Οι πλούσιες Νύχτες χρειάζονται… πρόγραμμα, της Χριστίνας Καλογεροπούλου

Τα τελευταία χρόνια, με το που τελειώνει ο Αύγουστος, ξέρω ακριβώς τι να περιμένω από τον Σεπτέμβρη. Όχι φυσικά έναν ράθυμο ύπνο μέχρι να τελειώσει και να μπει ο Οκτώβρης –όπως τραγουδούν οι Green Day- αλλά δύο πλούσιες εβδομάδες γεμάτες κινηματογράφο, στην απαρχή της νέας σεζόν. Οι κινηματογραφόφιλοι σίγουρα δεν χρειάζονται κάποια παραπάνω πληροφορία για να καταλάβουν πως πρόκειται για τις Νύχτες Πρεμιέρας! Αυτό το φεστιβάλ κινηματογράφου, που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα κρατήσει δύο εβδομάδες, από 17 έως 28 Σεπτέμβρη, και θα δώσει τη δυνατότητα στους σινεφίλ των Αθηνών να παρακολουθήσουν διαμάντια της 7ης τέχνης και να ανακαλύψουν πολύ ευχάριστες εκπλήξεις.

flust.gr

Όπως κάθε χρόνο, λοιπόν, πήρα αμέσως με το που βγήκε το πρόγραμμα του φεστιβάλ –το οποίο μάλιστα κλείνει 20 χρόνια διεξαγωγής φέτος- και άρχισα αμέσως να μελετώ περί τίνος πρόκειται η κάθε ταινία. Με την επιφύλαξη φυσικά της απουσίας εξειδικευμένης κινηματογραφικής παιδείας, αφού δεν είμαι τίποτα παραπάνω από μια ταπεινή θεατής και προσκυνητής της τέχνης – άρχισα να κυκλώνω τις ταινίες που θα με ενδιέφερε να δω. Και μιας και κάθε χρόνο φτιάχνω κατά προσέγγιση το πρόγραμμά μου αυτών των δύο εβδομάδων, είπα φέτος να το μοιραστώ με το φιλοθεάμον κοινό. Ουκ ολίγα διαμάντια, που μακάρι να είχα τον χρόνο να παρακολουθήσω εάν όχι όλες, την πλειοψηφία των ταινιών. Οψόμεθα όμως…

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ανοίγουν αυλαία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 17/9 με την προβολή της ταινίας Γέλια για αγρίους, μια κωμωδία που λέγεται πως έκανε ολόκληρη την αίθουσα προβολής της στις Κάννες να ξεκαρδιστεί από τα γέλια. Το βράδυ συνεχίζει με ένα μεγάλο πάρτι έναρξης για να αγκαλιάσουν οι σινεφίλ αυτό το μεγάλο γεγονός του φθινοπώρου.

Η κινηματογραφική Πέμπτη, για εμένα, θα ξεκινήσει στις 19.00 με το αφιέρωμα στον Αντρεϊ Ζουλάφσκι που γίνεται φέτος και την ταινία Diabel [Ο διάβολος], στο ODEON ΟΠΕΡΑ 2. Πώς βέβαια στις 20.15 θα βρίσκομαι στην διπλανή Αίθουσα 1 για την προβολή της ELECTRA του Πέτρου Σεβαστίκογλου, που θέλω επίσης να δω πολύ, δεν το έχω σκεφτεί ακόμα. Πάντως στις 22.30 σίγουρα θα μπαίνω στο IDEAL-λίγα στενά πιο μακριά- για να δω το 10.000ΚΜ του Κάρλος Μαρκέτ – Μαρσέτ. Την ίδια μέρα επίσης, γίνεται το πάρτι έναρξης ελληνικού προγράμματος με αφορμή την ταινία Electra στο Toy στην Πλατεία Καρύτση.

