Μία ελληνική ιδέα, διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ

Μια καινοτόμα ιδέα για ένα σύστημα διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων με την ονομασία «Organery» τον ανέδειξε νικητή του διαγωνισμού «Call to Innovation». Ο λόγος για τον Γιάννη Μουργή μόλις 23 ετών που σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη την Δευτέρα 15 Απριλίου του TedxAcademy ήταν ο μεγάλος νικητής, κερδίζοντας μία υποτροφία που ανέρχεται στα 30.000 δολάρια προκειμένου να συμμετέχει στο Graduate Studies Program του Singularity University στην Καλιφόρνια.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός κάλεσε για συμμετοχή όσους είχαν μια καινοτόμο ιδέα η οποία με τη χρήση της τεχνολογίας να μπορεί να δώσει πρακτικές λύσεις σε προβλήματα της χώρας μας αλλάζοντας προς το καλύτερο την ζωή ενός εκατομμυρίου Ελλήνων στα επόμενα 5 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, τις εντυπώσεις «έκλεψε» η ιδέα του 23χρονου Γιάννη Μουργή ο οποίος παρουσίασε ενώπιον των κριτών και του κοινού ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων με την χρήση ειδικών κάδων που επιτρέπουν την κομποστοποίησή τους. Ο πολίτης τοποθετώντας τα απορρίμματα του στους ειδικούς κάδους, μέσα από ένα ένα σύστημα πόντων βασισμένο στην θεωρία των παιγνίων του μαθηματικού Τζων Νας, κερδίζει πόντους που αντιστοιχούν σε εκπτώσεις σε καταστήματα.
Δοκιμαστικά έχουν τοποθετηθεί ήδη τριάντα ειδικοί κάδοι, κατόπιν συμφωνίας με τον δήμο Καλαμάτας, στους δρόμους της πόλης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες ιδέες και οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Rising Stars του TedxAcademy, ένα ειδικό πρόγραμμα που βοηθά ιδέες να μετατραπούν σε επιχειρήσεις σύμφωνα με την www.bankwars.gr

Breatheasy: Η συγκεκριμένη ιδέα τερμάτισε δεύτερη και αφορά στην δημιουργία μιας ειδικής συσκευής αλλά και σε διάφορες πλατφόρμες με την χρήση παιχνιδιών (games) για την υποστήριξη της θεραπείας του παιδικού άσθματος. Η συγκεκριμένη ιδέα είχε τερματίσει πρώτη και στο διαγωνισμό Health and Wellness Competition 2012 του MIT.
Malaria: H συγκεκριμένη ιδέα τερμάτισε δεύτερη και αφορά σ’ ένα ολοκληρωμένο
μοντέλο πρόβλεψης ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια. Τα δεδομένα (data) λαμβάνονται μέσω τηλεματικής σε πραγματικό χρόνο γεγονός που εξασφαλίζει αξιοπιστία, τεκμηρίωση, πιστοποίηση των δεδομένων για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Τelemedicine: Ένα ολοκληρωμένο εργαλείο τηλεϊατρικής που απευθύνεται σε διαβητικούς με στόχο την παρακολούθησή τους και την αποτροπή των ακρωτηριασμών λόγω της ασθένειας.

Alterniity: Ένα ειδικό software το οποίο, με την χρήση εικονικής πραγματικότητας, βάζει τους ασθενείς με Αλτσχάϊμερ να κάνουν διάφορες δραστηριότητες μέσα σε εικονικό περιβάλλον. Οι μετρήσεις που γίνονται βοηθούν τους γιατρούς να δουν το στάδιο της ασθένειας και να εφαρμόσουν την κατάλληλη θεραπεία αλλά και να γίνουν έγκαιρες διαγνώσεις. Ο κ. Ραπτόπουλος που παρουσίασε τις νικητήριες ομάδες ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ιδέα είναι σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που ώθησε τους κριτές να δώσουν το βραβείο σε μια άλλη ιδέα που χρειάζεται την απαραίτητη ώθηση για να αναπτυχθεί.

Do we really understand: Ένα έξυπνο σύστημα τοποθέτησης QR codes στα τρόφιμα των σουπερμάρκετ που θα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες με τα κινητά τους τηλέφωνα να σκανάρουν τα τρόφιμα και να βλέπουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σ’ ότι αφορά στα θρεπτικά τους συστατικά και την συντήρησή τους. Στόχος η εξασφάλιση της καλής υγείας και της ευζωϊας μέσω της ορθής πληροφόρησης για ότι καταναλώνουμε/τρώμε καθημερινά.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Μετριότης μετριοτήτων… και;, της Αναστασίας Κορινθίου
Next RhodesMRC: Το μοντέλο προσομοίωσης διπλωματών της Ρόδου, της Μαγδαληνής Τσουρδιού