Μια είναι η ουσία, του Γιάννη Παπαϊωάννου – Μια ιστορία για την Χαρούλα Αλεξίου

27 του Δεκέμβρη, σωτήριον έτος 1950 (κρύο πολύ, χειμωνάς βαρύς, όπως λέει και ο απίστευτος, απίθανος και απείθαρχος Ζαμπέτας…). Κάπου λίγο έξω από την Αθήνα, γεννιέται ένα κοριτσάκι, όμορφο, λίγο μελαχρινό, με κάτι μεγάλα μάτια να! Καμάρι ο πατέρας, χαρά η μάνα και οι θείες να λένε «αυτό το κορίτσι, όταν μεγαλώσει, θα γίνει το καμάρι μας, θα του κάνουμε προικιά και θα του βρούμε έναν καλό γαμπρό να το παντρέψουμε».

Το κοριτσάκι δεν μεγάλωσε πολύ, κάπου στα 15 της, κατεβαίνει στην Αθήνα και πιάνει δουλειά για να γίνει μοδίστρα, έχει, όμως, ακούσματα, φλέβα μουσική και τι μουσική… δημοτική που άκουγε μικρούλα στα σπίτια (όσα είχανε γραμμόφωνα) και στα καφενεία. Δεν έχει κλείσει τα 18 και η φωνή της αηδόνι. Εκείνη την εποχή και για αρκετά χρόνια στην Columbia κάναμε ακροάσεις νέων παιδιών, όπου ένα απόγευμα έρχεται μια κοπέλα, κάθεται στο σαλονάκι και περιμένει την σειρά της για να την ακρόαση, μπαίνει μέσα και λέει το τραγούδι του Καλδάρα:

«Σ ‘ένα βράχο φαγωμένο
από κύμα αγριωπό
ένα σούρουπο είχα κάτσει
λίγο να συλλογιστώ…»

Ωχ! τι γίνεται εδώ λέμε, από που ήρθε αυτή η φωνή….πώς σε λένε κοπέλα μας;» «Χαρούλα» απαντά…
Η Χάρις Αλεξίου ήρθε (την έστειλε κάποιος, δεν ξέρω;), για να συνεχίσει την Γιώτα Λύδια, την Ρόζα Εσκενάζη, την Σοφία Κολλητήρι, την Ρίτα Αμπατζή, την Χασκηλ,…την ..την…….
Ε, λοιπόν, για την Χαρούλα μας (έτσι την φωνάζουμε εμείς οι κοντινοί της, οι αγαπημένοι της, οι άλλοι την λένε Χάρις Αλέξιου) της εύχομαι να έχει χρόνια καλά, χρόνια γερά.

Με αγάπη και εκτίμηση,
ο Γιαννάκης (όπως με φωνάζει η ίδια).

Υ.γ: το 2005, όταν δούλευα στον «Μελωδία», ένα απόγευμα 6-8 μμ, έκανε πάντοτε την ίδια ώρα εκπομπή ο Οδυσσέας Ιωάννου. Βάζει, λοιπόν, από την Μικρά Ασία ”Πυθαγόρα-Καλδάρα” το τραγούδι “πήρε φωτιά το Κορδελιό καίγονται τα μορτάκια” που λέει η Χαρούλα. Εγώ μονολογώ λέγοντας ότι έτσι τραγουδάνε και οι σημερινές 22χρονες, το άκουσε ο Οδυσσέας και το σχολίασε στον αέρα.

Υ.γ: βάλτε να ακούσετε την “Μικρά Ασία”, ακούστε την Χαρούλα που δεν έχει κλείσει τα 22 και τα συμπεράσματα δικά σας…

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου υπήρξε ηχολήπτης στην ιστορική “Columbia” και για περισσότερο από 40 χρόνια ηχογράφησε τα μεγαλύτερα “διαμάντια” της ελληνικής δισκογραφίας. Το βιβλίο του “Πίσω από το τζάμι” κυκλοφορεί από τις “Θαλασσί εκδόσεις” και περιλαμβάνει cd με ηχογραφήσεις από το προσωπικό του αρχείο.

Published by

Prev Εμείς και η τεχνολογία
Next Περηφάνεια ή ευγνωμοσύνη, της Σέβης Νικολάου - Μια μητέρα εξομολογείται

Comments are closed.

Για προστασία της εργασίας μας, έχουμε απενεργοποιήση το δεξί κλικ! Αν επιθυμείτε να μοιραστείτε το περιεχόμενό μας, χρησιμοποιείστε τα κουμπιά κοινοποίησης.