Νεονουάρ και άλλες βλακείες, του Νίκου Χατζηκάλφα

the-counselor02

Όλοι την έχουν πατήσει. Όλοι όμως! Το φαινόμενο great cast bad movie εμφανίζεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί, τουλάχιστον από τους θεατές, γιατί αν το Hollywood θέλει να σε κλέψει, θα το κάνει πριν πληρώσεις τα 8 euro στο σινεμά. Σιγά-σιγά, όμως, θα γίνει κανόνας… Αν πάνω από τρεις πρωταγωνιστές είναι πολύ γνωστοί ηθοποιοί, κατά 90% η ταινία θα ‘ναι μάπα. Είναι απλά τα πράματα. Το στόρι είναι καλό, οι διάλογοι είναι χάλια και «έλα dream team ηθοποιών να βγάλεις το φίδι από την τρύπα!». Έλα κι εσύ, κάλε μου σκηνοθέτη, και μοντάρισε την dream team που μοιάζει να βαριέται από το πρώτο πλάνο και ψάχνει που είναι το ταμείο, για να τρέξει γρήγορα προς αυτό μετά τα γυρίσματα. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά, όχι τόσο για την παγκόσμια ιστορία του σινεμά, αλλά για τον κατακαημένο θεατή που ξοδεύεται για να του χαλάσει το Σάββατο βράδυ και βλέπει ένα καραμέτριο εργάκι, που προσφέρεται μόνο για απόγευμα χειμωνιάτικης εξεταστικής και το βλέπεις γιατί βαριέσαι να διαβάσεις. Τα παραδείγματα ουκ ολίγα, με πιο τραγικά το «Righteous Kill», αν και οι προηγούμενες ταινίες των De Niro-Pacino έπρεπε να σε προϊδεάσουν, και το πολλά υποσχόμενο ελέω cast και Tim Burton “Mars Attack”.

Βλέποντας, λοιπόν, το «Τhe Counselor» έχουμε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Δυνατό cast με Javier Bardem, Penelope Cruz, Michael Fassbender, Brad Pitt και Cameron Diaz. Σκηνοθέτης ο Ridley Scot, με άπειρες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ένα στόρι που το έχουμε δει εκατοντάδες φορές να ξετυλίγεται με εντελώς βαρετό τρόπο, και έναν Scott που προσπαθεί να προσθέσει ένα μυστήριο το οποίο είναι πιο προβλέψιμο κι από τέλος παλιάς ελληνικής ταινίας. Ανακατεμένοι σοβαροφανείς διάλογοι για το πώς θα πετύχει το κόλπο που ετοιμάζουν οι Fassbender, Pitt και Bardem, με τα καυλαντίσματα όλων με τις γυναίκες τους.

Αμπελοφιλοσοφίες για τη ζωή διαδέχονται ενσταντανέ που προσπαθούν να μας αποδείξουν τα προφανή, ότι η Penelope Cruz είναι σουπερ σεξουαλική και η Cameron Diaz δεν είναι. Δεν γίνεται να λανσάρεις σαν Femme Fatale την Cameron Diaz! Είναι σαν να βάζεις το Νίκο Κούρκουλο κεντρικό πρωταγωνιστή σε ταινία των Monty Python. Γενικότερα, όλος ο πλανήτης, εκτός από το Hollywood, αναρωτιέται γιατί η Diaz είναι ακόμα πρωταγωνίστρια. O Brad Pitt διεκπεραιώνει απλά ένα ρόλο που έχει παίξει πολλάκις και ο Javier Bardem υποδύεται έναν βαρόνο ναρκωτικών που μοιάζει περισσότερο με νταβατζή παρακμιακού στριπτιτζαδικου, σε ταινία τύπου “Bad Boys 2”. H Penelope Cruz είναι απλά αστεία, αφού, μετά την επίδειξη ψεύτικου οργασμού στην αρχή της ταινίας, έχει το ρόλο κομοδίνου. Ο Michael Fassbender διασώζεται οριακά με τις συναισθηματικές του εναλλαγές. Αν δεν ήταν και τόσο ωραίος, ίσως να ήταν και πιο συμπαθητικός. Η Diaz είναι καλύτερη απ’όλους τους παραπάνω, οπότε μπορείς να καταλάβεις πόσο πρόχειρη είναι η ταινία. Πολλοί κριτικοί, για να ξεχωρίσουν από την κοινή λογική του μέσου κοινού, χαρακτηρίζουν το «The Counselor» νεονουάρ, καθώς η σκηνοθετική του αντίληψη δεν γίνεται κατανοητή από όλους. Εγώ θα έλεγα, ότι πρέπει να ξαναδούν μερικά αυθεντικά νουάρ, για να καταλάβουν ότι στην πραγματικότητα αυτή η ταινία είναι για 0 αστέρια.

Published by

Νίκος Χατζηκάλφας

Ο καημένος ο Μιχαλάκης ο Jackson δεν ήξερε ότι την μέρα που έκανε πάταγο με τον Billie jean θα γεννιόταν στην Αθήνα, ο απόλυτος πολέμιος των απανταχού φλώρων. Μεγαλώνοντας με Ιταλικά και βιολί ευτυχώς κατάλαβα γύρω στα 20 ότι όλα είναι σχετικά και το θεαθήναι είναι το αγαπημένο σπορ των ανθρώπων. Τελείωσα τη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στα 7 χρόνια όπως όφειλα σαν γνήσιος Έλληνας φοιτητής Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών ασχολήθηκα με το ραδιόφωνο του Πολυτεχνείου που έπαιζα έντεχνα σε μια μουσική περίοδο που πολύ θα ήθελα να ξεχάσω.
Prev Ο διατροφολόγος Μανώλης Μοράρης: Γιορτές και ενοχές! Συνέντευξη στην Αναστασία Κορινθίου
Next ΙΝΝOVATHENS: Καινοτομήστε με τις ιδέες σας, στην Αθήνα