Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ασκήσεις ετοιμότητας, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

tatsopoulos-1-660_12

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον Πέτρο Τατσόπουλο ήλθαν σαν μάνα εξ ουρανού για την κυβέρνηση και σαν δώρο Χριστουγέννων για τον Μανώλη Γλέζο. Το ιστορικό στέλεχος της ελληνικής αριστεράς σε καμία περίπτωση δεν θα ζητούσε από τον Άγιο Βασίλη την επαλήθευση των λόγων του μέσα από τον διασυρμό της παράταξής του, αλλά σίγουρα θα ήταν ικανοποιημένος, αν η δήλωσή του περί πειστικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, παρεσύρετο από την λήθη της επικαιρότητας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να δώσει τέλος στην υπόθεση, υπερασπιζόμενος τον πολιτισμένο διάλογο. Παρόλα αυτά, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με επιεικώς αλλοιωμένη την αντίληψη του δημόσιου διαλόγου, της πολιτικής σύμπνοιας και της κομματικής πειθαρχίας που ήθελαν να προστατέψουν, αποφάσισαν να αγνοήσουν τον κ. Τσίπρα και να δώσουν συνέχεια σε μια συζήτηση που αφορά την Ελλάδα, όσο αφορά και τον Άγιο Βασίλη. Ο κ. Τατσόπουλος και οι θέσεις του ήταν μοναχά μια αφορμή για «γυμνάσια πειθούς» στις τάξεις του κόμματος.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών eMarketer, το 2013 οι χρήστες ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης έφτασαν τα 1,61 δισεκατομμύρια, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,3 δισεκατομμύρια μέχρι το 2017. Τα άλματα της ρομαντικής μου σκέψης οδηγούν στις προϋποθέσεις υλοποίησης της συμμετοχικής δημοκρατίας, αφού η βούληση των μαζών μπορεί πλέον να εκδηλώνεται σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, η πραγματικότητα με επαναφέρει γρήγορα και αναρωτιέμαι… Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να εκτίθεται ακόμα κι όταν δεν λαϊκίζει; 25 χρόνια διαδικτύου, 50 χρόνια τηλεόρασης και 200 χρόνια τυπογραφίας θα έπρεπε να επαρκούν ώστε α) η ΑΥΓΗ να μπορεί να αφήσει αναπάντητους τους κιτρινισμούς του ΔΟΛ, β) ο κ. Μουλόπουλος να μπορεί να τοποθετηθεί αρμοδίως και ως ενήλικας, γ) ο κ. Παπαδημούλης να γνωρίζει ότι ο ναρκισσισμός μετριέται καλύτερα με followers στο twitter, πριν χαρακτηρίσει τον πετεινό… κεφάλα!

Το ζήτημα της ευθυγράμμισης του Πέτρου Τατσόπουλου με τα λοιπά μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την λειτουργία των οργάνων της παράταξης, καθώς και την διαλλακτικότητα και την πολυφωνία που θα έπρεπε εκ των πραγμάτων να την διέπουν. Ο πολιτικός χώρος που κλυδωνίζεται από ριπές διαφοροποίησης, αντί να τις μετουσιώνει σε εποικοδομητικό διάλογο, προοιωνίζει τα φαινόμενα ολοκληρωτισμού που «σπουδάζουμε» τα τελευταία χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2012, ο Χαράλαμπος Αθανασίου από την θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, διατύπωσε την άποψη ότι η κομματική πειθαρχία πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά! Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι δυνατόν να παίρνει ένα κόμμα μια απόφαση και οι βουλευτές να κάνουν κάτι άλλο». Αν δεχθούμε ότι ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης δεν χρειάζεται να επιστρέψει στη Νομική Σχολή ως φοιτητής, τότε μπορούμε να δεχθούμε ότι τα κομματικά όργανα και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «ωριμάζουν» για να κυβερνήσουν. Κατά την γνώμη μου, για την ασφάλεια της χώρας και της δημοκρατίας, ο κ. Αθανασίου πρέπει να επιστρέψει πάραυτα στα θρανία της Νομικής.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Με το Not Just Greek Salad, κάναμε το Κολωνάκι… νησί, της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Δίγλωσσοι από κούνια! της Χριστίνας Καλογεροπούλου