Ποιο ελληνικό «χωριό» αντιστάθηκε στους Γαλάτες; του Βαγγέλη Γεωργίου

30.000 Στερεοελλαδίτες περίμεναν οχυρωμένοι στις Θερμοπύλες έχοντας απέναντί τους πολλαπλάσιους μακρυμάλληδες αλαλάζοντες Γαλάτες να πλησιάζουν με ορμή. Τα έχουμε ξαναπεί από πού και πως μας ήρθαν. Το μέρος όμως ήταν πολύ στενό για να επιτρέψει στους εισβολείς να αναπτυχθούν περιορίζοντας καταλυτικά τον αριθμό των πολεμιστών που μπορούσαν να συμμετέχουν στη μάχη. Οι Έλληνες τοξότες καβατζωμένοι πίσω από τα τείχη βομβάρδιζαν ασταμάτητα τα γαλατικά μπουλούκια που πέφτανε σαν κοτόπουλα.

flust.gr

Όταν άρχισε να σκοτεινιάζει οι Γαλάτες το βάλανε στα πόδια και πολλοί από αυτούς πνίγηκαν στους γύρω βάλτους… μάλλον δεν την ήξεραν καλά την περιοχή. Προσπάθησαν, όπως και οι Πέρσες 200 χρόνια πριν, να κυκλώσουν τους Έλληνες περνώντας μέσα από την Οίτη αλλά τα βρήκαν σκούρα από τους λιγοστούς Φωκείς που ήταν αποφασισμένοι να τους σταματήσουν. Ο αρχηγός των Γαλατών ένιωθε μπούφος. Εμ, αφού είχε υποσχεθεί στα παλικάρια του ότι οι Έλληνες είναι αδύναμοι, τους φυσάς και πέφτουν κάτω.

Η απελπιστική κατάσταση όμως τον έκανε να σκεφτεί λίγο. Θέλοντας να αποδυναμώσει την θέση των Ελλήνων στις Θερμοπύλες έπεισε τους συμπατριώτες του να στείλουν περίπου 41.000 άνδρες και να χτυπήσουν την πατρίδα των Αιτωλών ώστε να τους πάει τρεις και μία τους τελευταίους και να εγκαταλείψουν την στρατηγική τοποθεσία των Θερμοπυλών τρέχοντας να σώσουν τα σπίτια τους.

Έτσι οι Γαλάτες με απόλυτη μυστικότητα αφού άφησαν τον Σπερχειό, πέρασαν στην Υπάτη (δυτικά της Λαμίας), διέσχισαν τις πλαγιές της Οίτης και την οροσειρά της Γκιώνας και βγήκαν στην Αιτωλία μέσα σε 12 ώρες! Τους έγινε η γλώσσα γραβάτα αλλά άξιζε τον κόπο. Πρώτος στόχος ήταν η πόλη Κάλλιον. Εκεί πραγματικά έγινε ολοκαύτωμα. Η πόλη μετατράπηκε σε βομβαρδισμένο τοπίο: οι γυναίκες βιάστηκαν ομαδικά, όσες γλίτωσαν αυτοκτόνησαν για να μην πέσουν στα χέρια των βαρβάρων, οι άνδρες σφαγιάστηκαν, ενώ πολλά νήπια φαγώθηκαν κυριολεκτικά από πεινασμένους Γαλάτες. Πολλοί από δαύτους ήταν τόσο ασυγκράτητοι που βίασαν ακόμα και γυναίκες που ήταν ήδη νεκρές!

Όταν μαθεύτηκε το νέο αυτού του ολοκαυτώματος ξεκίνησαν γρήγορα οι Αιτωλοί για να χτυπήσουν τα βόρεια «ζώα». Στα σύνορα Ευρυτανίας και Φθιώτιδας στην θέση Κοκκάλια οι Αιτωλοί περίμεναν τους εισβολείς να περάσουν από εκεί για να εκδικηθούν. Ξέρανε πολύ καλύτερα την πατρίδα τους. Ο 1 στου 2 Γαλάτες σφαγιάστηκε παραδειγματικά από τον Αιτωλικό στρατό υπό την ηγεσία του αιτωλάρχη Ευρύδαμου. Όσοι διασώθηκαν επέστρεψαν κακήν κακώς στο Σπερχειό.

Η νέα αυτή καταστροφή των Γαλατών μετριάστηκε από την πετυχημένη επιχείρηση του αρχηγού τους να περάσει τελικά μέσα από την Οίτη απειλώντας να κυκλώσει τους οχυρωμένους -και λιγότερους πλέον- Έλληνες στις Θερμοπύλες. Οι εξελίξεις ανάγκασαν τους τελευταίους να εγκαταλείψουν τις οχυρώσεις τους και να κοιτάξει ο καθένας τον κώλο του, δηλαδή την πόλη του.

Ο Γαλάτης αρχηγός όμως ευτυχώς διακατεχόταν από έντονο σύνδρομο λαφυραγωγίας θολώνοντας την ορθή στρατηγική σκέψη. Μόλις άκουγε ότι ένας ναός είχε χρυσάφια και πράγματα αξίας άλλαζε όλο το πλάνο για να τα βάλει στην τσέπη. Κάτι σαν τους γύφτους που βάζουν τα παιδιά τους με τη σειρά να μπαίνουν σε μαγαζιά για να ζητιανεύουν. Τέλος πάντων αφού έμαθε ο Γαλάτης ότι υπάρχει πολύ πράγμα στο Μαντείο των Δελφών παίρνει τα τσαντίρια του και τραβάει κατά κει περνώντας από τον όμορφο Παρνασσό.

Οι ντόπιοι μικροστρατοί ήταν πλέον μόνοι τους (Αιτωλοί και Φωκείς). Αφού κατάλαβαν τον κίνδυνο τρέξανε στους Δελφούς και οχυρώθηκαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στους Γαλατοπαπάρες να πατήσουν το πόδι τους στο ιερό μέρος. Η αναλογία βέβαια ήταν καταθλιπτική. 1 Έλληνας οπλίτης αντιστοιχούσε σε 10 Γαλάτες θεριά!

Η μάχη ξεκίνησε με επίθεση των Γαλατών οι οποίοι όμως αιφνιδιάστηκαν με την αντίσταση των Ελλήνων. Από πλευράς τελευταίων έφευγαν βέλη, ακόντια, πέτρες, κοτρώνες, πιάνα με ουρά, ακόμα και αναπτήρες(αν είχαν). Επί δύο μέρες οι εισβολείς κάνανε συνεχείς επιθέσεις και οι οχυρωμένοι Έλληνες δεν καταλάβαιναν Χριστό! Μόνο τον θεό Απόλλωνα άκουγαν που οι χρησμοί του δίνανε καλά προγνωστικά. Ο καιρός άρχισε να επιδεινώνεται και οι Γαλάτες δεν είχαν καταφέρει απολύτως τίποτα μένοντας χωρίς ηθικό αλλά πολλούς νεκρούς και περισσότερος τραυματίες. Όταν άρχισαν να υποχωρούν μπροστά στην κατηφορική ορμή των Ελλήνων χάσανε κυριολεκτικά την μπάλα αφού άκουγαν στριγκλιές και περίεργους αλαλαγμούς που βγάζανε επίτηδες οι Έλληνες για να τρομοκρατήσουν τον εχθρό. Είχαν την εντύπωση ότι ο Έλληνας Θεός Απόλλωνας είχε προκαλέσει τις τόσο αντίξοες καιρικές συνθήκες για να τους τιμωρήσει.

Οι Αιτωλοί με μια μετωπική επίθεση και οι Φωκείς με ένα αριστοτεχνικό πλαγιομετωπικό χτύπημα συνέτριψαν τους Γαλάτες ενώ τραυμάτισαν και τον αρχηγό τους. Το σκυλολόι από τον Βορρά άρχισε να αλληλοεξοντώνονται είτε επειδή δεν ήθελαν να αφήσουν τραυματισμένους στα χέρια των τρελών Ελλήνων είτε γιατί μέσα στην νύχτα μπέρδευαν τον φίλο από τον εχθρό. Πολλά βλήματα από δαύτους βέβαια χάνονταν και στις χαράδρες μιας και δεν έβλεπαν την τύφλα τους.

Από τους 40.000 που κάνανε την επίθεση χάθηκαν τουλάχιστον 20.000 μέσα σε 2-3 μέρες! Όσοι μείνανε πήγανε να βρουν τους δικούς τους..

Όντως είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες που τα βάλανε με πιο… τρελούς.

Published by

Βαγγέλης Γεωργίου

O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Είναι δημιουργός του ιστότοπου δημόσιας διανόησης greeklish.info. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Παν/μιο), Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών και αργότερα στην τηλεόραση (εκπομπή "Πρωταγωνιστές"). Είναι αρχισυντάκτης στο slpress.gr του Σταύρου Λυγερού.
Prev Για τον καλό τον χρόνο, της Αναστασίας Κορινθίου
Next Bασιλόπιτα - υπερπαραγωγή! της Εμμανουέλας Κόκκαλη