ΝΑΙ στη ζωή που συνεχίζεται, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Από την Παρασκευή το βράδυ που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, τα χαμόγελα πάγωσαν, τα σχέδια αναβλήθηκαν, τα έξοδα περιορίστηκαν, τα νεύρα τσίτωσαν. Αλλά η ζωή συνεχίζεται, οι δουλειές τρέχουν και οι επιχειρήσεις ανοίγουν. Κάποιοι (ελάχιστοι, απ’όσο γνωρίζω) αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, εφόσον υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, και να περιμένουν τα αποτελέσματα της άλλης Δευτέρας. Κάποιοι άλλοι, αποφάσισαν να βάλουν μαύρα και να κλειστούν σπίτι τους, μπροστά από μια οθόνη και να βρίζουν θεούς και δαίμονες. Α και φυσικά να διαφωνούν με όλους, να ρίχνουν ευθύνες στο διπλανό τους για την κατάσταση και να βιώνουν την καταστροφή μέσα στα σωθικά τους.

Εγώ πάλι, είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και σκέφτομαι θετικά. Είμαι και ρομαντική και μου περνάνε όλα με μια αγκαλιά και μια βόλτα στη θάλασσα. Είμαι και ονειροπόλα και μου αρέσει να κάνω σχέδια για το μέλλον και γενικά, θέλω να συνεχίζω τη ζωή μου κανονικά, no matter what. Κυρίως γιατί η καρδιά μου χτυπά ακόμα, δεν αλλάζει κάτι από τη μια μέρα στην άλλη, τόσο εύκολα. Είμαι και προσγειωμένη όμως, γιατί δε γίνεται κι αλλιώς. Κανένας δε μου χάρισε τίποτα, ποτέ δε μου ήρθαν όλα εύκολα, πάλεψα και παλεύω για τα απλά και καθημερινά και ξέρω ότι υπάρχουν δυσκολίες. Ναι, ξέρω, πιστεύεις ότι δεν είναι εύκολο να συνδυάζεις ρομαντισμό και ρεαλισμό, αλλά για προσπάθησε. Ξεκαθάρισε λίγο μέσα σου τα πράγματα.

Ωστόσο, δεν είμαι εδώ για να σου πω πώς να νιώσεις και τι να κάνεις. Γράφω αυτό το κείμενο ως επαγγελματίας που δεν θέλει να δει τους κόπους του να χάνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Η δουλειά μου είναι τα τρόφιμα και οι χώροι εστίασης και όσοι με παρακολουθείτε, γνωρίζετε ότι δεν δουλεύω για τη Μ. Βρετανία π.χ., αλλά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το φαγητό είναι είδος πρώτης ανάγκης, αλλά είναι και διασκέδαση και, ως γνωστόν, τη διασκέδαση σε τέτοιες περιόδους κρίσης, την αφήνουμε κατά μέρος. Δεν περιμένω από τον κόσμο να βγαίνει κάθε βράδυ αυτή την εβδομάδα και να τρώει στα in εστιατόρια της Αθήνας, σα να μην τρέχει τίποτα. Όμως, οφείλω να σταθώ και να υποστηρίξω την αγορά αυτή, τόσο για συναισθηματικούς όσο και για πρακτικούς λόγους. Το φαγητό, τα νέα τρόφιμα, τα εστιατόρια, είναι το μέλλον μου. Και μέσα από αυτή τη δουλειά, έχω βιώσει το πόσο αναγκαίο είναι να κινείται η αγορά σε τέτοιες περιόδους κρίσης.

Μέσα από αυτή τη δουλειά, έχω βιώσει τη λαχτάρα και το άγχος του μαγαζάτορα, έχω νιώσει το σφιγμό του, την αγωνία του να πάνε όλα καλά. Μπήκα σε αυτόν τον χώρο, μάλιστα, εν μέσω κρίσης, δεν έχω ζήσει από κοντά τις παχιές αγελάδες και κανένας πελάτης μου δεν είναι πάμπλουτος. Όλοι είναι άνθρωποι που αποφάσισαν να “γυρίσουν” την κρίση προς όφελός τους ή επιχειρηματίες που είχαν από παλιά το μαγαζί τους και προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα.

Η εμπλοκή μου, λοιπόν, σε όλο αυτό, με έχει κάνει γενικά ευαίσθητη απέναντι σε όλους τους ανθρώπους που παλεύουν να κρατήσουν την επιχείρησή τους όρθια και σέβομαι τον κόπο του καθενός. Θεωρώ δε, πως η δουλειά μου αυτή την περίοδο είναι να στηρίξω γενικά την αγορά του φαγητού, με κάθε τρόπο. Όχι μόνο τους πελάτες μου και όχι μόνο συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά όλους. Ναι, συνεχίζω κανονικά να κάνω ό,τι και την περασμένη εβδομάδα και παροτρύνω και τον κόσμο να στηρίξει την αγορά, γιατί είναι προς όφελός μας.

