεκαετία του 1870 απαγορεύτηκε να στέλνονται – ταχυδρομικά – συγκεκριμένα βιβλία ανατομίας σε φοιτητές ιατρικής για να μην κολαστούν οι ίδιοι από τα στηθάκια και τα ατημέλητα αιδοία. Με το νόμο Comstock του 1873 απαγορευόταν η ταχυδρόμηση πορνογραφικού υλικού και αντισυλληπτικών σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Από τότε η αμερικανική δικαιοσύνη κατά κάποιο τρόπο στρίμωχνε την 1η Τροπολογία του Συντάγματος, που διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου, όταν υπήρχαν συμβάντα που θιγόταν το δημόσιο κοινό αίσθημα και η αιδώς. Τάξις και ηθική δηλαδή. Για πολλά χρόνια Αμερικάνοι αντέγραφαν τους επίσης συντηρητικούς νόμους της Βικτωριανής Αγγλίας που θεωρούσανε άσεμνο και κατ’ επέκταση παράνομο και ρητά απαγορευτικό «οτιδήποτε εξαχρειώνει και διαφθείρει τα μυαλά εκείνων που είναι επιρρεπείς σε ανήθικες επιρροές».

Ένα αιώνα περίπου αργότερα, το 1964, το δικαστήριο του Οχάιο ανάγκασε τον Nico Jacobellis, ιδιοκτήτη σινεμά της περιοχής Coventry Village, να πληρώσει 2.500 δολάρια πρόστιμο επειδή πρόβαλε την γαλλική ταινία The Lovers (1958) καθότι θεωρήθηκε άσεμνη. Λίγα μπουτάκια και γαλλικά οπίσθια να κυλιούνται στα σεντόνια ήταν κάτι το τρομερό για τους γελαδόβλαχους του Οχάιο. Η απόφαση όμως των δικαστών της μεσοδυτικής Πολιτείας ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο καθότι αυτό έκρινε ότι η ταινία δεν περιείχε κάτι άσεμνο και ως εκ τούτου προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Ωστόσο ακόμα και ανάμεσα στα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν υπήρχε ομοφωνία. Ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του. Δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν αν μια πεολειξία ήταν το ίδιο με ένα κινηματογραφικό χάιδεμα δύο εραστών στο κρεβάτι. Ώσπου βγήκε ένας «θεούλης» δικαστής ο Potter Stewart ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η βωμολοχία προστατεύεται από το Σύνταγμα αλλά δεν ισχύει το ίδιο με το σκληρό πορνογραφικό υλικό. “Δεν θα επιχειρήσω σήμερα περαιτέρω να καθορίσω τα είδη του[πορνογραφικού]υλικού που καταλαβαίνω ότι περιλαμβάνεται σε μια τόσο σύντομη περιγραφή. Και ίσως να μην καταφέρω ποτέ να το περιγράψω σωστά”.

Ωστόσο προσέθεσε στο τέλος «μπορώ όμως να καταλαβαίνω τι είναι όταν το βλέπω»…

Banner greeklish

Published by

Βαγγέλης Γεωργίου

O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Είναι δημιουργός του ιστότοπου δημόσιας διανόησης greeklish.info. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Παν/μιο), Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών και αργότερα στην τηλεόραση (εκπομπή "Πρωταγωνιστές"). Είναι αρχισυντάκτης στο slpress.gr του Σταύρου Λυγερού.
Prev Τα Greek statistics της εξαθλίωσης: Η θλιβερή υπενθύμιση του ΟΟΣΑ, του Παναγιώτη Σκευοφύλακα
Next Η Ναταλία Δαδίδου, η Ζέφη Κόλια και η Ισμήνη Τορνιβούκα προτείνουν βιβλία, της Χριστίνας Καλογεροπούλου