Οι πολιτικές ανησυχίες της J.P.Morgan, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

5890612796_bb6a705294

Οφείλω να ομολογήσω ότι στην σύνταξη του παρόντος άρθρου έχω συμβάλει τα ελάχιστα, καθώς το σερφάρισμα γρήγορα κατέληξε στην εβδομαδιαία έκθεση Global Data Watch, την οποία εκπονεί και δημοσιεύει η J.P.Morgan. Πρόκειται ένα πολυσέλιδο έργο που σκοπό έχει να ενημερώσει για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και να διατυπώσει τις εκτιμήσεις και την οπτική του ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το τελευταίο τεύχος της 25ης Οκτωβρίου τιμά την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο με έναν ξεχωριστό τρόπο, καθώς η αναφορά δεν περιορίζεται στην παράθεση επικαιροποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά επεκτείνεται στην ταμπακέρα της πιθανής πολιτικής αποσταθεροποίησης λόγω της λιτότητας.

Οι κύριοι Malcolm Barr και Alexander White από το παράρτημα του Λονδίνου συνέταξαν το άρθρο με τίτλο “Europe’s political mainstream set to face ongoing pressure”. Σε ελεύθερη μετάφραση, ο τίτλος συνοψίζει το συμπέρασμα που θέλει τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις να τελούν υπό την πίεση των νεοπαγών μορφωμάτων ακραίας πολιτικής έκφρασης. Η φυσική συνέπεια αυτής της πίεσης είναι η ενδεχόμενη γενίκευση και κλιμάκωση της σύγκρουσης που καταλήγει στην πολιτική αποσταθεροποίηση. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συλλογιστική πορεία που ξεκινάει με την επίκληση στην αυθεντία διαγραμμάτων της απήχησης «μη παραδοσιακών» (non-traditional) πολιτικών ομάδων από το 2005 έως το 2017 (στα πλαίσια προβλέψεων) για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Για κάθε περίπτωση, η τρέμουσα γραμμούλα γίνεται σχεδόν κάθετη από το 2011 κι έπειτα. Δίπλα σε αυτά τα διαγράμματα θα μπορούσε να μπει ακόμα ένα που αναπαριστά την καταπολέμηση της δίψας με την κατανάλωση νερού! Αντί αυτού, το κείμενο εκπλήσσει με την πρόβλεψη της διατήρησης υψηλής απήχησης των ακραίων πολιτικών φορέων, παρά(!) την περίοδο εξυγίανσης και εξισορρόπησης που ήδη(!) διανύουμε.

Στα πλαίσια ακαδημαϊκής εντιμότητας και υπεύθυνης ενημέρωσης, το άρθρο δεν παραλείπει να αναφέρει κατ’ όνομα την Χρυσή Αυγή και τις προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας να την επαναφέρει στο πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο. Σύμφωνα με τους συντάκτες, η Ελλάδα κινδυνεύει να εκτεθεί στον δημοκρατικό κόσμο ως χώρα που καταστέλλει νομιμόφρονες πολιτικές δυνάμεις και γι’ αυτό, στο μέλλον, αν δεν υπάρχει η Χρυσή Αυγή θα υπάρξει κάτι άλλο… Η χρήση της λέξης “legitimate” (νόμιμος, νομιμόφρων) για να χαρακτηριστεί η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να αποτελεί προϊόν άγνοιας ή θράσους. Είναι πιθανότερο να εντάσσεται σε στοχευμένη προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος στο εξωτερικό, το οποίο ενισχύει τις παραμέτρους πολιτικής αποσταθεροποίησης κλονίζοντας την εμπιστοσύνη που η δίωξη της Χρυσής Αυγής επιχειρεί να αποκαταστήσει.

Στις σελίδες της Global Data Watch δεν θα περίμενα ποτέ να γίνεται αναφορά στο ανθρώπινο δράμα και την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα των εν λόγω χωρών, ούτε στις καθημερινές ποικίλης εντάσεως εκδηλώσεις βίας που συνεπάγεται η ανέχεια, το αδιέξοδο και το φλερτ με τον φασισμό. Ωστόσο, στα πλαίσια εξέτασης του φαινομένου υπό το πρίσμα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης, θα περίμενα από τους συντάκτες να καταφύγουν στον πλούτο των ιστορικών δεδομένων. Το άρθρο εκπλήσσει και πάλι, καθώς η ανάλυση, οι θέσεις και οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε στοιχεία και δείκτες δημοσιονομικής πολιτικής, ανεργίας και εμπιστοσύνης των αγορών. Αποκλείοντας την ίδια την ιστορία, παραγνωρίζεται η σημαντική ευρωπαϊκή φασιστική παράδοση, όπως και ο τρέχων φασιστικός κίνδυνος που αναδύεται ποικιλοτρόπως και θεσμικώς στην Αμερική και τους δορυφόρους της.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev European Youth Event: Ιδέες για μία καλύτερη Ευρώπη
Next Endeavor Greece: Έρευνα για το προφίλ του επιχειρηματία σήμερα