Παρασκευή και Σταύρος Τορνές. Στις 19.00 στο ODEON ΟΠΕΡΑ 2 προβάλλεται ταινία ΜΠΑΛΑΜΟΣ ενός Έλληνα σκηνοθέτη που δεν είχα τη χαρά να γνωρίζω. Με το που τον έψαξα όμως, ενθουσιάστηκα, και σίγουρα θα δω τις ταινίες του. Στις 21.00 στην ίδια αίθουσα προβάλλεται η ταινία ΚΑΡΚΑΛΟΥ του ίδιου –για όσους χάσουν την πρώτη. Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβάλλεται στις 22.00 πάντως και το Journey to the west του Τσαι Μινγκ-Λιανγκ. Το βράδυ συνεχίζεται με πάρτι στο BIOS ιρλανδικού κινηματογράφου με αφορμή τις ταινίες Χρυσό του Νίαλ Χίρι και Οι Τελευταίες Μέρες του Πίτερ Μπέργκμαν του Κιαράν Κάσιντι σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας, δύο ταινίες εξίσου ενδιαφέρουσες που προβάλλονται την ίδια μέρα, και αξίζει να τιμήσει κανείς για να μυηθεί στον ιρλανδικό κινηματογράφο.

Σάββατο και Ζουλάφσκι. Δεν είναι δυνατόν να μην δει κανείς την ταινία L’important c’est d’aimer στις 19.45 στο ODEON ΟΠΕΡΑ 1, με τη Ρόμι Σνάιντερ καθηλωτική. Την έχω δει εδώ και 2 χρόνια και ακόμα νιώθω το τότε εκείνο ρίγος που ένιωσα με την ερμηνεία της. Στις 21.30, πάλι Ζουλάφσκι, στο ODEON ΟΠΕΡΑ 2, και Possession. Η Ιζαμπέλ Ατζανί έλαμψε στην ερμηνεία της και δεν είναι καθόλου απορίας άξιο που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών. Όσοι πάλι τις έχουν δει, όπως η υποφαινόμενη, ίσως να τιμήσουν το Kreuzweg στο IDEAl στις 20.00 ή το ελληνικό Η επέλαση των απάτσι του Γιάννη Σολδάτου στις 21.00 στην Ταινιοθήκη. Πάντως σίγουρα μια βόλτα αξίζει από το Σκουφάκι στο Κολωνάκι, μιας κι εκεί θα γίνει πάρτι για την ημέρα Γαλλοφωνίας σε συνεργασία με το TV5 Monde.

νυχτες-πρεμιέρας-2014

Κυριακή 21/9. Μία ταινία του Ρόμπερτ Όλντμαν πρέπει να την παρακολουθήσουμε (και δύο και τρεις!) μιας και γίνεται ολόκληρο αφιέρωμα προς τιμήν του. Τι καλύτερο λοιπόν από μια απογευματινή προβολή στον Δαναό στις 17.30 και το McCabe & Mrs Miller; Στις 20.00 στον ίδιο χώρο Η Έκρηξη του Σύλλα Τζουμέρκα επίσης μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Από την άλλη, λόγω της ιδιαίτερης αγάπης που τρέφω στην Μαντάμ Μποβαρί του Φλομπέρ, δεν μπορώ να αγνοήσω στις 20.15 την ταινία Gemma Bovery στο ODEON ΟΠΕΡΑ 1. Στην ίδια αίθουσα συνεχίζονται οι προβολές με την ταινία Palo Alto της εγγονής του Φ.Φ.Κόπολα, Τζία Κόπολα. Ζουλάφσκι επίσης στο IDEAL και την Ταινιοθήκη, κάτι που δυσκολεύει τις επιλογές.

Την Δευτέρα 22/9 για εμένα δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από το 20000 days on earth του Ιαν Φορσάιθ και Τζειν Πόλαρντ, την ταινία-ντοκιμαντέρ του Nick Cave, στο IDEAL. Μόνο που γράφω αυτές τις λέξεις με πιάνει ένα ρίγος ανυπομονησίας. (Βέβαια, κολλήματα είναι αυτά, εννοείται). Για νωρίτερα, με τράβηξε στον ίδιο κινηματογράφο, στις 17.45 το The heart machine και στις 20.00 στο Odeon ΟΠΕΡΑ1 το Στο Σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα. Όσοι, μη λάτρεις του Νικ, μπορούν να δουν Ζουλάφσκι και La Fidelite στον Δαναό, ή να δουν στη δεύτερη προβολή το 20000 μέρες στη γη την τελευταία μέρα του φεστιβάλ.

Τρίτη 23/9. Στο Φεστιβάλ, υπάρχει και αφιέρωμα, Αρχιτεκτονική και Σινεμά. Γιατί λοιπόν να μην πάει κανείς να δει το My architect στις 19.00 στο ODEON ΟΠΕΡΑ 2; Αμέσως μετά προβάλεται ταινία του Ρόμπερτ Όλντμαν, το Thieves like us. Από την άλλη, στις 18.30, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, γίνεται μια ειδική εκδήλωση για ΑμεΑ με δωρεάν είσοδο. Workspop από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία με τίτλο «Άγνωστη χώρα της Αναπηρίας: Καθολική προσβασιμότητα στην Κινηματογραφική τέχνη». Θα προβληθεί εν συνεχεία και η ταινία The cost of living με υπότιτλους ελληνικούς για Κωφούς. Μια υπέροχη πρωτοβουλία. Ταυτοχρόνως, στις 22.00 στο IDEAL στο πλαίσιοτου Αφιερώματος POST BLUE VELVET DAYS που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Βούγαρης, προβάλλεται η ταινία Miracle Mile του Στιβ Ντε Τζαρνάτ. Οι επιλογές του σίγουρα πρέπει να προτιμηθούν μιας και καθεμία ταινία αυτού του αφιερώματος είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστή αλλά και σπάνια!

Τετάρτη 24/9. Στον Δαναό 1 στις 19.30 θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ MR. X της Τέσα Λουίζ – Σαλομέ. Είδα αυτές τις μέρες το Boy meets girl και Holy Motors του Λεος Καραξ και μια ταινία για τον ίδιο μου φαίνεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Την ίδια ώρα στο IDEAL θα προβάλλεται το Director’s cut του Nymphomaniac 1 και 2. Για λάτρεις φανατικούς του Τρίερ, αφού θα κρατήσει 325 λεπτά! Στο ODEON OΠΕΡΑ 1 πάντως στις 19.30 θα προβληθεί η ταινία του Δημήτρη Πιατά, Πανδημία, με παρουσία των συντελεστών, μεταξύ άλλων και του τέος πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη. Στις 22.00 στην ίδια αίσθουσα όμως το Polyester του Τζον Γουότερς αποτελεί μια μοναδική καλτ εμπειρία. Θα διανεμηθούν στο κοινό ειδικές κάρτες με νούμερα κι όταν στην οθόνη εμφανιστούν οι ανάλογοι αριθμοί, το κοινό πρέπει να ξύσει στον αριθμό που θα δει, και να μυρίσει την..όχι και τόσο ευχάριστη (!) μυρωδιά που κρύβεται πίσω. Έτσι θα έχουν την ευκαιρία να μυρίσουν ό,τι ακριβώς μυρίζουν οι ηθοποιοί της ταινίας! Ό,τι πιο μοναδικό στο φετινό φεστιβάλ.

flust.gr

Η Πέμπτη 25/9 έχει ΔΑΝΑΟ και Blind στις 20.00, του Εσκιλ Βογκτ, και αμέσως μετά στις 22.15 το The texas chainsaw massacre, 40 χρόνια μετά την πρεμιέρα του, ξανά! Στο IDEAL όμως στις 20.00 επίσης προβάλλεται το ρομαντικό What if, του Μαικλ Νταουζ, εν συνεχεία το Welcome to New York του Ειμπελ Φεράρα . Στις 20.30 όμως στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κάνει πρεμιέρα και η XENIA του Π. Κούτρα που λέγεται πως ενθουσίασε τις Κάννες! Πάρτι το βράδυ στο Bartesera με αφορμή την ταινία Welcome to New York. Γεμάτη μέρα.

