Πλειστηριασμοί για μειοδότες, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

Τώρα φαίνεται η πραγματική αξία του νόμου Κατσέλη. Η προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν μια ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ένα δίχτυ προστασίας από μια ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή και την κοινωνική εξαθλίωση. Αυτό που δεν μπορούσα να φανταστώ το 2008, μεταξύ αρκετών άλλων, ήταν ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα φτάσει να εξυπηρετεί και το τραπεζικό σύστημα.

Τότε που η ύφεση απείχε πολύ από το 30% και η ανεργία από το 50%, υπήρχαν εκείνοι που ονειρευόντουσαν τους πλειστηριασμούς όπως ο πεινασμένος το καρβέλι. Τώρα λείπει μια απαραίτητη προϋπόθεση. Η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα, μεταξύ αρκετών άλλων, είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Ουδείς λόγος υπάρχει να βγουν σε πλειστηριασμό ακίνητα που δεν θέλει να αγοράσει κανείς. Καθώς διερωτώμαι ποιο τσακάλι είχε την ιδέα της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μάταια προσπαθώ να καταλάβω από πού έξωθεν ασκούνται πιέσεις για ένα μέτρο που σίγουρα θα ρίξει την κυβέρνηση.

Ωστόσο, οφείλω τον θαυμασμό μου στο ξεφτέρι που συντάσσει τις τροπολογίες. Δεν πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι λέξεων, αλλά για τέχνη κάλυψης και απόκρυψης. Όταν το ξεφτέρι λέει ότι η κυβέρνηση προχωρά από την 1η Ιανουαρίου του 2014 στην θέσπιση πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, εννοεί ότι η κυβέρνηση θα βγάλει στο σφυρί τα ακίνητα για τα οποία η διαδικασία προστασίας ολοκληρώθηκε μέχρι το 2008. Δηλαδή, το 2015 θα βγουν σε πλειστηριασμό τα «κοκκινισμένα» δάνεια του 2010, το 2016 θα «απελευθερωθούν» εκείνα του 2011 κοκ… Η πρώτη φάση, λοιπόν, της απελευθέρωσης της προστασίας αφορά σε 25.000 ακίνητα περίπου. Κάποιος μπορεί να πει ότι δεν είναι πολλά, ότι δεν αξίζει τον κόπο να δοκιμαστεί η πολιτική σταθερότητα της χώρας. Ένα αλάνι, όμως, θα του απαντήσει ότι τα 25.000 ακίνητα είναι μόνο για τον πρώτο χρόνο που ίσχυσε η προστασία. Κάθε χρόνο που θα περνάει από τώρα και στο εξής, θα αφαιρούμε την πενταετία και θα απελευθερώνουμε άλλα τόσα ακίνητα, ενδεχομένως και περισσότερα καθώς η κρίση βαθαίνει ασταμάτητα από το 2009. Ίσως αυτά τα νούμερα να αξίζουν τον κόπο για μια δοκιμή τουλάχιστον, ίσως και για μια ακόμα εκλογική διαδικασία.

Αντίστοιχα με το πρόσφατο επεισόδιο των ειδοποιητηρίων του ΟΑΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να υποθέτει ότι έχουμε περάσει σε φάση ανάπτυξης εδώ και καιρό. Οπότε, προφανώς και μπορούμε να πληρώνουμε επιπλέον φόρους, αλλά και να καλύψουμε επιτέλους όλες μας τις εκκρεμότητες. Εκτός από τους τραπεζίτες, ακόμα και οι ταμίες γνωρίζουν ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα αποτελέσουν την χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων και θα καταφέρουν μεγάλο πλήγμα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ακόμα και η στοιχειώδης λογική λέει ότι είναι καλύτερο να προσδοκάς την εξυπηρέτηση του δανείου, παρά να προχωράς στην εκμηδένιση της αξίας του. Σε ότι αφορά στην κοινωνία, το συγκεκριμένο μέτρο θα δημιουργήσει αφενός άστεγους και αφετέρου σπίτια που δεν θα μπορούν να αγοράσουν αυτοί που θέλουν, και δεν θα θέλουν να αγοράσουν αυτοί που μπορούν. Τσακάλια, ξεφτέρια και αλάνια… Πρέπει επιτέλους να πειστούμε είτε για την βλακεία τους, είτε για την δολιότητά τους.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev AquaGrand: Μια zen… πρόταση διακοπών, της Αναστασίας Κορινθίου
Next Η δύναμη της εικόνας σε ένα βίντεο… χωρίς λόγια