Περί ορθογραφίας, του Μιχάλη Καβουκλή

greek-language

 

Πολλοί με λένε ελιτιστή και σνομπ επειδή έχω ορισμένα θέματα με τους ανορθόγραφους και αυτούς που γράφουν άτονα και όλα κεφαλαία (τα κεφαλαία και τα greeklish για τεχνικούς λόγους, π.χ. κινητό τα δέχομαι). Δεν είναι έτσι, κι εγώ κάνω λάθη, μπερδεύω λέξεις, τόνους, καταλήξεις κ.ο.κ. όπως όλοι!

Όταν βλέπω άτομα να κοινοποιούν άρθρα για “την αντίσταση στο μνημόνιο” ή την “μαζική στάση πληρωμών” με status του τύπου “Η ΛΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΑΙΡΙ ΜΑΣ”, δεν έχει να κάνει με σνομπισμό και ελιτισμό, έχει να κάνει με άτομα που δεν έχουν καμία στοιχειώδη παιδεία, που δεν έχουν διαβάσει πέραν από τον τίτλο το άρθρο που κοινοποιούν, και στόχος είναι να το παίξουν μάγκες και υπεράνω.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα αντίστοιχα “ανορθόγραφα”, ή κατ’ εμέ “κακόγραφα”, παρουσιάζουν συντριπτικά υψηλές συγκεντρώσεις σε κοινοποιήσεις που επικαλούνται την μαζική αντίσταση κυρίως μέσω του κινήματος “Δεν πληρώνω”, κείμενα που προάγουν το μίσος για τους μη-Έλληνες (Γερμανούς, Ευρωπαίους, Εβραίους, Τούρκους, Αλβανούς, “Σκοπιανούς”, λαθρομετανάστες, δεξιούς, αριστερούς κ.ο.κ.), ή ευαγγελίζονται λύσεις τύπου Σώρρα.

Η ορθογραφία δεν μαθαίνεται στο σχολείο. Η ορθογραφία αφομοιώνεται με την συνεχή ανάγνωση, την πραγματική ανάγνωση και εντύπωση των λέξεων, των εννοιών, της προέλευσης και της ουσίας τους. Υπάρχει άνθρωπος που είναι ανορθόγραφος επειδή “δεν το έχει” ή δεν ξέρει να πληκτρολογεί, και βαριέται να ψάχνεται με την σωστή ορθογραφία: αυτός έχει συναίσθηση της κατάστασής! Να τον πω τεμπέλη, κι ας διαφωνώ με την πρακτική του.

Αλλά, ο παθολογικά ανορθόγραφος που γράφει ότι να’ναι, όπως να’ναι και σου πετάει “δεν έχει σημασία το πως το λες αλλά το τι λες”, ενώ σπάνια χρησιμοποιεί πάνω από πέντε λέξεις σε πρόταση και αυτές δισύλλαβες, και το παίζει Ελληναράς, ακυρώνοντας το μεγαλύτερο όπλο και κληροδότημα ενός Έλληνα, την Ελληνική Γλώσσα, είναι απαίδευτος, βλάκας και αμόρφωτος. Βασική αιτία για το που βρισκόμαστε σήμερα και ο σημαντικότερος λόγος που δεν θα βγούμε σύντομα και εύκολα από την κατάσταση.

Published by

Μιχάλης Καβουκλής

Γεννήθηκα στη Ρόδο πριν περίπου τρεις δεκαετίες, σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Διπλωματία στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, έχω ένα μεταπτυχιακό στις «Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, όπου είμαι και υποψήφιος διδάκτορας στις Διεθνείς Σχέσεις.
Prev Το σχολείο σχόλασε, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ
Next Educational Trip: Μία ευκαιρία σε φοιτητές να επισκεφτούν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού