Οι Αλγόριθμοι που εξουσιάζουν τον κόσμο μας

Οι αλγόριθμοι σύμφωνα με τους επιστήμονες της πληροφορικής, είναι ένα σύνολο κανόνων που καθορίζουν μια σειρά από λειτουργίες και οδηγίες που επιτρέπουν σε έναν υπολογιστή να λύσει ή να επιτύχει ένα συγκεκριμένο στόχο. Η σημασία των αλγορίθμων στη ζωή μας, είναι περισσότερο σημαντική από ότι ίσως νομίζουμε, αφού ελέγχουν τον κόσμο μας στο διαδίκτυο.

Στον χαώδη κόσμο του παγκόσμιου ιστού, οι περισσότεροι ψάχνουμε για την πληροφορία μέσω της Google Search μιας και διαθέτει τον καινοτόμο αλγόριθμο PageRank, ο οποίος ουσιαστικά είναι ένας διαγωνισμός δημοτικότητας. Ο πιο δημοφιλής κοινωνικός ιστότοπος το Facebook, καταγράφει με ειδικούς αλγόριθμους όλες μας τις κινήσεις και τις προτιμήσεις έτσι ώστε οι ενημερώσεις και οι διαφημίσεις να είναι ακριβώς στα μέτρα μας. Η βιομηχανία του Online dating έχει έσοδα δις δολαρίων το χρόνο, χάρη στην ανάπτυξη ειδικών διαδικτυακών τόπων που συνεχώς διευρύνονται και με επιτυχημένα αποτελέσματα, όπου υποψήφια ζευγάρια βρίσκουν το ταίρι τους μέσω ειδικών αλγόριθμων.

Πού θέλουμε να ταξιδέψουμε, τι θέλουμε να διαβάσουμε, όλες οι πληροφορίες που αναζητούμε βασίζονται στους αλγόριθμους, οι οποίοι όμως δεν είναι μόνο αριθμοί αλλά κρύβουν από πίσω και τους ανθρώπους που τους δημιούργησαν. Η ανάλυση των προσωπικών μας δεδομένων ίσως να μας ξενίζει, να μας προκαλεί φόβο και προβληματισμό, όμως στην τεχνολογία όπως και στα περισσότερα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, αναλόγως πώς τα χρησιμοποιούμε.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Αστρολογικές προβλέψεις | 26/5ου έως 1/6ου 2014, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι εκλογές τελείωσαν. Τι ακολουθεί;