Παναγιώτης Κουνάκης: Χρειαζόμαστε επιχειρηματίες με ανοικτούς ορίζοντες, συνέντευξη στην Κατερίνα Σταματελοπούλου

Η παρουσία του Παναγιώτη Κουνάκη στις εργασίες του forum industrial designers @ the Aegean ήταν ιδιαίτερα δραστήρια μιας και μίλησε σχεδόν με όλους τους απόφοιτους σχεδιαστές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σχετικά με την επιχειρηματικότητα αλλά και τους τρόπους δικτύωσης των βιομηχανικών σχεδιαστών .

flust.gr-Κουνάκης

Ο Παναγιώτης Κουνάκης, μαθηματικός με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αμέσως μετά τις σπουδές του ανέλαβε την διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης Kounakis Jewels & Watches που δραστηριοποιείται στον χώρο του κοσμήματος, με τρία καταστήματα στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Ως ενεργός πολίτης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας μπάσκετ με καρότσι Α.Σ. Δωδεκάνησος, και μέλος των Δ.Σ αρκετών άλλων αθλητικών σωματείων καθώς πιστεύει ότι ο αθλητισμός είναι κινητήρια δύναμη και πρέπει να αποτελεί βασική εκπαίδευση και φιλοσοφία των νέων από τις πολύ μικρές κιόλας ηλικίες. Επίσης, είναι Αντιπρόεδρος Καταστηματαρχών Παλαιάς Πόλης, εκλεγμένος σύμβουλος στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ) και πρόσφατα εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη Μπροστά το Νότιο Αιγαίο, με επικεφαλής τον Γιώργο Χατζημάρκο.

Κατά τη διάρκεια του Forum Industrial designers @ the Aegean συναντήθηκες με τους απόφοιτους σχεδιαστές που συμμετείχαν στο φόρουμ και συζήτησες μαζί τους για την επιχειρηματικότητα. Ποια είναι τα θέματα που πιστεύεις ότι τους προβλημάτιζαν περισσότερο;
Οι περισσότεροι σκεπτόμενοι νέοι όταν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους προβληματίζονται για την επιβίωσή τους και γενικά για τη μελλοντική τους εξέλιξη. Ως σχεδιαστές προϊόντων πρέπει να προσπαθούν να πουλάνε το προϊόν που έχουν σχεδιάσει, δηλαδή να μάθουν να πλασάρουν με ελκυστικό τρόπο τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτό που θεωρώ ότι τους προβληματίζει περισσότερο είναι οι οικονομικές τους απολαβές σε σχέση με τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν. Επιπλέον, επειδή ο σχεδιασμός προϊόντων αποτελεί ένα νέο κι ταυτόχρονα καινοτόμο αντικείμενο για την κουλτούρα της Ελλάδας, είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν αμφιβολίες από τις επιχειρήσεις ως προς την αντιμετώπισή τους με σοβαρότητα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες, δεν βλέπουν το νέο ως πρόκληση, αλλά αρνητικά. Αυτό συμβαίνει γιατί ασχολούνται αποκλειστικά με την επιβίωση της επιχείρησής τους, χωρίς να επιδιώκουν να αλλάξουν κάτι σε αυτήν. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να υπάρχει κατανόηση, γνώση και επικοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μεταξύ των παιδιών και της επιχείρησης ή του οργανισμού που θα αποφασίσουν να εργαστούν.

Τι προσπάθησες να μεταφέρεις από τη δική σου επαγγελματική εμπειρία στους απόφοιτους σχεδιαστές βιομηχανικού σχεδιασμού;
Το πιο σημαντικό κατά την άποψή μου είναι να συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι πρέπει οι επιχειρηματίες να θεωρούν τους νέους ως συνεργάτες τους κι όχι ως απλούς μισθωτούς υπαλλήλους. Δηλαδή, οι συμφωνίες τους για να είναι ελκυστικές για τους επιχειρηματίες πρέπει να έχουν ένα βασικό αντίτιμο και να συμμετέχουν με ένα ποσοστό επί της ανάπτυξης της εταιρείας στον στόχο που έθεσαν. Με άλλα λόγια, πρέπει να κερδίζουν ανάλογα με το αποτέλεσμα. Ο καθένας μας πρέπει να έχει φιλοδοξίες και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται με ανθρώπους που μπορούν να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους, να τους κατανοήσουν, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους και να εξελιχθούν στην επαγγελματική τους πορεία γιατί ακόμη και το δημόσιο δεν αποτελεί πλέον ασφαλές καταφύγιο.

