Μυστικά και ψέματα… σε ένα email

Η «γλώσσα» που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στα μηνύματα που γράφουν μπορεί να είναι πολύ πιο αποκαλυπτική από ό, τι συνειδητοποιούν, ειδικά όταν θέλουν να κρύψουν κάτι ή όταν θέλουν να πούνε ψέματα, λένε οι επιστήμονες. Σε μια μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ήθελαν να αποσιωπήσουν οτιδήποτε, χρησιμοποιούσαν αρνητικές φράσεις περισσότερο από το κανονικό και λέξεις όπως “εγώ” ή “εμένα”, όπως και μηνύματα μεγαλύτερα σε έκταση σε αυτή την περίπτωση, από ότι συνήθως.

Το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Pittsburgh, χρησιμοποίησε 62 ενήλικες ζητώντας τους να στέλνουν emails σε δικούς τους ανθρώπους επί ένα χρόνο προσπαθώντας να αποκρύψουν την αλήθεια για κάποιο προσωπικό τους θέμα. Οι περισσότεροι από τους μισούς είχαν ένα σεξουαλικό ή επαγγελματικό μυστικό που προσπάθησαν να αποκρύψουν με τον παραπάνω τρόπο.

Οι ερευνητές επίσης μελέτησαν τα emails γυναικών που υπέστησαν καταθλιπτικά επεισόδια τα οποία ήθελαν να κρύψουν από τους φίλους τους. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές έστελναν περισσότερα και πολύ μεγαλύτερα σε έκταση emails από ότι οι υγιείς. Στα mails τους προσπαθούσαν να βγάλουν θετικά συναισθήματα χρησιμοποιώντας πολύ τις λέξεις «εγώ» και «εμένα». Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες επειδή οι γυναίκες αυτές περνούν πολύ χρόνο προσπαθώντας να συγκαλύψουν το πρόβλημα τους επικοινωνώντας με αυτή την στρατηγική.

Στην εποχή λοιπόν της διαδικτυακής επικοινωνίας η γλώσσα του σώματος που κάποτε αποκάλυπτε τις προθέσεις, την διάθεση αλλά και την ενοχή ή όχι του συνομιλητή μας, αντικαθίσταται πλέον από την γλώσσα των emails και το ποιος… “κρύβεται” πίσω από τις λέξεις τους.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Θεοφανία Παπαθωμά: Στο νησί του άχρονου χρόνου, της Αναστασίας Κορινθίου
Next Η μπερλουσκονική τηλεόραση τα δείχνει όλα, του Βαγγέλη Γεωργίου