‘’Ρέμπραντ’’ πολλών αστέρων, του Πάνου Λιάκου

17η ταινία για το Νίκο Παναγιωτόπουλο που αρχίζει να στρέφεται σε όλο και περισσότερο κωμικά μονοπάτια. Σε συνέντευξή του έχει αυτοσαρκαστικά δηλώσει ότι : ‘’Οι γέροι πλέον κάνουν κωμωδίες και οι νέοι δράματα. Οι νέοι προσποιούνται πάντα τους σοβαρούς και οι γέροι έχουν απελευθερωθεί και αποποιούνται όχι μόνο τη σοβαροφάνεια αλλά και τη σοβαρότητα’’.

Και όντως, η καινούρια ταινία του είναι μια κωμωδία μυστηρίου με τον τίτλο ‘’Η κόρη του Ρέμπραντ’’ με σημαντικούς πρωταγωνιστές όπως το Γιάννη Μπέζο, το Λάκη Λαζόπουλο, τη Φωτεινή Μπαξεβάνη και αρκετούς γκεστ όπως τη Δούκισσα Νομικού την οποία χρησιμοποιεί με πολύ όμορφο τρόπο ο έμπειρος σκηνοθέτης. Όσον αφορά το εξαιρετικό soundtrack-ίσως το καλύτερο στοιχείο της ταινίας-αυτό γράφτηκε από το Σταμάτη Κραουνάκη.

Ας πιάσουμε το νήμα της ιστορίας από την αρχή. Βρισκόμαστε σε μια μεγαλοαστική δεξίωση που παραχωρεί ο κύριος Μαλαπάρτε (Γιάννης Μπέζος). Εκεί ανάμεσα σε υπουργούς, πρέσβεις, ποδοσφαιριστές και πόρνες θα βρεθεί και ένας Ιταλός τεχνοκρίτης (Λαζόπουλος) μαζί με το μαθητή του και ζωγράφο Μάρκο Μάρκογλου (Χρήστος Λούλης) με σκοπό να εξακριβώσει εάν ο Μαλαπάρτε έχει στην κατοχή του έναν γνήσιο πίνακα Ρέμπραντ και με απώτερο στόχο βέβαια να κάνει κάποια δημοπρασία. Καθώς δάσκαλος και μαθητής προσπαθούν να πείσουν το Μαλαπάρτε να τους δείξει τον πίνακα δίνεται η ευκαιρία στο Νίκο Παναγιωτόπουλο να κάνει ένα σχόλιο πάνω στην υποκρισία τέτοιων δεξιώσεων και φυσικά στις ιδιότητες των ατόμων που τις απαρτίζουν. Γι’ αυτό το σκοπό, εμπνευσμένος από τον αγαπημένο του Ζαν Λυκ Γκοντάρ χωρίζει την ταινία του σε πολλά μικρά κεφάλαια αλλά και κάποια μουσικά ιντερμέδια.

Γίνεται σαφές από τα πρώτα κιόλας ηχητικά γκάγκς ότι η κωμωδία αυτή δεν βρίσκει πάντα το στόχο της αλλά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και μόνο το γεγονός ότι σε αυτή την διαφορετική προσπάθεια συμμετέχουν δυο ηθοποιοί που είχαμε συνηθίσει επί πολλά χρόνια να τους βλέπουμε να πλέουν σε ασφαλή τηλεοπτικά νερά. Το βαρύ ύφος του Γιάννη Μπέζου ταιριάζει με το ρόλο που καλείται να ενσαρκώσει εδώ, έναν νεόπλουτο που καυχιέται για την καταγωγή και τις συλλογές του. Από την άλλη, παρατηρείς ότι εξοικειωμένος καθώς είναι ο Λάκης Λαζόπουλος με τη σάτιρα δεν του είναι καθόλου δύσκολο να ενσωματωθεί σε ένα διαφορετικής αισθητικής σχόλιο, όπως αυτό του Παναγιωτόπουλου.

Δεν γίνεται να προχωρήσουμε την κριτική μας χωρίς να κάνουμε μια αναφορά στο ρόλο που επιτελεί το γυναικείο φύλο σε αυτό το φιλμ και κατ’ επέκταση στη ζωή μας την ίδια. Διότι αυτή η δεξίωση στην οποία η κάμερα του Παναγιωτόπουλου συναντά τόσο κόσμο περιλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες. Και όσον αφορά τις γυναίκες, πέρα από την ταλαντούχα Φωτεινή Μπαξεβάνη που υποδύεται τη σύζυγο Μαλαπάρτε, έχουμε και τις Δούκισσα Νομικού, Δήμητρα Ματσούκα και Αλεξία Καλτσίκη. Θα ξεκινήσω από την τελευταία λέγοντας ότι αφενός δεν με ενθουσίασε το στυλ της εδώ και αφετέρου ότι όλα αυτά που θέλει να πει ο σκηνοθέτης περί αυταρχικής γυναίκας μέσω αυτού του ρόλου είναι εντελώς σχηματικά.

