Κινηματογραφική Μαγεία! του Νίκου Χατζηκάλφα

flust.gr

ΘΑΥΜΑ! ΘΑΥΜΑ! ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ! Πραγματική Κινηματογραφική Μαγεία! Και άλλες τέτοιες ήταν οι σκέψεις μου όταν είδα για πρώτη φορά, τώρα τελευταία, την καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών!! 2001: A Space Odyssey! Οκ, μπορείτε να κράξετε οι fans των Star Wars ( είμαι ένας από εσάς!), των Star Trek, του Blade Runner κτλ! Αλλά τι να κάνουμε, το σφίξιμο στο στομάχι, η χαρά που ένιωσα στα άκρα και την ραχοκοκαλιά μου δεν την έχω ζήσει με άλλη ταινία! Λοιπόν, “Η Οδύσσεια του Διαστήματος” με σκηνοθέτη τον μέγα Kubrick, που παίζει να είναι τελικά, ο καλύτερος σκηνοθέτης όλων των εποχών. Το ψάχνω ακόμα δεν έχω καταλήξει! Βασισμένο εν μέρει στο μυθιστόρημα “The Sentinel” του Άρθουρ Κλαρκ. Δύο περίεργοι τύποι ένωσαν τις δυνάμεις τους για το πιο παράξενο και ζωντανό ταξίδι στο διάστημα με τον Κλαρκ παρών σ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Η ταινία αποτελείται από τρία μέρη. Μια εναρκτήρια σεκάνς διάρκειας περίπου 30 λεπτών που δείχνει την καθημερινότητα μιας αγέλης πιθήκων και την κοσμογονική αλλαγή στην διαδικασία σκέψης τους μετά την εμφάνιση ενός Μονόλιθου. Ναι, είναι αλήθεια, ότι για 30 και πλέον λεπτά δεν υπάρχουν διάλογοι στην ταινία! Κάτι σαν την αρχή του Wall-E. Στο δεύτερο μέρος μια ομάδα αστροναυτών είναι στο δρόμο για να ερευνήσουν έναν δεύτερο Μονόλιθο που βρέθηκε στην Σελήνη, ο οποίος θα τους οδηγήσει σ έναν τρίτο κάπου κοντά στον Δία και εμάς στο τρίτο μέρος της ταινίας. Η υπερβολική για τα σημερινά δεδομένα έλλειψη διαλόγων, η απουσία του ήχου σε μερικά σημεία και τα ειδικά εφέ που ακόμα και σήμερα φαντάζουν φανταστικά, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που πρέπει να είναι στόχος κάθε ταινίας. Να σε παίρνει από τα εγκόσμια, και να σε εξυψώνει σε μια διάσταση που δεν ξέρεις αν είναι αλήθεια αυτό που ζεις ή όχι. Πραγματική Κινηματογραφική Μαγεία! ¨Ένα ταξίδι στο διάστημα, χωρίς σαπουνοπερίστικα χαρακτηριστικά του Star Wars, ούτε την υπερβολική δράση του Fifth Element.

flust.gr

Βρες έναν ωραίο καναπέ, μια δυνατή τηλεόραση, ένα καλό Surround σύστημα, μια Blue Ray κόπια, ένα ήσυχο από εξωτερικούς θορύβους περιβάλλον και μια παρέα χωρίς τάση προς κανιβαλισμό αυτή τη φορά και απόλαυσε ένα οπτικοακουστικό Show πέραν από κάθε φαντασία. Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους με την σκέψη δύο μεγάλων δημιουργών! Δεν με νοιάζει πως το σκαρφίστηκαν! Ούτε υπό ποιες συνθήκες ολοκλήρωσαν το έργο τους. Δεν ξέρω τι ναρκωτικά πήρε ο Kubrick κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, ούτε αν είχε την σύλληψη ο συγγραφέας κατά την διάρκεια ρωμαϊκού οργίου, κτηνοβασιών ακούγοντας Also Sprach Zarathustra . To θέμα είναι ότι το κομψοτέχνημα αυτό υπάρχει και θα είναι για πάντα ότι καλύτερο έχει σκεφτεί ο ανθρώπινος νους, ίσως μαζί με τον κόσμο της Μέσης Γης του Tolkien! Ο Kubrick επαναλαμβάνει την καλή συνήθεια να αφήνει στο κοινό να βρει το δικό του νόημα ο καθένας για την ακαταλαβίστικη ύπαρξη του Μονόλιθου, όπως το ίδιο κάνει με την τελευταία φωτογραφία στο “Shining”.

Τελειώνοντας, στο ερώτημα γιατί δεν βγαίνουν πλέον τέτοια έπη, σκεφτείτε λίγο τον Kubrick αγκαζέ με τον Κλαρκ να πηγαίνουν σήμερα στο γραφείο του main manager της MGM που θα είναι γεμάτο φωτογραφίες του Channing Tatum και του Jason Statham, και να τους ζητάν λεφτά να γυρίσουν μια 3ωρη ταινία με διαλόγους 20 λεπτών με άγνωστους ηθοποιούς και πρωταγωνίστρια ένα κομμάτι Πέτρα… Θα τους διώξουν κλοτσηδόν! Επίσης η ταινία είναι του 1968… 45 χρόνων κι όμως 2001 χρόνια μπροστά από την εποχή της!!

Published by

Νίκος Χατζηκάλφας

Ο καημένος ο Μιχαλάκης ο Jackson δεν ήξερε ότι την μέρα που έκανε πάταγο με τον Billie jean θα γεννιόταν στην Αθήνα, ο απόλυτος πολέμιος των απανταχού φλώρων. Μεγαλώνοντας με Ιταλικά και βιολί ευτυχώς κατάλαβα γύρω στα 20 ότι όλα είναι σχετικά και το θεαθήναι είναι το αγαπημένο σπορ των ανθρώπων. Τελείωσα τη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στα 7 χρόνια όπως όφειλα σαν γνήσιος Έλληνας φοιτητής Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών ασχολήθηκα με το ραδιόφωνο του Πολυτεχνείου που έπαιζα έντεχνα σε μια μουσική περίοδο που πολύ θα ήθελα να ξεχάσω.
Prev Στην εποχή των… νέων, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Ταινία: Η Οδύσσεια του Διαστήματος