Η Παρασκευή 26/9 δύο μέρες πριν την λήξη του φεστιβάλ θα είναι μουσική. Στις 19.30 στον ΔΑΝΑΟ προβάλλεται η ταινία PulpQ A film about life, death and spermarkets του Φλοριαν Χαμπιχτ. Αφιέρωμα post blue velvet days με The dark backward στις 21.00 στο ODEON ΟΠΕΡΑ 2 ή στην Ταινιοθήκη Motorama στις 22.00. Από την άλλη, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 18.00 έως τις 23.00 συμβαίνουν τα μυρία όσα! Γιορτή για τα 20 χρόνια των Νυχτών Πρεμιέρας και ταυτοχρόνως και για τα 25 χρόνια του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ! Ενθουσιασμός και ανυπομονησία! Dj set στο πάρτι από τον Νικ Μπανκς, ντράμερ των Pulp!

Σάββατο 27/9. Στο IDEAL στις 19.30 και στις 21.30 προλάλονται οι δύο ταινίες του Νεντ Μπενσον, The disappearance of Eleanor Rigby: Him και The disappearance of Eleanor Rigby: Her. Όμως στην Ταινιοθήκη στις 21.00 προβάλλεται και η Δημόσια Γυναίκα του Ζουλάφσκι με τη φοβερή ερμηνεία της Βαλερί Καπρίσκι, άλλη μία μούσα του Ζουλάφσκι που με τον ρόλο της έμεινε στην κινηματογραφική ιστορία. Πάρτι στο Black Duck Garden για το Ελληνικό Σινεμά.

Δυστυχώς, δυστυχώς, δυστυχώς, η Κυριακή 28/9, φέρνει το τέλος του 20ου Φεστιβάλ. Ευτυχώς, ευτυχώς, ευτυχώς, όμως, φέρνει διαμάντια! Στον Δαναό για όσους δεν πρόλαβαν, στις 21.30 προβάλλεται ξανά η ταινία για τον Νικ Κέιβ. Στις 22.00 με τράβηξε το Jubilee του Ντέρεκ Τζάρμαν, όμως η τελετή λήξης που είναι στις 19.30 στο ODEON ΟΠΕΡΑ 1 θα περικλείει την απονομή των βραβείων αλλά και ως ταινία λήξης, θα κάνει πρεμιέρα τα Gone Girl του Ντέιβιντ Φίντσερ. Στις 23.15 θα προβληθεί και κάποια από τις ταινίες που θα έχει μόλις βραβευτεί. Στο πάρτι λήξης θα γίνει στο six d.o.g.s. με Dj set από τον Ηλία Φραγκούλη.

Ευγενική μου πρόταση – που θα ακολουθήσω κιόλας – είναι πως πρέπει να παρακολουθήσουμε και τα μέρη του διαγωνιστικού ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, που είναι νωρίς το απόγευμα διάφορες μέρες του Φεστιβάλ. Οι νέες ιδέες πρέπει να επικροτούνται. Μέσα σε αυτές κρύβονται αξιοθαύμαστες εκπλήξεις!

Ψαχουλέψτε όμως και οι ίδιοι το πρόγραμμα. Δεν θα μπορούσα να συμπεριλάβω τα πάντα –κι ας ήθελα. Υπάρχουν κι άλλες φοβερές ταινίες που σίγουρα θα σας μαγέψουν.

Καλή κινηματογραφική απόλαυση!

Published by

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε ένα ανοιξιάτικο πρωινό του Μαΐου. Ήταν 5 χρόνια πριν τη νέα χιλιετία. Αποφοίτησε από την Ελληνογερμανική Αγωγή και προσώρας φοιτά –προσπαθεί τουλάχιστον- στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας , Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Μιλάει στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά. Λατρεύει τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και το κόκκινο κρασί. Τα υπόλοιπα, μέσα από την πένα της.
Prev Under the Dome... στις οθόνες μας
Next H Organic Islands και η χρυσή συνεργασία, της Εμμανουέλας Κόκκαλη