Οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φοιτητές, της Μαριλένας Καραφώτη

Μερικά χρόνια πριν, το να περάσεις σε πανεπιστήμιο εκτός της πόλης σου ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία για να ανεξαρτητοποιηθείς και να φτιάξεις μια ζωή μακριά από το άγρυπνο βλέμμα της οικογένειας. Δυστυχώς όμως, αυτές τις μέρες μπορεί να γίνει ο εφιάλτης του οικογενειακού σου προϋπολογισμού. Πριν όμως χρειαστεί να αποχαιρετήσεις οριστικά το τμήμα που πέρασες, μπορείς να συζητήσεις με τους γονείς σου κάποιες λύσεις όσων αφορά στη διαμονή στην πόλη που θα σπουδάσεις, μιας και αυτό είναι το σημαντικότερο έξοδο.

Το φοιτητικό σπίτι είναι η πρώτη γνωριμία σου με τη ζωή. Πλέον μόνος σου σκουπίζεις, μαγειρεύεις, πλένεις και παίρνεις σίγουρα το πρώτο σου πτυχίο στην οικοκυρική. Τα χρόνια που θα περάσεις εκεί είναι τα πιο ξέγνοιαστα, και για να είναι έτσι όμορφα και ιδανικά, πρέπει να έχεις ένα κέντρο επιχειρήσεων για να οργανώσεις τις δράσεις σου. Το δικό σου φοιτητικό σπίτι.

Η ενοικίαση όμως του σπιτιού θέλει τρόπο και προσοχή για πιο οικονομικές επιλογές που θα σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση αργότερα, ώστε να μην ξεπερνάς το budget σου κάθε μήνα.

• Αρχικά, ψάξε οργανωμένα και δες αρκετά διαμερίσματα χωρίς να χρειαστεί να διαλέξεις το πρώτο που θα δεις (εκτός αν είναι όντως η πιο συμφέρουσα επιλογή).
• Καλό θα ήταν το σπίτι να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Πανεπιστήμιο σου, για να μην σου γίνει συνήθεια το snooze στο κινητό.
• Ή τουλάχιστον ψάξε για σπίτια που μπορεί να βρίσκονται λίγο πιο μακριά από τη σχολή σου, αλλά τουλάχιστον έχουν εύκολη πρόσβαση με τα ΜΜΜ.
• Να θυμάσαι πως πλέον η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, αυτόματα λοιπόν σου δίνονται μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεις ένα σπίτι πιο καινούργιο.
• Θα βοηθούσε πολύ αν έχει κουφώματα νέας τεχνολογίας που κρατούν το σπίτι ζεστό το Χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, έτσι θα γλιτώνεις πολλά έξοδα σε θέρμανση ή κλιματισμό.
• Ο ηλιακός θερμοσίφωνας σώζει πολύ χρόνο και χρήμα.
• Δώσε έμφαση στο μπάνιο και στην κουζίνα. Π.χ. το σαλόνι μπορείς με κάποια διακοσμητικά να το ομορφύνεις, όμως η κουζίνα και το μπάνιο δύσκολα επιδέχονται βελτίωσης.
• Απόφυγε ένα σπίτι με πολλές φθορές και ελλείψεις γιατί μπορεί τελικά να σου κοστίσει ακριβότερα.
• Φρόντισε να έχει χαμηλά κοινόχρηστα.
• Μπορείς να παζαρέψεις την τιμή. Πάντα υπάρχει περιθώριο μείωσης του ενοικίου, ειδικότερα αυτή την εποχή.
• Μην κάνεις όμως προφορική συμφωνία. Ό, τι συμφωνηθεί, ειδικότερα για χρηματικά ποσά, πρέπει να καταγραφεί σε συμβόλαιο μίσθωσης που θα υπογράψετε.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη στιγμή, είναι η αλήθεια, στη ζωή καθενός, αφού η σκέψη και μόνο της ανεξαρτησίας από τους γονείς αλλά και η διαμονή σε μια νέα πόλη «εξιτάρει» τους περισσότερους. Με τις παραπάνω λύσεις, ίσως καταφέρεις να δώσεις στην οικογένεια σου μια οικονομική ανάσα και σε σένα την ευκαιρία να ξεκινήσεις να φτιάνεις βαλίτσες.

Καλή φοιτητική ζωή!

Published by

Μαριλένα Καραφώτη

Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1988. Φοίτησε στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Μυτιλήνης (2006), Λέσβος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας) όπου αποφοίτησε το 2011. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Erasmus University of Konstanz, Department of linguistics, KONSTANZ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ μέχρι το Μάρτιο του 2010. Γνωρίζει Αγγλικά,Γερμανικά και Τούρκικα
Prev greeklish.info: Δημοσιογραφικό αμάρτημα αλά Der Spiegel;
Next Scarecrow, ένα app-game για να μάθουμε να τρώμε υγιεινά, από τα Chipotle's