Και για να μην παρεξηγηθώ, δε λέω να αρχίσει να ψωνίζει ο κόσμος άσκοπα. Αν όμως είχες στο πρόγραμμα αυτές τις μέρες να παραγγείλεις σουβλάκια, να το κάνεις. Αν παίρνεις ψωμί από τον φούρνο, να πάρεις, δεν έχει αλλάξει κάτι. Αν πάλι θες να πάρεις αλεύρι να φτιάξεις μόνος, πάρε αλεύρι, και στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να δουλέψουν. Αν κάθε Σάββατο παίρνεις την οικογένειά σου και βγαίνετε έξω για φαγητό, κάντο κι αυτό το Σάββατο. Μιλάω για απλά καθημερινά πράγματα που ήδη είχες στο πρόγραμμα. Εξάλλου, αυτές οι μικρές έξοδοι, θα σε βοηθήσουν ακόμα περισσότερο ψυχολογικά, θα αποφορτιστείς και θα σκεφτείς τα πράγματα πιο ψύχραιμα.
Όσο οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές, πρέπει με κάποιο τρόπο να δουλέψουν κι εμείς να τις στηρίξουμε, όπως μπορούμε και όσο μας επιτρέπει η προσωπική μας κατάσταση.

Κάποιοι αντέδρασαν πολύ γρήγορα στην έκτακτη κατάσταση με τις κλειστές τράπεζες και πήραν πρωτοβουλία να κάνουν εκπτώσεις στις παροχές τους, μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου. Και μπράβο τους. Δεν είναι πολύ εύκολο κάτι τέτοιο για όλους, να το ξέρετε, αλλά μπράβο σε όσους αποφάσισαν να το κάνουν από τη μια μέρα στην άλλη, δείχνοντας την στήριξή τους στον καταναλωτή. Αν θέλετε, μπορείτε να τους προτιμήσετε και να επωφεληθείτε.

Οι φούρνοι Paul (https://www.facebook.com/paul1889.greece?fref=ts ), κάνουν 20% έκπτωση σε όλα τους τα ψωμιά, μέχρι τις 5/7
Το εστιατόριο του Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας (https://www.facebook.com/MuseumofGreekGastronomy?fref=ts ), κάνει 20% έκπτωση στο μενού του μέχρι και τις 5/7, το οποίο είναι ξεχωριστό και υπέροχο, το δοκίμασα πριν λίγες ημέρες.
Το ολόφρεσκο O’Canto Pub της γειτονιάς μου ( https://www.facebook.com/pages/O-Canto-Pub/432189106955448?fref=ts ) δίνει δώρο, μέχρι την Τρίτη 7/7, με κάθε BudWeiser, άλλη μια.
Τα Friday’s ( https://www.facebook.com/tgi.fridays.greece?fref=ts ), με την επίδειξη της Friday’s Club Card, που είναι πολύ εύκολο να βγάλετε όλοι, δίνουν μέχρι και τις 5/7, έκπτωση 20% σε όλα τα Friday’s Handcrafted Burgers και για κάθε μπίρα Heineken draught 300ml δίνουν δώρο άλλη μία, καθώς και για κάθε Margarita (lime, strawberry ή mango)

Δυστυχώς, δεν έχω εντοπίσει άλλες τέτοιες προσφορές, αλλά επειδή μπορεί κάτι να μην έχει πέσει στη δική μου αντίληψη, παρακαλώ πολύ, στείλτε μου ό,τι βρείτε ή την προσφορά της δικής σας επιχείρησης, στο eatingaroundblog@gmail.com κι εγώ θα την προωθήσω μέσω των σελίδων μου στο facebook.

Published by

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Γράφει με μεγάλη χαρά κείμενα με συνταγές που η ίδια μαγείρευε καθημερινά στο σπίτι της.Ένα απόγευμα, τον Φεβρουάριο του 2010, καθώς διαβάζει ένα blog, ακολουθεί τα βήματα δημιουργίας ενός δικού της και βρίσκεται μπροστά σε μια χαρούμενη σελίδα με το όνομα Εating Αround, ένα blog φαγητού. Παράλληλα, δίνει κείμενα στο trome.gr, το lovecooking.gr και το lifezone.gr, το AthinoramaUmami.gr, το exostispress.gr και φυσικά στο Flust.gr. Μαγειρεύει επίσης στην εκπομπή Join Us του Σκαι και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο amagiradio.com
Prev «Βάλτε ένα τέλος στις άδικες πρακτικές στη φορολόγηση των εταιρειών»
Next 7 συμβουλές για να διατρέφεστε σωστά κατά την εμμηνόπαυση, της Ευαγγελίας Ζευκιλή