Μαθήματα λογιστικής και διαπραγμάτευσης, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

8446946557_42731cbdd0_z

Λόγω ελλιπούς προσοχής ή διερμηνευτικού λάθους, η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο έμελλε να μας απασχολήσει για 24 ώρες με τον πλέον επουσιώδη τρόπο. Η Πρόεδρος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου, Gabriele Zimmer, τάχθηκε κατά του κουρέματος του ελληνικού χρέους για να μην επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες, οπότε ο Υπουργός Εξωτερικών πετάχτηκε σαν ελατήριο για να υπερασπίσει την προσχηματική τιμή της Ελλάδας, λέγοντας ότι έχουμε δανειστεί από κράτη και οργανισμούς, καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας και ουδείς Ευρωπαίος φορολογούμενος έχει επιβαρυνθεί οικονομικά. Τούτο διατείνονται ότι κατάλαβαν όσοι διατείνονται πως έκαναν το ρεπορτάζ…

Προς τιμή της, η διεξοδική κα Zimmer παρακολούθησε την κάλυψη της Διάσκεψης της Τρίτης στον ελληνικό Τύπο και διαπίστωσε το προϊόν «δημοσιογραφικής αδείας» που την εξώθησε να αποκαταστήσει σε δεύτερο χρόνο το περιεχόμενο των λόγων της. Η πραγματικότητα είναι ότι… άλλο είπε η κα Zimmer… άλλο κατάλαβε ο κ. Βενιζέλος… και άλλο ήταν το σημαντικό θέμα! Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής διατύπωσε την ανάγκη για λογιστικό έλεγχο του ελληνικού δημοσίου χρέους, ώστε να καθοριστεί ποιό μέρος του είναι «ανήθικο και παράνομο» για να μην αποπληρωθεί. Με αυτή την προϋπόθεση, τοποθετήθηκε κατά του αφηρημένου κουρέματος που μπορεί τελικά να πλήξει τους λαούς της Ευρωζώνης, δίχως να αναφερθεί σε οικονομικά βάρη που υφίστανται οι Ευρωπαίοι πολίτες λόγω των δανείων προς την Ελλάδα. Η ηρωική επίθεση του κ. Βενιζέλου είχε σκοπό να διορθώσει ένα λάθος, το οποίο η Gabriele Zimmer δεν έκανε ποτέ!

Στο γαϊτανάκι ανακοινώσεων που ακολούθησε, ενεπλάκη ο ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την αποκαθήλωση του ήρωα Ευάγγελου Βενιζέλου, και ο κ. Κούτρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, με σκοπό την δαιμονοποίηση της Γερμανίδας «συριζαίας». Δυστυχώς, το παιχνίδι εντυπώσεων που στήθηκε γύρω από τις σχέσεις Ελλήνων και Γερμανών φορολογούμενων παίζεται τόσο εδώ, όσο και στη Γερμανία. Το επουσιώδες του 24ώρου προκύπτει από το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται πλέον για την ταυτότητα των δανειστών τους, ενώ ο λόγος Έλληνα πολιτικού δεν αρκεί για να πείσει τους Γερμανούς ότι πράγματι δεν έχουν φορολογηθεί για να σώσουν την Ελλάδα.

Συνεπώς, το Θέμα, με «θήτα» κεφαλαίο, εντοπίζεται στην πρόταση της G. Zimmer και χάνεται στις προτεραιότητες των Ελλήνων κυβερνώντων. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, επαχθές είναι το χρέος το οποίο προκύπτει από δανειακές συμβάσεις που ζημιώνουν τον λαό μιας χώρας, καθώς δεν πληροφορήθηκε και δεν συναίνεσε γι’ αυτές, δεν ωφελήθηκε από αυτές, και μάλιστα εις γνώση των δανειστών. Παρά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, δεν υπάρχει οργανισμός με αρμοδιότητα λογιστικού ελέγχου δημοσίου χρέους. Γι’ αυτό, το ιστορικό παράδειγμα περιέχει κατά περίπτωση συστάσεις εθνικών ή διεθνών επιτροπών και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται κυρίως σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Το ελληνικό χρέος φτάνει μέχρι την Δικτατορία των Συνταγματαρχών, έκτοτε η συναίνεση υπήρξε «ομιχλώδης» και η πληροφόρηση σκοταδιστική. Ευάλωτες στον λογιστικό έλεγχο είναι συνήθως οι διμερείς συμφωνίες, στις οποίες δυστυχώς αντιστοιχεί μικρό μέρος του ελληνικού χρέους. Όσο εξωφρενική κι αν φαίνεται, η πρόταση για λογιστικό έλεγχο είναι λιγότερο εξωφρενική από τις ανακοινώσεις «τύπου ΠΑΕ», και θα ήταν ουσιαστικά η πρώτη κίνηση πραγματικής διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Χαρισματικά Παιδιά ανάμεσα μας, της Μαριλένας Καραφώτη
Next Ο Νίκος Μαυρίδης για ρομπότ που δουλεύουν και νεολαία καταδικασμένη να κάθεται, συνέντευξη στον Βαγγέλη Γεωργίου