Μαθηματικό θεώρημα αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων… για όποιον το λύσει!

Παρότι εγκατέλειψε τις σπουδές του δεν έπαψε να νιώθει γοητευμένος από τους αριθμούς. Πρόκειται για τον τεξανό δισεκατομμυριούχο που με καθαρά κέρδη της εταιρίας του 8 δις. Δολάρια είναι 43ος στη λίστα Forbes. Η λύση ενός μαθηματικού θεωρήματος ήταν η αφορμή για να προσφέρει 1 εκατομμύριο σε όποιον το λύσει. Πρόκειται για το άλυτο έως τώρα θεώρημα του Φέρματ, που αναζητεί λύση εδώ και 350 χρόνια. Ο Beal από το 1997  έχει βάλει σκοπό με κάθε κόστος, να βρει την λύση και ήδη από τότε είχε προσφέρει 5.000$. Μέχρι το 2000 η αμοιβή είχε φτάσει $ 100.000 όπου και παρέμεινε μέχρι σήμερα που εκτοξεύτηκε στο 1 εκατομμύριο δολάρια.

Ο Jordan Ellenberg, ένας μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, δήλωσε ότι η λύση της εξίσωσης θα φέρει μια επανάσταση στον τομέα των μαθηματικών.  Μέχρι τώρα έχουν σταλεί εκατοντάδες προτεινόμενες λύσεις του θεωρήματος για αξιολόγηση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την yahoo o Beal δήλωσε ότι το βραβείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αγαπήσουν και να εμπνευστούν οι νέοι από τον θαυμαστό κόσμο των μαθηματικών.

Για τα μαθηματικά μυαλά λοιπόν, μια ενδιαφέρουσα πρόκληση που διαρκεί εδώ και 350 χρόνια, η λύση ενός μαθηματικού θεωρήματος αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων που όσο θα περνούν τα χρόνια θα αυξάνεται…

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Η γενιά του 1995 ανάμεσα στην αποστήθιση και την αναζήτηση, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Economist: Με τον Ερντογάν στο εξώφυλλο αυτής της εβδομάδας