Ο Χάρης Λιανός δίνει ελπίδα με τα παραμύθια του, της Χριστίνας Καλογεροπούλου

Το φεστιβάλ “Όψεις του φανταστικού” που διοργανώνεται από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές στις 12 και 13 Δεκέμβρη είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ανακαλυφθούν νέοι συγγραφείς, που με όπλο τους τη φαντασία, υφαίνουν ιστορίες, ξαναζωντανεύουν μύθους και θρύλους, γνωστούς και άγνωστους.

Λιανος Front

Το μοναδικό αυτό φεστιβάλ στην Ελλάδα, έρχεται στην Αθήνα, και βοηθά την λογοτεχνία του φανταστικού να ανακαλυφθεί μέσω εκδηλώσεων και συναντήσεων με πληθώρα συγγραφέων. Κι έτσι το ταξίδι στα σαγηνευτικά μονοπάτια της λογοτεχνίας, θα οδηγήσει στην ανακάλυψη πολλών καλλιτεχνών, ένας εκ των οποίων είναι κι ο Χάρης Λιανός, που ξεκίνησε να συγγράφει παραμύθια και εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης, Μια αγάπη όπως παλιά».

‘Σε ένα απομακρυσμένο χωριό ψηλά στο βουνό μια οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει και να αφήσει πίσω της την πόλη που ζούσε. Μάζεψαν τα πράγματα τους, τα φόρτωσαν σε ένα φορτηγό που είχαν νοικιάσει και ξεκίνησαν για το προορισμό τους. Μαζί με όλη τους την προίκα πήραν μαζί του και κάτι πολύ σημαντικό για το μικρό Άλκη όπου στην πορεία εξελίχθηκε το ίδιο σημαντικό για όλους. Ένας νέος κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά τους, ένας κόσμος που δεν είχαν φανταστεί.

Ο μικρός Άλκης μαζί με την οικογένεια του ανακαλύπτει μια σπάνια φιλία ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα, μια φιλία που τους δίνει καθημερινά μαθήματα αγάπης, πίστης και αφοσίωσης. Οι ήρωες της ιστορίας μπορεί να σας θυμίσουν τα δικά σας φιλαράκια που θέλουν την ΑΓΑΠΗ σας. Είναι εκεί μαζί μας, ζουν μόνο για εμάς και μας κοιτούν κατευθείαν στη ψυχή.’

Αυτά γράφει το οπισθόφυλλο του βιβλίου και ιντριγκάρει το κάθε παιδί να ανακαλύψει αυτή την παράξενα τρυφερή ιστορία. Μπορείτε να συναντήσετε τον Χάρη Λιανό στο διήμερο φεστιβάλ, παίρνοντας πρώτα μία μικρή πρόγευση μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο flust.gr.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να διαλέξετε για ηρωίδα σας μια παραλλαγή της Σταχτοπούτας κι όχι μια κάποια πιο γυαλιστερή φιγούρα.

Θεωρώ πως το βιβλίο μου δεν αποτελεί κάποια παραλλαγή του κλασσικού παραμυθιού. Συγκεκριμένα το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να μεταδώσω στον κόσμο την αγάπη που τρέφω για τις γάτες μου καθώς και για όλα τα ζώα και αποτελεί και φόρο τιμής προς αυτά. Ο λόγος που ονόμασα την ηρωίδα του βιβλίου Σταχτομπούτα με (μ) είναι γιατί η γάτα μου έχει γκρι αποχρώσεις και μου άρεσε σαν όνομα.

Θα συνεχίσετε να γράφετε παραμύθια ή είναι απλώς το εφαλτήριο για κάτι πιο ενήλικο;

Θα συνεχίσω να γράφω παραμύθια γιατί πιστεύω πως με εκφράζουν, αλλά δεν θα μείνω μόνο σε αυτά. Ήδη ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο μου το οποίο απευθύνεται σε πιο ενήλικο κοινό.

Αδελφοί Γκριμ ή Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν;

Πιστεύω ότι και οι Αδελφοί Γκριμ και ο Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν δημιούργησαν παραμύθια που απευθύνονται σε παιδιά και γενικά σε οικογένειες και συνεχίζουν να είναι μοναδικοί στο είδος τους, αλλά προσωπικά προτιμώ περισσότερο τους Αδελφούς Γκριμ γιατί τα παραμύθια τους με ελκύουν περισσότερο.

Στη σημερινή Ελλάδα πόση παραμυθία χρειάζεται κανείς για να ανταπεξέλθει;

Με τα παραμύθια ο κόσμος αποκτά ελπίδα. Είναι μια δύναμη αγνή και κάτι απαραίτητο για να μην χάσουν οι άνθρωποι την αθωότητά τους. Όταν τελειώσει η φαντασία, σταματάει και η μαγεία που δίνει ενέργεια στους ανθρώπους να προχωράνε, άρα θεωρώ ότι η Ελλάδα χρειάζεται αρκετές δόσεις.

Έχετε διαβάσει ποτέ το παραμύθι σας σε μικρά παιδιά; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις τους;

Ναι, είχα την τιμή να το διαβάσω σε μικρά παιδιά τα οποία θεωρώ πως είναι οι πιο δύσκολοι κριτές. Όταν τους διάβαζα το βιβλίο οι αντιδράσεις τους ήταν θετικές με τις περιπέτειες των ηρώων του βιβλίου και οι εικόνες που υπάρχουν σε αυτό τους προσέλκυσαν το ενδιαφέρον.

Όψεις του Φανταστικού

Πού; Bullet Café Club (πρώην Bat City), Λεωφόρος Αλεξάνδρας 11

Πότε; 12 – 13 Δεκεμβρίου 2015, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ

Είσοδος Ελεύθερη

Published by

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε ένα ανοιξιάτικο πρωινό του Μαΐου. Ήταν 5 χρόνια πριν τη νέα χιλιετία. Αποφοίτησε από την Ελληνογερμανική Αγωγή και προσώρας φοιτά –προσπαθεί τουλάχιστον- στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας , Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Μιλάει στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά. Λατρεύει τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και το κόκκινο κρασί. Τα υπόλοιπα, μέσα από την πένα της.
Prev Η Άννα Μετσάνη μια νέα ποιήτρια, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Κορυφαίοι επιστήμονες δηλώνουν πως η Ευρώπη πρέπει να καινοτομήσει στην έρευνα