Πικρή πολιτική σταθερότητα, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

Τα πάντα μπαίνουν στην ζυγαριά. Πρέπει, απλά, να αποφασίσεις τί είναι πιο «βαρύ», πιο σημαντικό για σένα προσωπικά. Η ταχύτητα ή η ποιότητα, η ιεραρχία ή η αποτελεσματικότητα, η δημοκρατία ή η πολιτική σταθερότητα. Σε αυτά τα διλλήματα υπάρχουν απαντήσεις μόνο κατά περίπτωση. Γι’ αυτό πρέπει να αποφασίσεις. Πρέπει να διαλέξεις γιατί, αργά ή γρήγορα, οι συνθήκες θα απαιτήσουν θυσίες. Πρέπει να ξέρεις έγκαιρα αυτό που δεν είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις. Όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν, όταν κληθείς να υπερασπιστείς την υπέρτατη αξία σου, ό,τι κι αν αποφασίσεις να θυσιάσεις γι’ αυτήν, θα έχεις αποφασίσει σωστά. Όσο κι αν φαίνεται δυσάρεστο ή παράξενο, αυτό σημαίνει συνέπεια. Η ζυγαριά μετράει την συνέπεια.

Πριν παρασύρω σε αφηρημένους προβληματισμούς του τύπου «εάν και κατά πόσο τέτοιους καιρούς ζούμε… κλπ», θεωρώ ότι η συγκεκριμένη συζήτηση είναι αντιπαραγωγική καθότι, εν τέλει, επαφίεται στην κρίση του καθενός. Περνώντας διακριτικά στην ταμπακέρα, εξετάζω την ανάγκη να πάει η χώρα σε εκλογές. Διατείνομαι ότι αφουγκράζομαι τον κόσμο και την κοινή γνώμη καθώς επιδιώκω να ακούω και να βλέπω πολλούς και διαφορετικούς. Παράλληλα, ως μη αιρετός, έχω την πολυτέλεια της σταθερότητας στην προσωπική μου θέση. Ιδού το στοίχημα για τους 153.

Η αλήθεια είναι ότι, για την ώρα, το ΠΑΣΟΚ γλύτωσε τη χώρα από την περιπέτεια των εκλογών. Η εκλογική διαδικασία δεν είναι πάντα μια δυσάρεστη περιπέτεια. Ούτε τώρα θα ήταν, αν η κοινή γνώμη την επιθυμούσε. Καταργηθείσης της ΕΡΤ, η ελληνική κοινωνία βρήκε έναν λόγο παραπάνω να διχαστεί. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να απευθύνεις σημαντικά ερωτήματα στον λαό όταν χρειάζεται. Υπάρχει ένας που έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα… Αρχίζει από «δ-» και τελειώνει σε «-ημοψήφισμα»! «Ρωτώντας πας στην πόλη» μου έλεγε ο πατέρας μου, και έπρεπε να φτάσω στο πανεπιστήμιο για να το εμπεδώσω. Έμαθα, όμως, ότι μια ηλίθια ερώτηση μπορεί συχνά να έχει πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση. Το δημοψήφισμα, με όλους τους κινδύνους αμφισημίας και αφαίρεσης που το διακρίνουν, είναι ένα δημοκρατικό εργαλείο. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν παράξενο ένα δημοψήφισμα με την ερώτηση «εκλογές ή όχι». Παράξενο είναι το τρίτο δεκαδικό ψηφίο στις τιμές μετοχών του υπό κατάρρευση τραπεζικού μας συστήματος. Η συλλογιστική μου είναι στέρεα! Κάντε δημοψήφισμα, αλλιώς δείξτε μου το νόμισμα για το χιλιοστό του ευρώ…

Επανερχόμενος σε μετριοπαθέστερο ύφος, διαπιστώνω ότι η συνταγματική εκτροπή του «μαύρου» της ΕΡΤ πιστώνεται στο ακέραιο στον Πρωθυπουργό, ωστόσο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είχαν την δυνατότητα να την ελέγξουν και μόνο ο Βενιζέλος την εκμεταλλεύτηκε. Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ πιθανότατα εγκλωβίστηκε στην αδιαλλαξία της εκλογικής του βάσης, κατέφυγε στη ζυγαριά του και έκανε το σφάλμα της ασυνέπειας που μάλλον θα την κατακερματίσει έτσι κι αλλιώς. Τώρα, οι 153 πρέπει να ανάγουν την κομματική πειθαρχία σε τέχνη και να καταθέσουν ψυχή και σώμα στο σχέδιο που έφερε το «μαύρο» σε μια ολόκληρη χώρα. Η προτεραιότητα στην πολιτική σταθερότητα είναι η σώφρων επιλογή, επειδή η κοινωνία είναι ακόμα διχασμένη. Δεν ξέρω αν είναι θλιβερό ή παρήγορο, το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να δικαιωθούν. Είναι σίγουρα θλιβερό το γεγονός ότι, αν δικαιωθούν και ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα, η κοινή γνώμη θα ξεχάσει το «μαύρο» πολύ γρήγορα.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Δακτυλοδεικτούμενη ομοφυλοφιλία, τέλος!, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Τουρισμός Τότε και Τώρα, μέρος Β, του Τάσου Ανθουλιά