Ο καλός ο Λύκος…, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

466984_385478618234820_1598922005_o

Το εστιατόριο «Λύκος» στον Μαλακώντα Ερέτριας έχει πίσω του μια ιστορία 50 χρόνων, αποτελώντας σταθμό για τρεις γενιές μέχρι σήμερα. Πριν από 22 όμως χρόνια, ο Απόστολος Λύκος αποφάσισε να αναπτύξει και το μικρό πατητήρι της οικογένειας που παρήγαγε κρασί για το εστιατόριο κι έτσι, σιγά-σιγά, αναπτύχθηκε η «Lykos Winery», με αντικείμενο την παραγωγή και εμφιάλωση ποιοτικού κρασιού.

Σήμερα, η «Lykos Winery» παράγει ελληνικές ποικιλίες, όπως Αγιωργίτικο και Μαλαγουζιά, Αθήρι, Βραδιανό, Μαυροκουντούρα, Μοσχάτο αλλά και ξένες όπως Cabernet Sauvignon, Syrah και Chardonnay. Ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής τους, όπως έμαθα, εξάγεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Καναδά και πρόσφατα στην Κίνα. Πρόκειται για μια ακόμα επιχείρηση που γνώρισα μέσα από τα social media και η παρουσία της μου κίνησε το ενδιαφέρον να μάθω περισσότερα, σχετικά με τις δραστηριότητές και τα μελλοντικά της σχέδια.

Γίναμε «φίλες» στο facebook με τη Νανά Λύκου, σύζυγο του Απόστολου Λύκου και με προσέλκυσε ο γλυκός της λόγος, η κεφάτη και αισιόδοξη ματιά της στην καθημερινότητα αλλά κυρίως η αγάπη και το πάθος της για την οικογενειακή επιχείρηση. Η Νανά Λύκου είναι μια νέα, δραστήρια, γοητευτική γυναίκα που εργάζεται σκληρά, στέκεται στο πλευρό του συζύγου της και παράλληλα μεγαλώνει τρία υπέροχα αγόρια που όλα δείχνουν ότι έχουν πάρει τη ζωντάνια της και την ικανότητα των γονιών τους στις μπίζνες!

Ο Απόστολος, ένας από τους τρεις γιους Λύκου, ξεκίνησε το καλοκαίρι που μας πέρασε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, ένα ουζερί στην παραλία της Ερέτριας, το «Thalassa». «Ασχολούμαι με το εστιατόριο και το Catering που συνδέεται με την κουζίνα του εστιατορίου. Εργάζομαι καθημερινά στο Οινοποιείο και το καλοκαίρι βοηθάω και στο “Thalassa”. Η αλήθεια είναι ότι είναι πάρα πολλά για ένα άτομο αλλά τα καταφέρνω γιατί τα κάνω όλα με πολύ αγάπη. Στο πλευρό μου βρίσκεται πάντα ο άντρας μου γιατί είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσεις την οικογένεια με τις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά καμία δυσκολία δεν με εμπόδισε γιατί είχα πάντα σαν άνθρωπος πείσμα και με πολύ δουλειά και εντιμότητα έβαζα στόχους. Η ζωή στην επαρχία βοηθάει γιατί δεν υπάρχει η πίεση του χρόνου και η ποιότητα ζωής συντελεί στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των νέων ιδεών. Φυσικά δεν είναι εύκολο. Θυσιάζεις προσωπικές στιγμές, χρόνο με την οικογένεια και στερείσαι πολλά για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος», μου είπε η Νανά με όλη την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα που τη διακρίνει.

