Κύριε πρωθυπουργέ, μου επιτρέπετε να σας ανατρέψω; του Βαγγέλη Γεωργίου

flust.gr-ιστορία

Στην μία γραμμή του τηλεφώνου ήταν ο πρωθυπουργός και στην άλλη ο αρχιστράτηγος. Ήταν προγραμματισμένο να μιλήσουν στις 8.30 το βραδάκι, αλλά υπήρξε μια μισάωρη καθυστέρηση γιατί έλειπε ένα άλλο σημαντικό πρόσωπο που άκουγε στο όνομα Βλαδίμηρος Λβωφ, ο οποίος όμως δεν παραβρέθηκε ποτέ στην συζήτηση. Ήταν η τηλεφωνική σύνδεση που θα άλλαζε διαθέσεις, πρόσωπα, καθεστώτα και την εικόνα της Ρωσίας για τα επόμενα 100 χρόνια.

Τo καλοκαίρι του 1917 η Ρωσία περνούσε τις χειρότερες –ή τις καλύτερες – μέρες της εδώ και αιώνες. Από τον Φεβρουάριο ο Τσάρος είχε αντικατασταθεί στην εξουσία από τους δημοκρατικούς επαναστάτες μπας και δούνε καμία άσπρη μέρα για την Ρωσία. Το ζήτημα ήταν ότι ενώ αυτή η προσωρινή κυβέρνηση -με ηγέτη τον Κερένσκυ- έκανε μεταρρυθμίσεις και προσπαθούσε γενικά να κρατήσει την Ρωσία όρθια ενώ μαινόταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ταυτόχρονα δεχόταν πιέσεις από την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά. Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι στην μεν πρώτη ήταν μπουμπούκια σαν τον Λένιν, τον Τρότσκυ και τους άλλους και την μεν δεύτερη ήταν βιομήχανοι και κάποιοι γραφικοί στρατηγοί που δεν αποδέχονταν τον εκδημοκρατισμό στον στρατό.

Εκείνο το βραδάκι λοιπόν, ο πρωθυπουργός Κερένσκυ θα έκανε ένα τηλεφωνικό chat με τον ισχυρότερο από εκείνους τους γραφικούς στρατηγούς. Του είχε σφυρίξει ένα πουλάκι, ο ανώτατος επίτροπος στην Ιερά Σύνοδο Βλαδίμηρος Λβωφ, ότι ο στρατηγός εκείνος θα του ζητούσε στην ψύχρα να τον αντικαταστήσει στην εξουσία. Ο πρωθυπουργός σιγά μην πίστευε αυτή την βλακεία. Του ακούστηκε σαν σκηνή από την χειρότερη επιθεώρηση του Ρωσικού θεάτρου. Μα είναι δυνατόν ένας στρατηγός να ζητάει από τον πρωθυπουργό να αναλάβει αυτός την αρχηγία του κράτους;; Ε, για να είναι σίγουρος ο Κερένσκυ ότι δεν είναι κάποιου είδους φάρσα αποφάσισε να πάρει και την άποψη του ίδιου του περιβόητου στρατηγού. Και εφόσον ο Βλαδίμηρος δεν παραβρέθηκε ποτέ στην τηλεφωνική επικοινωνία, ο Κερένσκυ προσποιήθηκε στο τηλέφωνο ότι ήταν και αυτός παρών. Ιδού, ο πραγματικά κουφός διάλογος σε απλή μορφή:

Πρωθυπουργός Κερένσκυ: Εδώ πρωθυπουργός Κερένσκυ περιμένουμε τον στρατηγό Κορνίλωφ.

Στρατηγός Κορνιλώφ: Εδώ στρατηγός.

Πρωθυπουργός Κερένσκυ: Πως είσθε στρατηγέ μου; Ομιλείτε με τον Λβωφ (ναι καλά..) και τον Κερένσκυ. Μπορούμε να σας ζητήσουμε να βεβαιώσετε πως ο Κερένσκυ δύναται να ενεργήσει συμφώνως προς τας πληροφορίας τας οποίας του διαβίβασε ο Λβωφ;

Στρατηγός Κορνιλώφ: Χαίρετε. Επιβεβαιώνω τας πληροφορίας σχετικώς προς την κατάσταση εις την χώραν και εις το στράτευμα, καθώς είπα στον Λβωφ να σας τα μεταβιβάσει.

