Ο Mandela και η πίστη των ανθρώπων στη δύναμή τους, του Παναγιώτη Σκευοφύλακα

07-18-2012nelsonmandelaΟ θάνατος του Nelson Mandela, μέσα σε λίγες μόνο ώρες από την ανακοίνωσή του, αποτέλεσε αφορμή για πραγματική έκρηξη αφιερωματικών κειμένων, προβολών, ρεπορτάζ κ.ο.κ. σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα, αν όχι όλα, απ’ όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν για εκείνον ήταν εγκωμιαστικά. Ποιο όμως είναι εκείνο το στοιχείο που μπορούμε να εκλάβουμε ως αναλλοίωτη στο χρόνο παρακαταθήκη του;

Ανατρέποντας τα κατεστημένα

Η αλήθεια είναι ότι ο ιστορικός ηγέτης της Ν. Αφρικής πέτυχε κάτι που δεν είναι συνηθισμένο, να χαίρει δηλαδή του καθολικού σεβασμού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, τουλάχιστον από ένα σημείο του ιστορικού χρόνου κι έπειτα. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, ειδικά από την πλευρά των ελίτ, χρειάστηκε ο ίδιος κι ο αφρικανικός λαός να φέρουν εις πέρας έναν «τιτάνιο» άθλο και να επιβάλλουν ως αυτονόητο κάτι που όχι πολύ πίσω χρονικά έμοιαζε αδιανόητο. Αυτή είναι, ίσως, και η κορυφαία συνεισφορά του Mandela, η κατάδειξη δηλαδή της μεταβλητότητας των ανθρώπινων πραγμάτων, η επιβεβαίωση του ότι τίποτα στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν είναι «φυσικό», αλλά ότι καθετί είναι ανα(σ)τρέψιμο, έστω κι αν για να φανεί αυτό χρειάζεται να μεσολαβήσει πολύς καιρός και να καταβληθεί μεγάλο κόπος.

Σύμβολο

Πολλοί από τους «σημαντικούς» της πολιτικής, της οικονομίας κ.ο.κ. που σήμερα χαιρετίζουν τον αγώνα των Νοτιοαφρικανών για αυτεξουσιότητα και τιμούν το διαχρονικό ηγέτη τους, όταν ο Mandela ήταν έγκλειστος για δεκαετίες, ως εχθρός του τότε καθεστώτος, που στα μάτια όχι λίγων – μεταξύ αυτών και αρκετοί Έλληνες – έμοιαζε «φυσιολογικό», δεν διατηρούσαν την ίδια άποψη. Χαρακτηριστική είναι η στάση του συντηρητικού κατεστημένου των ΗΠΑ προς το κίνημα κατά του Apartheid . Ακόμη και για αρκετούς από τους «από κάτω» όμως, υπερίσχυε η συχνά «αυθόρμητη» τάση των ανθρώπων για συμβιβασμό με τις καταστάσεις, ακόμη κι όταν αυτές είναι οριακές. Εν τούτοις, είτε από ειλικρινή αναγνώριση είτε από καιροσκοπισμό, πλέον δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα ψέξει τον Mandela. Ο συμβολισμός του είναι τόσο ισχυρός, που παρέμεινε εν πολλοίς άφθαρτος ακόμη και από την κουραστική μακρά στο χρόνο παραμονή του στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής της χώρας του και την άσκηση εξουσίας για καιρό και σε συνθήκες σχεδόν τυφλής πίστης προς το πρόσωπό του.

Διδάσκοντας την ελπίδα

Αναμφίβολα ο Nelson Mandela δεν ήταν μόνος, άλλωστε οι ηγέτες δεν υπάρχουν χωρίς τον -αφανή συνήθως- λαό (τους), όμως κατάφερε στο πρόσωπό του ν’ αποτυπωθούν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να τροφοδοτήσουν μ’ ελπίδα στις πιο δύσκολες στιγμές. Κανείς δεν διασφάλιζε την επιτυχία, κάθε άλλο. Όμως ακόμη και όταν τίποτα δεν έδειχνε την ανατροπή των κατεστημένων πραγμάτων, εκείνος έμοιαζε αποφασισμένος. Καθ’ υπερβολή, εάν έως σήμερα δεν είχε δικαιωθεί ο αγώνας των Νοτιοαφρικανών, εκείνος υπέργηρος θ’ ανάβλυζε την αισιοδοξία της βούλησης.

Το υπέρτερο νόημα

Σίγουρα, δεν μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα, πολλώ δε μάλλον την επιθυμητή κάθε φορά στιγμή. Ούτε το «δίκαιο» μιας διεκδίκησης προεξοφλεί την τελεσφόρο έκβασή της. Δυστυχώς ή όχι, νομοτέλειες δεν υπάρχουν ακόμα και για τους «ωραίους και καλούς αγώνες», εν τούτοις η κρίσιμη παράμετρος, εκείνη η λεπτή γραμμή που χωρίζει τους «από εδώ» με τους «από εκεί», είναι η κατανόηση της δυνατότητας γι’ αλλαγή. Αυτό λοιπόν κληροδοτεί, πάνω απ’ όλα, η πορεία του Nelson Mandela, τη βαθιά πίστη στη δυνατότητα των ανθρώπων να (ξανα)γράψουν τη συλλογική βιογραφία τους. Κι αυτό πρέπει πρώτιστα να διαφυλαχθεί.

Published by

Παναγιώτης Σκευοφύλακας

O Παναγιώτης Σκευοφύλακας σπούδασε πολιτικές επιστήμες κοινωνιολογία και ευρωπαϊκές σπουδές στην Αθήνα καθώς και media & επικοινωνία στο Λονδίνο. Άλλοτε γράφει για βιοπορισμό και άλλοτε από χόμπυ.
Prev Ένας παράξενος ταξιδιώτης «Ο Μικρός Πρίγκιπας», προσκλήσεις για το θέατρο Ρένα Βλαχοπούλου
Next Τα Δεκεμβριανά του 44’ ξέσπασαν επειδή τα «έσπασαν» στα Νοεμβριανά της Λαμίας, του Βαγγέλη Γεωργίου