1654838_10202551544125514_943672004_n

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, η υπόθεση έχει «ζουμί». Ακόμα δεν έχω καταφέρει να επισκεφθώ τα εστιατόριά τους, ούτε να δοκιμάσω τα κρασιά τους, όμως θα το κάνω οπωσδήποτε προς την Άνοιξη. Η Νανά βέβαια, που είναι παραδοσιακή μαμά και της αρέσει να τρατάρει, μου έστειλε από τον Μαλακώντα το νέο τους γλυκό του κουταλιού σταφύλι με την ονομασία «Stafida». Ένα πολύ σικάτο βαζάκι με ασπρόμαυρη ετικέτα και καλλιγραφικά γράμματα που έχει μέσα έναν ζουμερό θησαυρό. Το πιο υπέροχο γλυκό σταφύλι που έχω δοκιμάσει ποτέ. Αρωματισμένο με αρμπαρόριζα και λεμόνι, με σιρόπι που δεν σε λιγώνει και με τη σταφίδα να κρατάει τους χυμούς της. «Η ιδέα προέκυψε έπειτα από παρότρυνση των πελατών μας στο εστιατόριο που δοκίμαζαν το γλυκό αυτό σαν επιδόρπιο, με γιαούρτι. Τους άρεσε τόσο πολύ που ήθελαν να το αγοράσουν και να το πάρουν μαζί τους για το σπίτι. Κι έτσι, για πρώτη φορά, το οινοποιείο μας δημιούργησε ένα άλλο προϊόν απο σταφύλι, εκτός απο το κρασί που μέχρι τώρα παρήγαγε αποκλειστικά», μου είπε η Νανά όλο υπερηφάνεια! Σε κάθε της κουβέντα, έστω και τηλεφωνικά, καταλαβαίνεις ότι είναι υπερήφανη για όσα έχει καταφέρει η οικογένεια.

Φυσικά η επόμενή μου ερώτηση αναμενόμενη. Έθιξα το ζήτημα για ένα μαγαζί «Λύκος» στην Αθήνα και η Νανά απάντησε ακριβώς όπως περίμενα: «Ένα Εστιατόριο στην Αθήνα θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα. Μου αρέσει να δημιουργώ καινούργια πράγματα και είμαι ανοιχτή σε νέες ιδέες. Το πιθανότερο είναι να δημιουργηθεί από τα παιδιά μας που έχουν γαλουχηθεί και μεγαλώσει μέσα στις επιχειρήσεις και δίνουν τον δικό τους αγώνα. Η ιδέα για το γλυκό του κουταλιού με βάση το σταφύλι, όμως, πολύ σύντομα ευελπιστώ να έρθει και στην Αθήνα, αλλά και να την απολαύσουν οι φίλοι μας στο εξωτερικό».

1511254_496123893836958_1070578823_n

Τώρα, στην ερώτησή μου κατά πόσο η οικονομική κρίση δυσκολεύει τα σχέδιά τους, μου απάντησε πάλι με αισιοδοξία και γλύκα: «Η κρίση φυσικά δημιουργεί εμπόδια και μας επηρεάζει όλους, αλλά προσπαθούμε καθημερινά να δίνουμε την δική μας μάχη με αισιοδοξία για το μέλλον».

*Στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε τα κρασιά της «Lykos Winery» σε επιλεγμένες κάβες και σημεία. Αλλά μπορεί κάποιος να τα δοκιμάσει και να τα αγοράσει και από το οινοποιείο τους στον Μαλακώντα, που είναι επισκέψιμο όλο τον χρόνο.

Επισκεφθείτε την σελίδα της επιχείρησης:  lykoswines.com

1599286_672077766177125_1049912752_o

eating-around

Published by

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Γράφει με μεγάλη χαρά κείμενα με συνταγές που η ίδια μαγείρευε καθημερινά στο σπίτι της.Ένα απόγευμα, τον Φεβρουάριο του 2010, καθώς διαβάζει ένα blog, ακολουθεί τα βήματα δημιουργίας ενός δικού της και βρίσκεται μπροστά σε μια χαρούμενη σελίδα με το όνομα Εating Αround, ένα blog φαγητού. Παράλληλα, δίνει κείμενα στο trome.gr, το lovecooking.gr και το lifezone.gr, το AthinoramaUmami.gr, το exostispress.gr και φυσικά στο Flust.gr. Μαγειρεύει επίσης στην εκπομπή Join Us του Σκαι και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο amagiradio.com
Prev Ένα αρχαίο βιβλίο "The Alchemy of Light", εμπνέει για μια ψηφιακή παράσταση
Next Το facebook παρουσιάζει το “paper”