Αντιθέτως, με έναν πανέξυπνο και ποιητικό τρόπο διαχειρίζεται ο Παναγιωτόπουλος τη Νομικού και τη Ματσούκα. Με την πρώτη επιχειρεί να κάνει μια αντιστοιχία ανάμεσα σε μια πανέμορφη αλλά ψυχρή γυναίκα και την υψηλή τέχνη καθώς και οι δυο συνήθως είναι άπιαστες (‘’Μη μου άπτου’’, ξεφωνίζει συνεχώς η Δούκισσα). Θα μπορούσατε να σκεφτείτε πιο ιδανική γυναίκα για αυτό το ρόλο από μια τηλεοπτική σταρ που όλοι οι άντρες ορέγονται αλλά κανείς δεν μπορεί να έχει;

Χάρμα οφθαλμών και η Δήμητρα Ματσούκα που αντιπροσωπεύει ένα είδος πόρνης που ανακατεύεται στις συζητήσεις των πολιτικών και των τεχνοκριτικών. Ποιο είναι καλύτερο, σας ρωτώ, μια βραδιά γεμάτη φληναφήματα και υποθέσεις ή η παρέα έστω και μιας πόρνης; Ούτε και ο ίδιος ο Παναγιωτόπουλος δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση εφόσον η σάτιρα πιάνει σχεδόν όλες τις νοοτροπίες των χαρακτήρων που βρίσκονται καλεσμένοι σε αυτή τη δεξίωση. Έτσι, από τη μια αποδεικνύεται λάτρης του αισθητισμού με τα πλάνα και τα όμορφα κοστούμια που διαλέγει για τους ηθοποιούς του μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό γίνεται για να εκθέσει ακόμη περισσότερο τις ανεπάρκειες των ηρώων.

Πρόκειται για ένα φιλμ που ξεκαθαρίζει ότι αφιερώνεται στους κωμικούς αδελφούς Μαρξ, τον Μπουνιουέλ και τον Τσέχωφ. Οι Μαρξ σχεδόν πάντα είχαν ένα μέρος στις ταινίες τους όπου σατίριζαν τα μεγαλοαστικά πάρτι (θυμηθείτε ή δείτε το ‘’Monkey business’’) ενώ και η σάτιρα του Μπουνιουέλ πάντα τα ανώτερα στρώματα είχε στο μάτι (θυμηθείτε για παραδειγμα τον ‘’Εξολοθρευτή άγγελο’’ όπου μια παρέα αριστοκρατών δεν μπορεί να βγει από την… τραπεζαρία).

Όπως είναι και το αναμενόμενο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν μπορεί να φτάσει σε τέτοια ύψη τη σάτιρά του παρά την άριστη γνώση που έχει γύρω από αυτά τα κινηματογραφικά είδη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα διασκεδαστικό φιλμ που μόνο σαν ένα κινηματογραφικό κλείσιμο ματιού σε αντίστοιχα είδη μπορεί να εκληφθεί.

Published by

Πάνος Λιάκος

Γεννήθηκε την πρώτη μέρα του δεύτερου μήνα του 1995. Από μικρό παιδί χωμένος μέσα στα λογοτεχνικά βιβλία και τον κινηματογράφο (εξ’ου και μύωψ). Στα τέλη του δημοτικού, αποφάσισε να καταφύγει μoνίμως στο μαγικό κόσμο των εικόνων. Οι πρώτες ταινίες που βλέπει και μαγεύεται είναι ο ‘’Λαβύρινθος του Πάνα’’, το ‘’Sweeney Todd’’ του Τιμ Μπάρτον (αν και δεν τα πάει καλά με τα μιούζικαλ αυτό το λάτρεψε) και το ‘’8 ½’’ του Φεντερίκο Φελίνι. Σπουδάζει Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά στην πραγματικότητα τον περισσότερο χρόνο του τον αφιερώνει για να μελετά μόνος του φιλμογραφίες σκηνοθετών, κινηματογραφικά κινήματα και τώρα τελευταία να παρακολουθεί και δημοσιογραφικές προβολές καινούριων ταινιών
Prev Ένα Γούρι για το 2016 με έμπνευση
Next Blonde cooking: Oσομπούκο κοκκινιστό με πουρέ πατάτας, της Εμμανουέλας Κόκκαλη