Μια καταστροφή, κανένα σχέδιο, πολλοί πολιτικοί, της Μαγδαληνής Τσουρδιού

1461415_611353325593321_1218960492_n

Τελειώνοντας τις σπουδές μου και απορρίπτοντας την ιδέα περί ένταξης μου στο Διπλωματικό Σώμα, είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου να ασχοληθώ με την πολιτική. Την πολιτική, ωστόσο, που αφορά «στα κοινά». Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, στο… κοινό καλό! Πού θα μπορούσε αυτό να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Στην έδρα μου, δηλαδή στο νησί μου, τη Ρόδο. Ευκαιρίες, όπως η δυνατότητα να μπω σε ψηφοδέλτιο στις προηγούμενες εκλογές, μου δόθηκαν, αλλά τις απέρριψα γιατί βλέπω πως η πολιτική, αλλά και οι πολιτικοί, δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ. Όχι σαν μεμονωμένες οντότητες, αλλά σαν σύστημα.

Τεκμηριώνω. Την προηγούμενη Παρασκευή και ακολούθως την Δευτέρα έπληξαν το νησί μου πλημμύρες άνευ προηγουμένου. Καταστροφές σε τέσσερα χωριά, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μου (Αφάντου), όπου κάθε φορά που η βροχή πέφτει λίγο πιο δυνατή, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι όχι μόνο να επιβαρύνονται οικονομικά για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και ψυχολογικά από την ταλαιπωρία, το άγχος σε περίπτωση που έρθει μια νέα μπόρα, και την αγανάκτηση με την κατάσταση που επικρατεί χρόνια τώρα στο νησί.

Δεν θα αναφερθώ στο χαμό των πέντε ανθρώπων, γιατί το γεγονός είναι τραγικό από μόνο του, παρόλο που για αυτό δεν νομίζω ότι έφταιξε τόσο η πολιτεία. Όπως και να’ χει, άκουσα χθες πως οι αρμόδιοι φορείς είχαν ενημερωθεί για την πρόβλεψη του καιρού και την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στη Ρόδο, και παρ’ όλα αυτά δεν προέβησαν σε κάποια ενέργεια προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφές. Ερωτώ λοιπόν… Για ποιό λόγο θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση για να προετοιμαστούν οι αρμόδιοι φορείς για τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές ή για οτιδήποτε άλλο;

Στη Ρόδο, εδώ και δεκαετίες, δύο είναι τα «αγκάθια» που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του νησιού. Οι πυρκαγιές το καλοκαίρι και οι πλημμύρες το χειμώνα. Αδιαμφισβήτητα, κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τις δυνάμεις της φύσης, μπορεί όμως να φτιάξει ή να βελτιώσει τις ήδη υπάρχουσες υποδομές (βλ. δρόμους, γέφυρες, φρεάτια κλπ), ώστε να αποφευχθούν κάποιες ζημιές, αν όχι όλες. Ο αντίλογος, βέβαια, θα είναι πως δεν υπάρχουν τα κονδύλια. Ας ξεκινήσουν, λοιπόν, μικρού προϋπολογισμού έργα από τις περιοχές που πλήττονται κάθε χρόνο από την κακοκαιρία. Μα, θα μου πείτε, γίνονται έργα όπως η εθνική οδός. Ένα έργο που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε την επόμενη πενταετία και, σε περιπτώσεις θεομηνίας, συσσωρεύει νερά που φτάνουν μέχρι το ένα μέτρο ύψος, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση οποιουδήποτε οχήματος. Όμως, ας μην είμαστε αχάριστοι… Καλή η εθνική οδός, αλλά και οι επαρχιακοί δρόμοι χρήζουν βελτιώσεων. Πρόκειται για έργα που δεν παίρνουν άλλη αναβολή! Οφείλει, λοιπόν, η πολιτεία, καλοκαίρι και χειμώνα, να είναι προετοιμασμένη για κάθε περίπτωση, ώστε να είναι οι πολίτες ασφαλείς και το νησί ακέραιο.

Καταλήγοντας, επανέρχομαι στο θέμα της πολιτικής ηγεσίας. Η πολιτική ηγεσία, καθώς και οι πολιτικοί που την ακολουθούν, πρέπει να έχουν όραμα. Πρέπει να μπορούν να προβλέπουν τί θα γίνει μετά. Σε κάθε τους βήμα πρέπει να εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια, καλά και κακά, και να καταρτίζουν σχέδια για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις. Ή έστω να έχουν ένα Plan B, ρε αδερφέ! Αυτός ο σχεδιασμός εδώ στο νησί, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν υπάρχει. Οι πολιτικοί με αισιοδοξία και όρεξη είναι πολλοί. Αρχηγός για να ηγηθεί της αλλαγής που αξίζει σ’ αυτό το νησί για να πάει μπροστά, δεν υπάρχει κανείς!

Published by

Μαγδαληνή Τσουρδιού

Γεννήθηκε στην Ρόδο στις 4 Νοεμβρίου 1986 Σπούδασε στο τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Πρωτεύουσα ειδίκευση: Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Δευτερεύουσα ειδίκευση: Διεθνείς Σχέσεις.Πήρε το Μεταπτυχιακό της δίπλωμα στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών «Πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς σχέσεις στη Μεσόγειο» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ήταν Διοργανώτρια και βασική ομιλήτρια στην ημερίδα «Mare Nostrum 2 και 3 το 2011 και το 2012 αντίστοιχα. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά.Εργάζεται στην εταιρία mgk.advertising
Prev Θέλω να τα ξέρω όλα… γιατί είμαι ονειροπόλα! της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Ούτε η Υγεία προσφέρεται για πολιτική σύγκρουση; του Παναγιώτη Σκευοφύλακα