Λίγο κρασί λίγο θάλασσα και το αυτοκίνητο μου, της Μαριλένας Καραφώτη

Παρόλο που το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και η ξεγνοιασιά υπάρχει δίπλα μας σε όλες της τις μορφές, υπάρχουν ακόμη γεγονότα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μέσα στο ροζ συννεφάκι που ονομάζουμε διακοπές. Η περίοδος αυτή κάνει το αλκοόλ σύντροφο μας, από το ταβερνάκι μέχρι την ξαπλώστρα, ένεκα της ελευθερίας και της καλής διάθεσης που έχουμε Ιούλιο μήνα. Πως αυτό όμως μπορεί να απειλήσει άμεσα την υγεία σου;

Το οινόπνευμα, λοιπόν, είναι παρόν σε αρκετές εκδηλώσεις και στιγμές ενός καλοκαιριού (και όχι μόνο φυσικά). Από την άλλη, η οδήγηση αποτελεί μια ευρύτατα διαθέσιμη επιλογή μετακίνησης. Όταν όμως υπάρξει συνδυασμός αυτών των δύο, τότε ίσως τα αποτελέσματα να είναι μοιραία.

Αν θεωρήσουμε πως, ούτως ή άλλως, η οδήγηση ακόμη και στις πιο ομαλές συνθήκες είναι μια αρκετά δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, τότε ο οδηγός αυξάνει πολύ περισσότερο τον κίνδυνο οδικού δυστυχήματος, εάν έχει καταναλώσει ακόμη και ένα ποτήρι αλκοολούχου ποτού.

Στην Ελλάδα, ένα μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων στην άσφαλτο οφείλεται στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Κι ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται μια ουσιαστική αύξηση της συχνότητας των αλκοτέστ, η αντίστοιχη μείωση του ποσοστού των παραβατών δεν είναι ανάλογη.
Ενώ πλέον υπάρχει εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, αλλά και της ενημέρωσης του κοινού για τις δραματικές επιπτώσεις της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, το 90% του πληθυσμού της χώρας μας εξακολουθεί να θεωρεί ότι το αλκοόλ δεν επηρεάζει την φυσική κατάσταση και τη συμπεριφορά ενός οδηγού, ενώ μόλις το 13% του πληθυσμού γνωρίζει τα ακριβή νόμιμα όρια κατανάλωσης αλκοόλ.

Δυστυχώς, τα ατυχήματα που προξενούν οι οδηγοί υπό την επήρεια αλκοόλ είναι συνήθως θανατηφόρα και συγχρόνως ευθύνονται για ποσοστό άνω του 70% των ατυχημάτων στους δρόμους. Άλλωστε, όχι μόνο οι αρκετά μεθυσμένοι οδηγοί, αλλά και αυτοί που έχουν καταναλώσει μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα γιατί δεν μπορούν να αντιδράσουν άμεσα αν χρειαστεί, καθώς το αλκοόλ προκαλεί υπνηλία, κενά προσοχής, χαμηλά αντανακλαστικά, θολή όραση, μείωση του συντονισμού των κινήσεων και του χρόνου αντίδρασης, ενώ αυξάνει την αυτοπεποίθηση του οδηγού αναφορικά με τις ικανότητες του.

Διόλου απίθανο επίσης είναι, όποιος συνδυάζει το ποτό με την οδήγηση, να διακινδυνεύει να συλληφθεί και να καταδικαστεί για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Μια εμπειρία που περιλαμβάνει δικαστικά έξοδα, υψηλότερα ασφάλιστρα οχήματος, πρόστιμα, απώλεια άδειας οδήγησης και / ή φυλάκιση.
Είναι χιλιοειπωμένα όλα αυτά, αλλά πρέπει να μπει καλά στο μυαλό μας πλέον πως δεν πρέπει να πίνουμε όταν πρόκειται να οδηγήσουμε, ή δεν πρέπει να οδηγούμε όταν έχουμε πιει. Το αλκοόλ δεν μπορεί να θεωρηθεί απαγορευμένο, επιβάλλεται όμως να αποφύγουμε τις υπερβολές. Μπορείτε να ακολουθήσετε το αρχαίο ρητό «παν μέτρον άριστον» και πιείτε… στην υγειά σας!

Published by

Μαριλένα Καραφώτη

Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1988. Φοίτησε στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Μυτιλήνης (2006), Λέσβος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας) όπου αποφοίτησε το 2011. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Erasmus University of Konstanz, Department of linguistics, KONSTANZ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ μέχρι το Μάρτιο του 2010. Γνωρίζει Αγγλικά,Γερμανικά και Τούρκικα
Prev Αλμυρό κέικ με ταμπεραμέντο!, της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Η Αντιπεριφερειάρχης Ν.Αιγαίου Ελευθερία Φτακλάκη, γράφει για το βιβλίο της Αναστασίας Κορινθίου