Ούτε η Υγεία προσφέρεται για πολιτική σύγκρουση; του Παναγιώτη Σκευοφύλακα

4386861133_5e79734a6f_z

«Η δημόσια υγεία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, ούτε να υπόκειται σε πολιτικές σκοπιμότητες» τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, απαντώντας έμμεσα, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι αρμόδιοι για την Υγεία βουλευτές και στελέχη του κόμματος με σκοπό να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην ασκούμενη πολιτική για το φάρμακο.

Ο επικεφαλής του ΕΟΦ, ο οποίος δεν θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει και στον Άδωνη Γεωργιάδη ως τον άλλο πόλο της σύγκρουσης, είναι ο Δημήτρης Λιντζέρης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και προσωπική επιλογή του υπουργού Υγείας. Μάλιστα, ο ίδιος, αποφεύγοντας… σθεναρά την κομματικοποίηση της σύγκρουσης, προσέθεσε ότι «οι καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τους ελέγχους στα φάρμακα, αν δεν εξυπηρετούν ανομολόγητες επιδιώξεις, είναι τουλάχιστον άστοχες και αστήρικτες». Η αλήθεια είναι ότι, για άνθρωπος που αποστρέφεται την αναγωγή του ζητήματος σε αντικείμενο κομματικής διελκυστίνδας, ο άλλοτε εκλεγόμενος στη Β’ Πειραιά, έλαβε αρκετά σαφή (κομματική/κυβερνητική) θέση

Ανεξάρτητα όμως από τη φαιδρότητα της «μεροληπτικής αντικειμενικότητας» του Δημήτρη Λιντζέρη, με αφορμή την όντως σημαντική υπόθεση του φαρμάκου, εκείνο το οποίο δίνεται η ευκαιρία να παρατηρηθεί γι’ ακόμη μια φορά, είναι η τάση του κυρίαρχου λόγου να αποπολιτικοποιεί τις κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές. Με το πρόσχημα της υπερκομματικής σημασίας των κορυφαίων πολιτικών ζητημάτων, αφενός επιχειρείται η «θωράκιση» κυβερνητικών πρακτικών με πολύ συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο, αφετέρου κάθε κριτική φωνή ψέγεται ως προϊόν πολιτικαντισμού, λαϊκισμού, επιμεριστικών συμφερόντων κ.ο.κ.

Πέρα από την προφανή ασυνέπεια εκείνων που διατυπώνουν αυτή τη θέση –άραγε τί πέρα από «πολιτική» παρέμβαση συνιστά η δήλωση Λιντζέρη ή η πρό(σ)κληση Γεωργιάδη για μετάβαση στην Κουμουνδούρου προς τον «διαφωτισμό» του Αλέξη Τσίπρα (από το «σκότος» των συμφερόντων που τον έχουν βυθίσει οι συνεργάτες του); Είναι εντυπωσιακό πως θεματικές που εξ ορισμού θα έπρεπε να είναι αντικείμενα σκληρών συγκρούσεων, ακριβώς γιατί τα πολιτικά κόμματα πρεσβεύουν ανταγωνιστικά σχέδια για την οργάνωση του πολιτικού, του κοινωνικού και του οικονομικού, προβάλλονται ως πεδία δια-πολιτικής/α-πολιτικής συναίνεσης.

Το ζητούμενο λοιπόν εδώ δεν είναι τόσο η κατάδειξη του πρακτικού καιροσκοπισμού τμήματος του κυβερνητικού προσωπικού, αυτή άλλωστε είναι μια μάλλον εύκολη υπόθεση, όσο ο στιγματισμός της αντίληψης που θέλει τη δημοκρατική σύγκρουση σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο να είναι επιζήμια. Όταν από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια είναι φθοροποιός για τη χώρα γιατί «αποσταθεροποιεί» την κυβέρνηση εν μέσω διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ή όταν συχνά πυκνά ο χώρος της Παιδείας παρουσιάζεται ως μη δεκτικός στην πολιτική αντιπαράθεση, απλά βηματίζουμε προς την αποδοχή ότι ο δημοκρατικός αγωνισμός είναι περιττός, ότι ο πολιτικός πλουραλισμός είναι βλαπτικός.

Με αυτό τον τρόπο, που στη σύλληψή του μοιράζεται κοινή βάση εκκίνησης με τον αφορισμό εναντίον της Μεταπολίτευσης, η νεφελώδης συναίνεση αναγορεύεται σ’ υπέρτατη αξία, την ώρα που επί της ουσίας η επιδίωξή της συνιστά το ιδανικό αμυντικό οχύρωμα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Ανεξάρτητα από το «δίκαιο» κάθε πλευράς, στην περίπτωση της ασκούμενης πολιτικής για το φάρμακο, η διαπάλη διαφορετικών ιδεολογικών/πολιτικών σχεδίων συνολικά για την Υγεία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη δυνητική διασφάλιση του χαρακτήρα της ως δημόσιου αγαθού, καθώς και ικανή συνθήκη για άπλωμα του δημοκρατικού διαλόγου γύρω από τις σημαντικές διακυβεύσεις στο χώρο του πολιτικού.

Published by

Παναγιώτης Σκευοφύλακας

O Παναγιώτης Σκευοφύλακας σπούδασε πολιτικές επιστήμες κοινωνιολογία και ευρωπαϊκές σπουδές στην Αθήνα καθώς και media & επικοινωνία στο Λονδίνο. Άλλοτε γράφει για βιοπορισμό και άλλοτε από χόμπυ.
Prev Μια καταστροφή, κανένα σχέδιο, πολλοί πολιτικοί, της Μαγδαληνής Τσουρδιού
Next Χαρισματικά Παιδιά ανάμεσα μας, της Μαριλένας Καραφώτη