Γενικά, ο βιομηχανικός σχεδιασμός είναι ένας πολύ καινοτόμος κλάδος και πιστεύω στις δυνατότητες του γι αυτό το λόγο σκοπεύω να κάνω και το διδακτορικό μου πάνω σε αυτόν. Τα παιδιά με ενθουσίασαν αναμφίβολα και θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε άλλες επιχειρήσεις να προσλάβουν αποφοίτους του τμήματος, όπως έκανα κι εγώ άλλωστε, καθώς προσέλαβα με πλήρες ωράριο, σε μια εποχιακή επιχείρηση, για όλο το χρόνο, μια απόφοιτο του τμήματος από την Ρόδο, την Εύα Σορωνιάτη, την οποία και θεωρώ έναν εξαιρετικό συνεργάτη.

flust.gr-Κουνάκης

Με ποιο τρόπο πιστεύεις τα πανεπιστήμια θα πρέπει να προσεγγίζουν τους επαγγελματίες, ώστε οι φοιτητές να γνωρίζουν στην πράξη τις συνθήκες στην αγορά;
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν φορείς – γέφυρες, όπως το επιμελητήριο στο οποίο συμμετέχω ενεργά, όπου οι απόφοιτοι θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους που έχουν διάθεση και θέλουν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους με καινοτομία και όραμα. Η οργάνωση διάφορων φόρουμ, όπως αυτό του Industrial designers @the Aegean, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα μπορούσε να βοηθήσει τη σχολή να έχει έως και 100% απορρόφηση καθώς οι απόφοιτοι θα μπορούν να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας με επιχειρηματίες που έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και να μάθουν πώς λειτουργεί πραγματικά μια ελληνική επιχείρηση, να μοιραστούν ιδέες και σκέψεις μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο και να προσπαθήσουν μαζί να τις υλοποιήσουν. Μέσα από την μικρή εμπειρία που είχα από τις συζητήσεις, οι φοιτητές των σχολών αυτών είναι σίγουρα εύστροφοι και μπορούν να αντιληφθούν την αγορά, αν έχουν συναναστροφές με επιχειρηματίες που μπορούν και δέχονται να μοιραστούν πάνω από όλα τις αποτυχίες τους. Επίσης, θα ήταν καλό για τα πανεπιστήμια να διοργανώνουν ομάδες σε real think και συγκεκριμένα στην ελληνική πραγματικότητα που είναι δύσκολη.

Συμμετείχες στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές και έχεις εκλεχθεί περιφερειακός σύμβουλος. Ποιο είναι το όραμα σου για το Νότιο Αιγαίο;
Θεωρώ το Νότιο Αιγαίο όπως τη βιτρίνα ενός πολυτελούς χρυσοχοείου που θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι είναι ολόκληρη η Ελλάδα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να καταλάβουμε ότι τα νησιά μας πρώτα από όλα πρέπει να είναι βιώσιμα και οι κάτοικοι τους να μπορούν να ζήσουν με χαρά και άνεση σε αυτά. Αν εμείς μεταφέρουμε ωραίες εμπειρίες μεταξύ μας θα μπορούν κι οι επισκέπτες μας να αποκτήσουν τις ίδιες αντίστοιχα. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τις τουριστικές μας αγορές και θεωρώ μεγάλη ευκαιρία τον τουρισμό της Ινδίας και της Κίνας, καθώς αποτελούν “παρθένες” χώρες κι μπορούμε να “διεκδικήσουμε ένα κομμάτι” από αυτές. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην τουριστική εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης των Ελλήνων κι ιδιαίτερα των νησιών μας και των κοσμοπολίτικων χωριών τους.

Η Σαντορίνη και η Μύκονος είναι γνωστές πλέον σε όλο τον κόσμο για την ομορφιά τους. Η Κως είναι ένα πανέμορφο νησί, γνωστό από τον Ιπποκράτη, μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής και για το λόγο αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με βάση την ιστορία της και να ορκίζονται όλοι οι καλοί φοιτητές της ιατρικής από όλο τον κόσμο εκεί. Τα νησιά μας μπορούν να γίνουν οι πιο ελκυστικοί τόποι, όχι μόνο για φιλοξενία, αλλά και για την ποιότητα ζωής των ίδιων των κατοίκων. Το μεγαλύτερο όμως όραμα είναι να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας και να μην εξάγουμε πλέον ούτε μυαλά ούτε χέρια!

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και chief editor του flust.gr. Είναι Brand & Communications Strategist.
Prev Eat greek στο Ντουμπάι
Next Ποιότητα + γεύση = επιτυχία, της Εμμανουέλας Κόκκαλη