Οι «μικρές γλυκές ευχές» της Λέρου! του Θεοχάρη Καρπαθάκη

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε για γλυκιές γεύσεις του Αιγαίου; Ποιο κέρασμα έχει συνδεθεί με τις αναμνήσεις από ένα νησί; Με έντονο άρωμα και πλούσια γεύση, τα αμυγδαλωτά αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια ένα κλασσικό νησιώτικο κέρασμα. Μια μπουκιά που κρύβει μέσα της το καλοκαίρι!

μικρές γλυκές ευχές

Αν και είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα, αυτές οι μικρές μπουκιές απόλαυσης θεωρούνται μέρος της γαστρονομικής παράδοσης κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Ο λόγος είναι πολύ απλός! Οι αμυγδαλιές είναι δέντρο που αντέχει στη ξηρασία και η ανάπτυξη του δεν προϋποθέτει ειδικά χαρακτηριστικά εδάφους. Το κάθε νησί βέβαια έχει και τα δικά του μοναδικά αμυγδαλωτά. Ποικίλουν στη βάση σχήματος, πρόσθετων συστατικών ή μυρωδικών και τρόπου παρασκευής. Κατά κανόνα όμως, τα αμυγδαλωτά παρασκευάζονται από αλεσμένα ασπρισμένα αμύγδαλα ή πικραμύγδαλα, ανθόνερο και ζάχαρη.

Η γεύση του αμυγδάλου μαζί με το άρωμα του ανθόνερου δημιουργούν ένα υπέροχο γευστικό συνδυασμό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το αμυγδαλωτό, έτσι όπως εμείς το ξέρουμε σήμερα, δημιουργήθηκε πρώτη φορά για το γάμο Γάλλου Βασιλιά κατά το Μεσαίωνα με στόχο να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους του! Αυτό το «βασιλικό» κέρασμα σήμερα, θεωρείτε ένα από τα παραδοσιακά στο νησί της Λέρου. Λόγω της γεύσης του και του χρώματος του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις κάθε λογής χαρές σε ένα σπίτι! Μπορούν να θεωρηθούν «μικρές γλυκές ευχές» ιδιαίτερα όταν προσφέρονται σε ένα γάμο! Αφενός γιατί αποτελούν προϊόν αμυγδάλου, σύμβολο της γονιμότητας και της αγνότητας και αφετέρου γιατί η λεύκη άχνη ζάχαρη προσδίδει ένα επιπλέον χαρούμενο στοιχείο στον εορτασμό ενός σημαντικού γεγονότος.

Η παράδοση θέλει τα αμυγδαλωτά να είναι στρογγυλά ή έχουν σχήμα αχλαδιού. Η πλέον κλασσική γεύση είναι αυτή του πικραμύγδαλου με ανθόνερο. Το μεράκι όμως των γιαγιάδων στην κουζίνα τα προηγούμενα χρόνια τις οδήγησε να αναζητήσουν τρόπους για να εμπλουτίσουν αυτή τη γεύση. Το αποτέλεσμα ήταν τα αμυγδαλωτά με ξύσμα μανταρινιού! Με το πέρασμα των χρόνων όμως η παράδοση συνάντησε τη δημιουργικότητα! Τις κλασσικές παραδοσιακές γεύσεις πλέον, συμπληρώνουν και τα αμυγδαλωτά με τριαντάφυλλο σε χρώμα ροζ και με φιστίκι σε χρώμα πράσινο.

Μιας που το καλοκαίρι είναι η εποχή των γάμων και των βαφτίσεων σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά Λέρου. Και να ξέρετε πως η ιστορία πάντα επαναλαμβάνετε! Με το πλούσιο άρωμα τους και την ιδιαίτερη γεύση αυτού του «βασιλικού» γλυκού σίγουρα θα εντυπωσιάσετε και εσείς τους δικούς σας καλεσμένους!

το παραδοσιακό1

 www.to-paradosiako-lerou.com

facebook.com/ParadosiakoLeros

Published by

Το Παραδοσιακό

Τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά Λέρου μπορείτε να τα βρείτε στο ζαχαροπλαστείο «Παραδοσιακό» στην Αγία Μαρίνα στη Λέρο. Επίσης γίνονται αποστολές σε όλα τα Δωδεκάνησα ή όπου αλλού ζητήσετε. Για παραγγελίες και ερωτήσεις σχετικά με τα αμυγδαλωτά θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε στο τηλέφωνο 2247025500 ή στο www.to-paradosiako-lerou.com ή στη σελίδα μας στο facebook.com/ParadosiakoLeros
Prev Οι καταναλωτές ενέργειας και οι πηγές ενέργειας στην ΕΕ
Next Τι είναι πραγματικά σωστή διατροφή! της Ευαγγελίας Ζευκιλή