Μια παρεξηγημένη ελευθερία, της Δικαίας Μαραβέλια

416665028_090c011320_z

Ο καθένας μας θέλει να νομίζει οτι ζει “ελεύθερος”.

Η ελευθερία είναι μια συνθέτη και παρεξηγημένη λέξη. Προκύπτει από τις λέξεις, “ελεύθω” και “έρω”, δηλαδή “πηγαίνω εκεί που αγαπώ”!

Εδώ, έχω την εντύπωση οτι ταιριάζει και η έκφραση “οποίος βιάζεται σκοντάφτει”.
Γιατί με τη φόρα που παίρνουμε να πάμε εκεί που αγαπάμε, δεν καταλαβαίνουμε οτι μπαίνουμε σε ένα “κλουβί” και κλείνουμε δυνατά την πόρτα του.

Τι σημασία έχει αν το κλουβί σου είναι χρυσό, ή αν είναι σαν αυτά, τα κοινά, που μέσα τους φυλακίζουν ζώα;Όλα κάνουν την ίδια δουλειά, σε κρατούν φυλακισμένο. Η μοναδική διάφορα βρίσκεται στο περιβάλλον που είναι φτιαγμένο το δικό σου κλουβί. Στην αρχή, βέβαια, δεν το βλέπουμε καν. Αλλά με την πάροδο του χρόνου αντιλαμβανόμαστε οι περισσότεροι, όχι όλοι, οτι κάτι δεν πάει καλά.

Τώρα, αν το κλουβί σου είναι το χρυσό, αυτό μεταφράζεται σε μεζονέτα πολυτελείας, με πισίνα και τζακούζι στην τάδε καλή περιοχή, και με σύντροφο ένα άτομο της υποτιθέμενης καλής κοινωνίας. Διακοσμημένο με πανάκριβα, γυαλιστερά έπιπλα και αντικείμενα, τυφλώνεσαι τόσο από την λάμψη της χλιδής, που σε περικλείει και ζεις την ελευθερία σου… Με μοναδικό μέλημα της ζωής σου, το ποιος θα κάνει το καλύτερο φιλανθρωπικό γκαλά για να επιδείξει την επώνυμη τουαλέτα που μόλις αγόρασε.

Περνάνε, λοιπόν, τα χρόνια χωρίς να καταλάβεις οτι το περιτύλιγμα της ακριβής και δήθεν σου ζωή σου έχει χάσει τη λάμψη του. Το αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν σβήσουν τα λαμπιόνια και κλείσεις την πόρτα, εσύ… Τότε κάνεις τον  απολογισμό σου και ανακαλύπτεις οτι, τόσα χρόνια, σε περιέβαλαν μόνο γνωστοί και κανένας πραγματικός φίλος.

Αν το κλουβί σου είναι το απλό, που είναι λίγο σκουριασμένο και στραπατσαρισμένο, σημαίνει οτι βρίσκεται σε μια συνηθισμένη, μικροαστική περιοχή, έχει λιτή διακόσμηση και περιέχει μόνο τα απαραίτητα αντικείμενα. Εκεί, τις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Σε αυτό το κλουβί, για να κρατηθείς, χρειάζεται να επιδείξεις ένα πράγμα. Δύναμη! Δύναμη για να αντέξεις τις σκοτούρες και τα οικονομικά προβλήματα. Δύναμη για να επιζήσεις. Εκεί, περιμένεις να σου ανοίξουν την πόρτα και να σε φυλέψουν και να σε αγκαλιάσουν, γιατί το δείχνεις οτι το έχεις ανάγκη.

Μια μέση κατάσταση… Υπάρχει, παρακαλώ;

Ναι, θέλω να πιστεύω οτι υπάρχει. Θέλω να έχω την επιλογή! Θέλω το κλουβί μου να έχει μια ευέλικτη πόρτα, η οποία επιλεκτικά θα ανοίγει για να μου επιτρέπει να βγαίνω και να επισκέπτομαι τα κλουβιά άλλων ανθρώπων που έχουν τα ίδια δεδομένα με εμένα. Για να δώσω και να πάρω, απόψεις και συναισθήματα. Φτιαγμένο με αγάπη, ταπεινό, ζεστό, πρόσχαρο, γεμάτο με τα γέλια και τις φωνές των παιδιών. Πλημμυρισμένο με μυρωδιές από τα φαγητά και τα γλυκά που θα φτιάχνω με φροντίδα για τους δικούς μου. Ανοιχτό για ανθρώπους αληθινούς, ανθρώπους που θα τους βλέπω όμορφους με τα μάτια της ψυχής μου.

Είμαι σίγουρη οτι οι σκοτούρες και τα προβλήματα δεν θα λείπουν.
Αλλά αυτή είναι η νοστιμιά της ζωής… Να τα αναγνωρίζεις, να τα αντιμετωπίζεις και να τα επιλύεις. Επίσης, εγώ θέλω τα λαμπιόνια μου ανοιχτά πάντα, να με φωτίζουν και να φωτίζουν και τους γύρω μου.

Μπορούμε να πετύχουμε;

Για αρχή, ας ελευθερώσουμε την ψυχή μας ακούγοντας και τραγουδώντας τον στίχο της Άλκηστης Πρωτοψάλτη… Γιατί “η σωτηρία της ψυχής, είναι πολύ μεγάλο πράγμα”.

 

*Η Δικαία Μαραβέλια είναι επιχειρηματίας, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου iapetos-village στη Σύμη

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Πολιτική της μεροληπτικής αντικειμενικότητας, του Παναγιώτη Σκευοφύλακα
Next 20 χρόνια «Προϊόντα Μαριάννας», της Εμμανουέλας Κόκκαλη