Περπατάμε για το κλίμα, περπατάμε για το Παρίσι

Στον θλιβερό απόηχο των επιθέσεων κατά αθώων πολιτών στο Παρίσι, οι πορείες που οργανώνονται σε όλον τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
Από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 11 Δεκεμβρίου το Παρίσι υποδέχεται αντιπροσωπείες από 195 κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πιο κρίσιμη Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα. Το διακύβευμα δεν είναι τίποτα λιγότερο από το μέλλον του πλανήτη:
Θα κατορθώσουμε να περιορίσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2oC σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής;
Θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε κεφάλαια ύψους 100 δις δολαρίων από το 2020 για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;
Θα δεσμευτούμε για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα;
Θα κάνουμε επιτέλους την αποφασιστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας;

climate-march-2015-C

Φέτος ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του Παρισιού, όπου για λόγους ασφάλειας απαγορεύτηκαν οι μεγάλες συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί, και περπατάμε, τόσο κατά της κλιματικής αλλαγής, όσο και σαν ένδειξη συμπαράστασης για όσους δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο στην «Πόλη του Φωτός» (#march4me #march4u #march4us #COP21). 2.000 πόλεις σε 150 χώρες θα συμμετέχουν στη μεγαλύτερη παγκόσμια κινητοποίηση που έγινε ποτέ για το κλίμα και η Αθήνα δίνει δυναμικό «παρών».

Μία μέρα πριν την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Kλίμα στο Παρίσι (COP 21), το κίνημα Avaaz και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς περπατούν ενωμένες ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Περπατούν όμως και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Γαλλίας που καλούν τη διεθνή κοινωνία πολιτών να συμμετάσχει σε πορείες και εκδηλώσεις

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου «Περπατάμε για το κλίμα και το Παρίσι». Δίνουμε ραντεβού στις 12:00 μμ στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (στο ύψος της στάσης μετρό Ακρόπολη) και περπατÎ! ¬με μέσα από τα γραφικά στενά της Πλάκας μέχρι την πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή, υπό τον ήχο των κρουστών του συγκροτήματος Quilombo με κέφι και εορταστική διάθεση, για να ξεσηκώσουμε την πρωτεύουσα στον ρυθμό κατά της κλιματικής αλλαγής.

Εικόνες από τη δράση της Αθήνας θα προβληθούν σε οθόνες, μπροστά στους παγκόσμιους ηγέτες κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

«Ουσιαστική συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σημαίνει απεξάρτηση από τον λιγνίτη και το πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή μέσα στη δεκαετία του 2030 και δέσμευση για 100% ΑΠΕ ως το 2050. Στον αντίποδα του αιτήματος της ΔΕΗ να ρυπαίνει χωρίς να πληρώνει, ζητάμε σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο με χρηματοδότηση θέσεων εργασίας στους τρεις λιγνιτικούς νομούς της χώρας από τα δημόσια έσοδα δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών και σχέδιο δράσης για την ενεργειακή αναβάθμιση 1.000.000 κτιρίων», δήλωσαν ο Τάκης Γρηγορίου και ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνοι της Greenpeace και του WWF Ελλάς αντίστοιχα, για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

«Η Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα εξελίσσεται σε χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οργανωνόμαστε σε όλο τον κόσμο για να απαιτήσουμε μια φιλόδοξη και αποτελεσματική συμφωνία που θα αποτρέψει την κλιματική καταστροφή και θα απελευθερώσει μια πράσινη, παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η Μαρία Χατζησάββα, μέλος του Avaaz.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης – Πορείας:

10.30 -12.00: Εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους

Εκπαιδευτικά παιχνίδια – «Κλιματική αλλαγή» και «Οικολογικό 24ωρο»
“Κλίμα & Κλιματικές Αλλαγές” – “Τα Νερά της Γης μας” (και ο Κύκλος του Νερού!)
“Ζωγραφίζω για το Κλίμα” – ζωγραφίζουμε με χρώματα τα πανό για το Περπάτημα!
“Λατινοαμερικάνικα τραγούδια” με τη Μεξικανή Martha Moreleon, τον Αργεντινό Román Gómez και το Περουβιανό συγκρότημα “Son Latinos”.
“Ευεξία Γέλιου” – πρόγραμμα που θα καθοδηγήσει η φίλη μας η Χαρά από το Club Ευεξίας Γέλιου
“Free Hugs” (για όποιον θέλει – Δράση που ξεκλειδώνει την καρδιά κι αυξάνει τη χαρά)
12.00 – 14:00: «Περπατάμε για το Κλίμα» μέσα από τα στενά της Πλάκας προς τη Βουλή μαζί με τους Quilombo να μας δίνουν ρυθμό με τα κρουστά τους και να ανεβάζουν το κέφι.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Στα μονοπάτια του Πλάτωνα στο ψηφιακό εκπαιδευτικό μουσείο
Next Φορολογική δικαιοσύνη: ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολιτών