Πολιτικό λιντσάρισμα: Δύο λέξεις κανένα νόημα, της Μαγδαληνής Τσουρδιού

Μέσα Σεπτέμβρη και η τηλεοπτική σεζόν ξεκίνησε πολύ δυναμικά. Πέραν των ανακατατάξεων και των «μετατοπίσεων» προσώπων που έγιναν στα κανάλια, από μια πρώτη εικόνα διαπίστωσα ότι η φετινή σεζόν είναι στραμμένη στην ενημέρωση. Υπάρχουν περισσότερες εκπομπές ενημερωτικού χαρακτήρα και λιγότερες εκπομπές “lifestyle”. Αυτό διαφαίνεται και από το, μέχρι πρότινος, αμιγώς “lifestyle” κανάλι, το Star, από τις ενημερωτικές ζώνες που προσέθεσε αλλά και από τα πρόσωπα που επέλεξε να τις στελεχώσουν. Ένα από αυτά τα πρόσωπα, που παρακολουθούσα συχνά πυκνά όταν εργαζόταν στο ΣΚΑΙ, είναι η Πόπη Τσαπανίδου. Είναι προσιτή, ετοιμόλογη, δεν φλυαρεί, δεν απασχολεί με την προσωπική της ζωή και δεν «ζουζουνίζει». Αυτό ακριβώς που χρειάζεται η ενημέρωση.

Ακόμα δεν την έχω παρακολουθήσει στη νέα της εκπομπή, ωστόσο είδα ένα απόσπασμα το οποίο κάνει το γύρο του διαδικτύου. Καλεσμένος της εκπομπής ήταν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος. Διαβάζω λοιπόν: «Αποχώρησε από την εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ο Πάνος Καμμένος». Δεν με ιντρίγκαρε ο τίτλος ως τέτοιος, απλά ήθελα να δω πως έγινε το περιστατικό με παρουσιάστρια την κ. Τσαπανίδου. Μαθαίνω για το θέμα. Ο κ. Καμμένος, που θέλει να λέγεται ηγέτης κόμματος, σε δημόσια εμφάνισή του, συνομιλώντας με κατοίκους της Χαλκιδικής, αναφερόμενος στο δήμαρχο της Χαλκιδικής και παρουσία κάμερας είπε: «Πρέπει ο Πάχτας να μην μπορεί να κυκλοφορήσει, λιντσάρετέ τον! Εμείς μαζί σας». Ακολουθεί ένας έντονος διάλογος στην εκπομπή της κ. Τσαπανίδου, ο κ. Καμμένος διαψεύδει την είδηση, λέει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ πολιτικής δήλωσης και προσωπικής συνομιλίας με πολίτες, αποκαλεί «ψεύτρα» την παρουσιάστρια και αποχωρεί. Νομίζω ότι δεν καταλαβαίνω ή ότι δεν ακούω καλά και ξαναβλέπω το απόσπασμα.

Δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω. Αρχικά, ο κ. Καμμένος θα έπρεπε να ξέρει ότι είναι πρόεδρος κόμματος, άρα δημόσιο πρόσωπο. Ακολούθως, θα έπρεπε να ξέρει ότι τα δημόσια πρόσωπα, και δη τα πολιτικά όντα, από τη στιγμή που εκτίθενται οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν. Και αυτό γιατί τα λόγια και οι πράξεις τους αναπαράγονται συνεχώς. Μια και μόνο δήλωση μπορεί να τους στιγματίσει (βλ. Θ. Πάγκαλο), και επιπλέον γιατί η υπερ- έκθεση έχει συνέπειες. Ο κ. Καμμένος, ως πρόεδρος ενός κόμματος με ποσοστό 11% περίπου, αντιπροσωπεύει μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτή η προτροπή για επίθεση σε πολιτικό πρόσωπο, και μάλιστα μπροστά στην κάμερα, εκφράζει τη μερίδα Ελλήνων που τον ψήφισε.

Δεν ήταν πολιτική δήλωση αυτή, αλλά συνομιλία με πολίτες όπου απλά έτυχε να βρίσκεται μια κάμερα, ισχυρίστηκε. Και σε τί διαφέρει το ένα με το άλλο; Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τις πολιτικές δηλώσεις τις γράφουν οι σύμβουλοί τους και απλώς τις διαβάζουν, ενώ στην επαφή με τον κόσμο είναι μόνοι τους. Μέχρι εκεί. Αναρωτιέμαι. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ελευθερία του λόγου; Ως πότε ο καθένας θα μπορεί να μιλάει ελεύθερα και αλόγιστα, χωρίς να έχει συναίσθηση των συνεπειών των λεγόμενών του; Γιατί πολύ αμφιβάλλω για το αν σκέφτηκε ο κ. Καμμένος τί αντίκτυπο μπορεί να έχει η ενθάρρυνση για λιντσάρισμα του κ. Πάχτα, ή τί μπορεί να ακολουθήσει, νομικά πλέον, σε περίπτωση που ο κ. Πάχτας δεχτεί επίθεση.

Το επεισόδιο με τον Πάνο Καμμένο αναμφισβήτητα εγείρει κάποια ερωτήματα περί δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου, τα οποία αποτελούν αντικείμενο για σκέψη και προβληματισμό. Όχι μόνο για τους πολιτικούς που αποφασίζουμε να μας εκπροσωπούν, αλλά και για την Ελλάδα στην οποία θέλουμε να ζούμε.

Published by

Μαγδαληνή Τσουρδιού

Γεννήθηκε στην Ρόδο στις 4 Νοεμβρίου 1986 Σπούδασε στο τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Πρωτεύουσα ειδίκευση: Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Δευτερεύουσα ειδίκευση: Διεθνείς Σχέσεις.Πήρε το Μεταπτυχιακό της δίπλωμα στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών «Πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς σχέσεις στη Μεσόγειο» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ήταν Διοργανώτρια και βασική ομιλήτρια στην ημερίδα «Mare Nostrum 2 και 3 το 2011 και το 2012 αντίστοιχα. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά.Εργάζεται στην εταιρία mgk.advertising
Prev Το σταυροδρόμι του Μάλαμα και του Τσοχατζόπουλου, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ
Next Μια βεράντα, καλή παρέα και κέικ με μήλα, της Εμμανουέλλας Κόκκαλη