Πρωθυπουργός Κερένσκυ: Εδώ Λβωφ (Εδώ ο Κερένσκυ προσποιείται τον Λβωφ ρίχνοντας άδεια για να πιάσει γεμάτα). Σας ρωτάω για το αν θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή κάποιες αποφάσεις γιατί ο πρωθυπουργός δεν με πιστεύει.

Στρατηγός Κορνιλώφ: Ναι, βεβαιώνω ότι εγώ ζήτησα να τα πείτε αυτά στον πρωθυπουργό

Πρωθυπουργός Κερένσκυ: Εδώ Κερένσκυ. Καταλαβαίνω ότι επιβεβαιώνετε το μήνυμα του Λβωφ αλλά σήμερα δεν μπορώ να φύγω [για να έρθω να σας δώσω την εξουσία]. Ίσως αύριο. Θέλετε να φέρω μαζί μου και τον υφυπουργό Στρατιωτικών;

Στρατηγός Κορνιλώφ: Βεβαίως να τον πάρετε και αυτόν μαζί σας. Πρέπει επειγόντως να πραγματοποιηθούνε τα αιτήματα μου.

Πρωθυπουργός Κερένσκυ: Να έρθουμε οπωσδήποτε ή μόνο αν συμβεί κάτι έκτακτο;

Στρατηγός Κορνιλώφ: Να έλθετε οπωσδήποτε!

Πρωθυπουργός Κερένσκυ: Εις το επανιδείν

Ο Κερένσκυ κουνούσε το κεφάλι του. Μόλις πριν λίγα λεπτά ο αρχιστράτηγος του Ρωσικού στρατού, του είπε στο τηλέφωνο κοντολογίς «έλα να μου δώσεις την πλήρη εξουσία γιατί εσύ είσαι για τα μπάζα και σαν δικτάτορας να προλάβω τα χειρότερα που μας επιφυλάσσουν οι Μπολσεβίκοι». Τελικά ο Λβωφ δεν έλεγε βλακείες σοβαρολογούσε. Ήταν το πιο ειλικρινές πραξικόπημα στην Ιστορία.

Και ενώ ο έρμος ο Κορνιλώφ περίμενε να έρθει ο άλλος να του πει “περάστε”, ο Κερένσκυ προσπαθούσε να βρεί έναν πιστό στρατηγό της προκοπής να τον αναχαιτίσει. Για να μπορέσει λοιπόν ο Κερένσκυ να νικήσει τον πραξικοπηματικό στρατό του Κορνιλώφ, που ξεκίνησε το γιουρούσι, αναγκάστηκε να βγάλει από τις φυλακές τους ακραίους αριστερούς, σοβιέτ, μπολσεβίκους και δεν συμμαζεύεται, οι οποίοι κάνανε τέλεια την δουλειά τους: Ξεπάστρεψαν πρώτα τον Κορνιλώφ τον Αύγουστο και έπειτα τον Οκτώβρη (1917) θα κυνηγούσαν τον ίδιο τον Κερένσκυ να του βγάλουν τα άντερα. Ο Κορνιλώφ μπορεί να ήταν ακροδεξιός αλλά μάλλον ρεαλιστής που είχε με το μέρος του το σώμα των αξιωματικών και καταλάβαινε ότι οι μπολσεβίκοι σοβαρολογούνε και δεν μασάνε πουθενά.

Πριν ο Κερένσκυ πεθάνει το 1970 πλήρης βιολογικών αλλά στερημένος πολιτικών ημερών είχε γράψει: «… η κυριότερη αιτία για την ήττα της ρωσικής δημοκρατίας [και άνοδο των μπολσεβίκων] υπήρξε η επίθεση από την δεξιά [Κορνιλώφ] και αποτελεί παραμύθι ότι η ρωσική δημοκρατία στάθηκε μαλακιά και τυφλή μπροστά στον μπολσεβικικό κίνδυνο».

Μα με μια τέτοια τηλεφωνική συνομιλία πώς να κρατήσεις σπιτικό;

Published by

Βαγγέλης Γεωργίου

O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Είναι δημιουργός του ιστότοπου δημόσιας διανόησης greeklish.info. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Παν/μιο), Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών και αργότερα στην τηλεόραση (εκπομπή "Πρωταγωνιστές"). Είναι αρχισυντάκτης στο slpress.gr του Σταύρου Λυγερού.
Prev Στην κουζίνα του Καλλιμάνη, της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Τα φιλιά που θα θέλαμε