Πασχαλιάτικο Σινεμά, του Νίκου Χατζηκάλφα

Strobridge_&_Co._Lith.-_Ben-Hur_-_Klaw_&_Erlanger's_Stupendous_Production

Κάθε χρόνο, το Πάσχα θέλει τον οβελία του, τη νηστεία του και την Πασχαλινή ταινία του. Για τηλεόραση θα μιλήσουμε σήμερα, αν και δεν το συνηθίζουμε. Έλα όμως που είναι η μοναδική περίοδος του χρόνου που σχεδόν όλα τα κανάλια βάζουν υπερεπικές, ψαγμένες και μη ταινίες για τη ζωή του Χριστού, για τη ζωή αυτουνού που πήρε το Χιτώνα του Χριστού, του άλλου που έδωσε νερό στο Χριστό, και του παράλλου που την σκαπούλαρε και «την πάτησε» ο Χριστός. Α! έχουμε και την Jean D’ Arc… Με την Mila Jovovic. To Πάσχα! Σαν να λέμε, δηλαδή, Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο «Εγκλήματα» μέσα στον Αύγουστο. Κάποιες από αυτές τις ταινίες είναι πετυχημένες και άξιες αναφοράς, και άλλες είναι πιο πρόχειρες από Spin Off επεισόδιο των «Αραχτών και Λάιτ». Προσωπικά, δηλώνω ευτυχής γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να σκοτώσω όλο μου το χρόνο στις πιο βαρετές διακοπές του έτους, αφού όποια ταινία από αυτές είναι μικρότερη των τριών ωρών θεωρείται Άρλεκιν, και μαζί με τις διαφημίσεις του Star φτάνουμε το 5ωρο, όποτε… μια χαρά! Επίσης, είναι ταινίες σίγουρα καλύτερες από τις λοβοτομημένες των Χριστουγέννων, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν σχέση με τον Χριστιανισμό.

Ξεπετώντας σε μια νύχτα τις χειρότερες από αυτές, όπως το Κβο Βάντις, την Κλεοπάτρα και τον Δημήτριο με τους μονομάχους του, φτάνουμε στην πρώτη σημαντική ταινία που είναι οι 10 εντολές με τον Τσάρλτον Χέστον. Έτσι το λένε, θλιβερά κανάλια, που επειδή είναι Μεγαλοβδομάδα τον βαφτίσατε Ήστον! Μήπως και φύγει από πάνω σας η αμαρτία… Η ταινία διαρκεί μόλις 3 ώρες και 40 λεπτά και αναφέρει την κλασσική Ιστορία του Μωυσή, που οδηγεί τον λαό του στη Γη της Επαγγελίας. Η ταινία από άποψη παραγωγής και θεάματος βάζει κάτω περιπετειούλες του σήμερα, με εξαιρετικό Cast και μαθήματα σκηνοθεσίας, και μάλιστα με εκπληκτική οργάνωση και συνοχή όλων των πραγματικών (και όχι ψηφιακά κατασκευασμένων) κομπάρσων, δημιουργώντας αίσθημα βαρεμάρας μόνο τα πρώτα 50 λεπτά.

Ο Χέστον μετά από τρία χρόνια πρωταγωνίστησε στην καλύτερη ομολογουμένως ταινία της εποχής, το Ben Hur. Επειδή στις 10 εντολές η διάρκεια της ταινίας κρίθηκε υπερβολικά μεγάλη, το Ben Hur είναι κατά 8 λεπτά μικρότερη. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι ότι μιλάμε για ένα απόλυτο έπος, μια γιορτή του Κινηματογράφου, με σενάριο-«μπετό» και ειδικά εφέ που κόβουν ανάσα μέχρι σήμερα. Οι σκηνές στον Ιππόδρομο και η ναυμαχία αποτελούν πλέον τις σημαντικότερες στην Ιστορία του Σινεμά, και διδάσκονται σε σχολές σκηνοθεσίας. Φέτος που το έβλεπα, παρατήρησα γιατί το 12 Years Slave δεν ήταν και κάτι φοβερό… Γιατί οι συντελεστές μάλλον δεν έχουν δει τo Ben Hur. Ίδιο στόρι ακριβώς, δηλαδή πλούσιος γίνεται σκλάβος και περνάει τα πάνδεινα μέχρι την εξιλέωση. Οκ, το 12 Years a Slave είναι πιο προσωποκεντρικό και απείρως λιγότερο θεαματικό, αλλά με την εσωστρέφεια του έχασε την ευκαιρία να το θυμόμαστε για καιρό.

Χαίρομαι που κάθε χρόνο τέτοια εποχή χωρίς κανένα θρησκευτικό λόγο βάζουν και τον Λόρενς της Αραβίας. Τετράωρη κι αυτή, αλλά οι πιο περιεκτικές 4 ώρες στην Ιστορία του Cinema. Ταινία με θέαμα, πραγματικά ιστορικά γεγονότα, σκηνές μάχης που σίγουρα μπήκαν στο υποσυνείδητο των Peter Jackson, Steven Spielberg και John Lucas από μικρά παιδία. Κινηματογραφικός γαλαξίας αστέρων που αποτελείται από Peter O’ Toole, Omar Sharif και Anthony Quinn, με αστεράτη εμφάνιση και ηθοποιία αψεγάδιαστη. Έχοντας τον Omar Sharif στο μυαλ,ό θυμήθηκα ότι κάθε χρόνο για κάποιο λόγο βάζουν τονDr Zhivago και τους Άθλιους με τον Depardieu… Πάντα! Πριν ευχηθώ, ομολογώ ότι η καλύτερη μίνι τηλεοπτική σειρά που δεσπόζει στις κορυφές της τηλεοπτικό-κινηματογραφικής μαγείας, είναι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ. Δυστυχώς, το να το βλέπεις κανείς μόνο το Πάσχα δεν αφήνει να ανακαλύψεις τις πραγματικές αρετές της. Πέραν της Ιστορίας που είναι ταιριαστή με τη εποχή, ο κόσμος που δημιούργησε ο Franco Zeffirelli, η σημασία στην λεπτομέρεια που φαίνεται σε κάθε σκηνή αλλά και η καταπληκτική διανομή, επέτρεψαν στον κόσμο να περηφανεύεται ότι η καλύτερη mini σειρά εποχής, όλων των εποχών, είναι Χριστιανική…

Published by

Νίκος Χατζηκάλφας

Ο καημένος ο Μιχαλάκης ο Jackson δεν ήξερε ότι την μέρα που έκανε πάταγο με τον Billie jean θα γεννιόταν στην Αθήνα, ο απόλυτος πολέμιος των απανταχού φλώρων. Μεγαλώνοντας με Ιταλικά και βιολί ευτυχώς κατάλαβα γύρω στα 20 ότι όλα είναι σχετικά και το θεαθήναι είναι το αγαπημένο σπορ των ανθρώπων. Τελείωσα τη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στα 7 χρόνια όπως όφειλα σαν γνήσιος Έλληνας φοιτητής Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών ασχολήθηκα με το ραδιόφωνο του Πολυτεχνείου που έπαιζα έντεχνα σε μια μουσική περίοδο που πολύ θα ήθελα να ξεχάσω.
Prev Ασφαλή παιδικά προϊόντα στην ΕΕ
Next Νέες γευστικές εμπειρίες, της Εμμανουέλας Κόκκαλη