Ο μπαμπούλας των μεγάλων, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

Το ξεπούλημα σημαίνει την συναλλαγή με αντικείμενο ένα απαξιωμένο αγαθό. Το φιλέτο σημαίνει την φέτα καθαρού κρέατος. Η σχέση μεταξύ των δύο είναι συμβολική και δεν έχει καμία θέση στη συζήτηση περί των ιδιωτικοποιήσεων. Η συγκεκριμένη συζήτηση θα έπρεπε να εξαντλεί τις λεπτομέρειες ειλημμένων αποφάσεων και συμφωνιών, αντί να χαριεντίζεται με το ευερέθιστο και προβληματικό αίσθημα πατριωτισμού όποιου χαίρεται ό,τι θυμάται.

Η αξίωση για «μοσχοπούλημα» μιας υγιούς και επιτυχημένης επιχείρησης, συνοδεύεται από τον εξαναγκασμό σε «σκότωμα» μιας χρεωκοπημένης. Όποιος αρνείται αυτό, για θέματα εθνικής οικονομίας, θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζει τους κινδύνους εγκατάλειψης του εθνικού νομίσματος. Αν δεν τους γνώριζε, παρακαλείται άμεσα να αποσυρθεί από τα εγκόσμια. Οι γενιές της μεταπολίτευσης δεν δικαιούνται να μιλούν για «ξεπούλημα», καθώς νομιμοποίησαν την τοποθέτηση των «φιλέτων» στην κατάψυξη! Ο παραλογισμός συνεχίζεται με την ανάθεση των ιδιωτικοποιήσεων στους αρχιτέκτονες του φιάσκου της εκμετάλλευσης του εθνικού πλούτου. Τούτο έχουν να φοβούνται οι νεότερες γενιές οι οποίες, παρεμπιπτόντως, δικαιούνται να λένε ό,τι θέλουν.

Αναγνωρίζοντας τις άμεσες ευεργετικές συνέπειες επενδύσεων έξωθεν, οφείλουμε να επαγρυπνούμε για τις εξελίξεις στα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας. Για παράδειγμα, περιμένουμε σε αναμμένα κάρβουνα τα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου στη μετά Δημόσιον εποχή για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ. Παράλληλα, μπορούμε να προσβλέπουμε στα έμμεσα ωφελήματα μείωσης του κράτους, που θα διαθέτει πια λιγότερα μαγαζάκια για ψηφοθηρικό ξεπούλημα από τα κόμματα.

Υπό συνθήκες σταθερού φορολογικού καθεστώτος και ταπεινωμένης γραφειοκρατίας, η Ελλάδα θα μπορέσει να φιλοξενήσει πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν θα περιορίζεται στον τριτογενή τομέα. Η δαιμονοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι πρώιμη, εφόσον δεν αποδεικνύεται ότι οι ενέργειές του είναι ζημιογόνες για το ελληνικό κράτος και τους Έλληνες πολίτες. Με το πέρας των διαγωνισμών και των αποκρατικοποιήσεων θα είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί αν το έργο του Ταμείου ήταν τελικά ανεπικερδές, ακόμα και για τα δεδομένα της αρνητικής συγκυρίας της ελεγχόμενης χρεωκοπίας. Η διαφάνεια και η ποιότητα των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να αξιολογηθεί, προφανώς, πριν μπουν οι τελευταίες υπογραφές, αν τα ΜΜΕ αποφάσιζαν να ενημερώσουν τις μάζες για τις ακριβείς παραμέτρους των διαπραγματεύσεων, αντί να συμπληρώνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αριστεράς στο παιχνίδι των εντυπώσεων… Μόνο αυτή η Αριστερά θα μπορούσε να επιτρέψει σε αυτή την κυβέρνηση να μιλάει με πράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η λαϊκή απαίτηση για διατήρηση του εθνικού πλούτου δεν συμβαδίζει με την προώθηση των εθνικών συμφερόντων. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι μικρό τίμημα για το φθηνό χρέος που αυτά τα χρόνια απολαύσαμε ασύδοτα και αξιοποιήσαμε ελάχιστα. Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε Κινέζους, Ρώσους ή Αζέρους. Ο καπιταλισμός μιλάει μόνο την γλώσσα των αριθμών και οι μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες δεν διαφέρουν καθόλου από οποιονδήποτε εισαγόμενο.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Η χρονιά του τίποτα…, της Αναστασίας Κορινθίου
Next "Behind the Candelabra", μια ταινία που θα συζητηθεί