Ο λόγος που δεν θα πιείς Bloody Mary, του Βαγγέλη Γεωργίου

maryqosbiographyblack

Η αλήθεια είναι ότι το κοριτσάκι είχε μια έφεση στην μουσική. Ο πατέρας της την θαύμαζε πολύ γι’ αυτό. Το πρόβλημα ήταν ότι μισούσε την γυναίκα του και μάνα του παιδιού. Είχε ερωτευτεί άλλη γυναίκα και η Κάθριν, η νόμιμη σύζυγός του πήρε πόδι και έδωσε διαζύγιο.

Ο Βασιλιάς Ερρίκος ο 8ος ήταν ανήσυχος βασιλιάς και άντρας αλλά κρετίνος σαν πατέρας. Πηδούσε ότι υπήρχε και εκσπερμάτωνε ανεύθυνα. Όταν ήθελε να διώξει την σύζυγό του για να βάλει την επόμενη στο παλάτι, την ανάγκαζε να βλέπει με το σταγονόμετρο την κόρη τους για να την βασανίσει. Τώρα βέβαια τα παιδιά εκείνη την περίοδο ζούσανε μακριά από τους γονείς τους, ακολουθώντας το πρωτόκολλο.

Αφού περάσανε τα χρόνια και το κοριτσάκι γλίτωσε από τα δόντια της μητριάς της, καθότι ο μπαμπάς βρήκε άλλη γκόμενα και της έκοψε το κεφάλι τούτης, ο μπαμπάς από την άλλη σκεφτόταν μήπως έκανε και κάτι παρόμοιο στην κορούλα του, αυτή που θαύμαζε για την μουσική της κλίση, καθότι την φοβότανε για αντιδραστική.

Όταν ο πατήρ τελικά απεβίωσε, η κορούλα του θα προσπαθούσε με σύνεση και λογική να διορθώσει τα πράγματα. Έτσι τα έβαλε κάτω και σκέφτηκε: ο μπαμπάς χώρισε την μαμά επειδή ήθελε την Άννα, που εδώ που τα λέμε ήταν πιο ωραία. Για να το καταφέρει αυτό ακύρωσε τον γάμο με την μαμά που ήταν Καθολική και επειδή ο Πάπας και η Καθολική εκκλησία δεν θα το δέχονταν αυτό, μετέτρεψε ολόκληρη Αγγλία από Καθολική σε Προτεσταντική. Έτσι απλά. Ούτε ο Χριστός δεν κατάφερε να αλλαξοπιστήσει τόσο γρήγορα τον κόσμο.

Εκεί ακριβώς φαίνεται ότι βασανίστηκε η νεαρά βασίλισσα με τα τόσο δύσκολα παιδικά χρόνια: πως θα κατάφερνε να επαναφέρει την Αγγλία στον Καθολικισμό που τόσο «νοιαζότανε» για τους ανθρώπους.

Ο σύζυγος της Βασίλισσας, Φίλιππος, κατάφερε να πείσει το κοινοβούλιο να απαγορεύσει τον Προτεσταντισμό στην Αγγλία που είχε εισάγει ο πεθερούλης του. Ο Πάπας έκανε μεγάλο πάρτι στο Βατικανό μετά από αυτό. Και επειδή κάθε καλό πάρτι έχει τα βεγγαλικά του η βασίλισσα με τα τόσο δύσκολα παιδικά χρόνια, ανέλαβε να κάνει τη νύχτα μέρα στην Αγγλία.

Όσοι Προτεστάντες δεν κατάφεραν να φύγουνε από την Αγγλία τότε, δυστυχώς παλουκωθήκανε και καήκανε ζωντανοί. Αναρίθμητοι αριστοκράτες καίγονταν με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Thomas Cranmer όντως φυλακισμένος, αναγκάστηκε να παρακολουθεί άλλους επισκόπους να ουρλιάζουνε όταν οι φλόγες τρώγανε το κορμί τους ξεκινώντας από τα πόδια και ανηφορίζοντας. Για να σώσει την ζωή του ασπάστηκε τον καθολικισμό αλλά η Βασίλισσα αρνήθηκε να τον συγχωρέσει και την ημέρα που θα καίγανε και τον ίδιο, ανακάλεσε. Η θρησκευτική ιστορία της χώρας του Μπέκαμ, για τα σκουπίδια.

Ωστόσο κάποιοι σύμβουλοι της βασίλισσας την προειδοποιούσανε να σταματήσει αυτά τα πυροφάνια γιατί θα ξεσπάσει καμιά επανάσταση με τόση αγριότητα που έχει πέσει.

Η βασίλισσα όμως στάθηκε αγέρωχη στο έργο της. Μέχρι να πεθάνει θα έπαιρνε στον τάφο της πολλούς Προτεστάντες. Ωστόσο μαζί της θα έπαιρνε και το παρατσούκλι η Αιματοβαμμένη Βασίλισσα, παίρνοντάς την όμως χαμπάρι και οι μπάρμεν δίνοντας το όνομά της στο διάσημο ποτό Bloody Mary, που θεωρείται το πιο πολύπλοκο κοκτέιλ. Όπως και η ιστορία των ανθρώπων και αυτό που κουβαλάνε μέσα τους.

Banner greeklish

Published by

Βαγγέλης Γεωργίου

O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Είναι δημιουργός του ιστότοπου δημόσιας διανόησης greeklish.info. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Παν/μιο), Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών και αργότερα στην τηλεόραση (εκπομπή "Πρωταγωνιστές"). Είναι αρχισυντάκτης στο slpress.gr του Σταύρου Λυγερού.
Prev Βουτιές στη Νεκρά Θάλασσα, της Κικής Τσακίρη
Next Άνοιξε κι εσύ γιαουρτάδικο… στη βεράντα σου!, της Εμμανουέλας Κόκκαλη