Οδηγός απεμπλοκής, του Νίκου Χατζηκάλφα

flust.gr-τανίες

Πρέπει κάποια στιγμή να γνωρίσουμε τα ιστορικά αυτά άτομα που μεταφράζουν τους ξενικούς τίτλους στα ελληνικά. Πρόκειται για μηχανές έμπνευσης! Συνεχώς μας εκπλήσσουν, και τελευταία αρχίζουν να τρολάρουν σημαντικές ταινίες και τους δημιουργούς τους. Δηλαδή, πού να ήξερε ο κατακαημένος ο David Ο’ Russell, ότι για ένα έθνος οι ταινίες του θα είναι απλά οδηγοί αντίστοιχοι των “How to …. for dummies”. Σκηνοθέτησε το Silver Linings Book, και εγένετο… Οδηγός Αισιοδοξίας. Σκηνοθέτησε το American Hustle και μεταφράστηκε σε…. Οδηγός Διαπλοκής! Είναι 100% σίγουρο ότι η νέα του ταινία Nailed, θα μεταφραστεί «Οδηγός για Μαραγκούς»!

Ας σοβαρευτούμε όμως, και ας μιλήσουμε για cinema. Έχω αρχίσει να βαριέμαι λίγο το Hollywoodιανό cinema που πανικοβάλλεται, καθώς ιερά τέρατα «την κάνουν» σιγά-σιγά, και έχουν πάρει χαμπάρι ότι η επόμενη γενιά δεν θα τους φτάσει ποτέ. Έτσι έχει ξεκινήσει μια τύποις προπαγάνδα, ότι η νέα γενιά αξίζει, και λανσάρονται συνεχώς νέα ονόματα ως μεγάλοι σταρ, ή ηθοποιοί που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχαν ούτε μισή καλή ταινία στο ενεργητικό τους και τώρα έχουν μισή! Το American Hustle είναι γεμάτο με αυτά τα νέα ονόματα, που δημιουργούν έτσι ένα all star cast, με μέτριους star, μήπως και βγει mega star στο σύνολο! Αμ δε, όμως… Δεν με πείθει κανείς. Ποιος είναι ο κύριος Bradley Cooper που, πέραν του ευχάριστου (εκτός των υστερικών τίτλων τέλους) Hangover, και του αβανταδόρικου Limitless, δεν μας έχει πείσει για κάτι σοβαρό; Καλά, ο… Οδηγός Αισιοδοξίας πιο υπερεκτιμημένος δεν γίνεται, καθώς το πρωταγωνιστικό δίδυμο που είναι έτσι όμορφο και τραγανιστό, κλέβει τη δόξα από τον απόλυτο σταρ της ταινίας, Robert De Niro.

flust.gr-ταινίες

Ποια είναι η κυρία Amy Adams που, πέραν από τη συμμετοχή της στο Master και στο επικό Pick Of Destiny (ως gorgeous woman) δεν μας έχει επιδείξει κάτι φοβερό; Ο μόνος που παραδέχομαι είναι ο Christian Bale. Αυτός, δικέ μου, όπου έχει παίξει, είναι το λιγότερο ωραία ταινία.

Ο David o’ Russell, που μοιάζει να είναι το next best thing σαν παραγωγός και σκηνοθέτης, μόνο στο Fighter με ενθουσίασε. Εδώ χρησιμοποιεί μια ιστορία με ενδιαφέρον μόνο, την εμπλουτίζει για να βγει κάτι σαν φάρσα, και τελικά χάνει τη μπάλα, καθώς δεν καταφέρνει να μας σηκώσει ούτε μια τρίχα! Ως εδώ με τις Σκορτσεζικές τεχνικές και τα remakes του Goodfellas! Κάτι πιο φρέσκο, βρε παιδιά. Σε τελική ανάλυση, ο Scorsese ζει και βασιλεύει! Μικρός είναι ακόμα, αλλά μικρός έκανε το Taxi Driver, μικρός έκανε ο Coppola τον Νονό, και ο Spielberg τις Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου. Ο Pacino μικρός έβγαλε ερμηνεία επιπέδου Serpico, ο Jack το Chinatown, και ο Daniel Day Lewis το Εις το όνομα του Πατρός! Εντάξει, μιλάμε για ιερά τέρατα και ο θαυμασμός προς αυτά είναι σχεδόν θρησκεία, ενώ ο θαυμασμός προς τους τωρινούς star, μοιάζει με κοινή ειδωλολατρία! Όπως και να ‘χει, δεν χάνω το κουράγιο μου γιατί αποδεικνύεται κατά καιρούς ότι τα διαμάντια τύπου Bryan Cranston βγαίνουν στην επιφάνεια αργά ή γρήγορα, και ότι ο επόμενος ηθοποιός, star, χαρακτήρας επιπέδου και άνθρωπος των τεχνών, εμφανίζεται από εκεί που δεν το περιμένεις.

Published by

Νίκος Χατζηκάλφας

Ο καημένος ο Μιχαλάκης ο Jackson δεν ήξερε ότι την μέρα που έκανε πάταγο με τον Billie jean θα γεννιόταν στην Αθήνα, ο απόλυτος πολέμιος των απανταχού φλώρων. Μεγαλώνοντας με Ιταλικά και βιολί ευτυχώς κατάλαβα γύρω στα 20 ότι όλα είναι σχετικά και το θεαθήναι είναι το αγαπημένο σπορ των ανθρώπων. Τελείωσα τη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στα 7 χρόνια όπως όφειλα σαν γνήσιος Έλληνας φοιτητής Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών ασχολήθηκα με το ραδιόφωνο του Πολυτεχνείου που έπαιζα έντεχνα σε μια μουσική περίοδο που πολύ θα ήθελα να ξεχάσω.
Prev Η κούρσα για την προεδρική καρέκλα της Επιτροπής
Next Όχι άλλα μηνύματα, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