Καλώς ήρθες φθινόπωρο, Yoga autumn feeling…, της Άννας Σαρούκου

Καθώς το φθινόπωρο προσπαθεί να επικρατήσει σταδιακά έναντι των ζεστών ημερών του καλοκαιριού, ο καιρός, ο αέρας, η διάθεση μας, αλλά και ολόκληρη η φύση προσπαθούν να ισορροπήσουν σε αυτό το διαρκές πήγαινε-έλα των ημερών, θέτοντας μας το ερώτημα: θα καταφέρουμε να περάσουμε αλώβητοι από αυτήν την μετάβαση ή η ψυχολογία μας θα ακολουθεί διαρκώς αυτήν την αστάθεια περιμένοντας για την πολυπόθητη εξισορρόπηση των εποχών;

yoga-autumn-feeling

Σαφώς η απάντηση αυτή θα βρει αντικρουόμενες απόψεις, αλλά σίγουρα αυτό που εμείς μπορούμε να πούμε είναι ότι ο καθένας χρειάζεται να βρει τον τρόπο να υπάρχει και να ρέει σταθερά σε κάθε αλλαγή που συμβαίνει, είτε μέσα, είτε έξω από εμάς. Οι καταστάσεις έρχονται και φεύγουν και μαζί τους οι εποχές. Η φύση μας διδάσκει τη μεταμόρφωση, την αναγέννηση και την ενδοσκόπηση, κρατώντας κάθε φορά αυτά που μας χρειάζονται για να πάμε παρακάτω, να δημιουργήσουμε και να αφήσουμε πίσω τα περιττά. Για το φθινόπωρο, μπορούμε να συλλογιστούμε τον εαυτό μας σαν ένα δέντρο που αποχαιρετά με αγάπη τα ξερά φύλλα και θέτει νέους στόχους για τη συνέχεια. Μία όμορφη και σίγουρα δημιουργική συνέχεια.

Η πρακτική της yoga έρχεται να μας βοηθήσει να δούμε ευχάριστα και συνειδητά αυτές τις αλλαγές όχι μόνο στη σκέψη, αλλά και στο σώμα μας. Ο οργανισμός μας προσαρμόζεται εκ νέου στις θερμοκρασίες μαθαίνοντας να ισορροπεί, να δυναμώνει και να αναπνέει ελεύθερα καλλιεργώντας τα απαραίτητα εργαλεία για τη σεζόν που σιγά – σιγά ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Ιδανικά, εισάγουμε στις πρακτικές μας αρκετούς χαιρετισμούς στον ήλιο για να ανεβάσουμε θερμοκρασία, να ζεστάνουμε τον αέρα που κυκλοφορεί και να εδραιωθούμε στη φθινοπωρινή μετάβαση αποβάλλοντας άγχη ή πιθανές στρεσογόνες καταστάσεις. Η επαφή με τον εαυτό μας, με τη γη, με τις ρίζες μας έχει κεντρική σημασία. Εδραιωνόμαστε στο εδώ και το τώρα με θέσεις όπως η uttanasana, η paschimottanasa, η janu sirsasana οι οποίες προσφέρουν μία ειλικρινή ματιά προς τα μέσα (περιέχουν όλες εμπρόσθια κάμψη), η θέση matsyendrasana (μαλάσσει τα ζωτικά όργανα, μας διατηρεί στο έδαφος μέσα από μία απαλή στροφή), ενώ όρθιες asanas όπως virabhadrasana I & II, η parshvakonasa ή ιδανικά η θέση του αετού (garudasana) για ισορροπία μας ωθούν στην συνειδητοποίηση και την εναρμόνιση του σώματος και του νου. Εδραιωνόμαστε από τα πέλματα και ισορροπούμε ψηλά, καλλιεργώντας αγάπη για τον εαυτό μας και για κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας.

sol-yoga

Χρησιμοποιούμε την αναπνοή μας με τεχνικές pranayamas (πρακτικές ελέγχου της αναπνοής), όπως είναι η bhastrika (αναπνοή της φωτιάς) προκειμένου να ισοσκελίσουμε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες της εποχής, τονώνοντας παράλληλα το νευρικό σύστημα και βοηθώντας στη θεραπεία φλεγμονών του λαιμού που κάνουν συχνά την παρουσία τους αυτήν την εποχή.

Ολοκληρώνοντας, το φθινόπωρο μας καλεί να απολαύσουμε στο έπακρο τη savasana (τελική θέση χαλάρωσης), αφήνοντας τον οργανισμό μας ανοιχτό και ήρεμο στην αλλαγή, όπως ακριβώς και στην πρακτική, όπου μετά από αρκετή ώρα κίνησης, μένουμε για λίγο στην σιωπή.

Βρίσκουμε λοιπόν τρόπους να γευτούμε αυτό το πέρασμα των εποχών, χαρίζοντας στον εαυτό μας ένα ευεργετικό ταξίδι μέσα από την κίνηση, την ηρεμία και την χαλάρωση. Χαιρόμαστε τη μετάβαση του φθινοπώρου και μεταμορφωνόμαστε αρμονικά μαζί του.

Save energy ~ keep your heart open~start practicing.
Namaste!

Άννα Σαρούκου (Hatha Yoga RYT 200h & Kids Yoga Instructor ~ Module I)

Sent your message
Fb page: Sol Yoga Athens | email: solyoga.athens@gmail.com

Published by

'Αννα Σαρούκου

H Άννα Σαρούκου γεννήθηκε το 1990 και από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό και τις παραστατικές τέχνες. Τα τελευταία χρόνια ασκείτε συστηματικά στη yoga, ενώ τον Φλεβάρη του 2015 ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δασκάλων Hatha Yoga RYT 200 (Yoga Alliance) και τον Ιούνιο του 2016 πιστοποιήθηκε ως kids yoga instructor (Flower Kids Yoga - module I). Μέσω της ενασχόλησής της με τη yoga ανακάλυψε πως οι προηγούμενες σπουδές της πάνω στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να συνδυαστούν σε πλήρη αρμονία με την αγάπη, τη μαθητεία και τη διδασκαλία της yoga. Συνεργαζόμενη κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών με εταιρίες και ανεξάρτητους οργανισμούς εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά θεωρεί ότι η πηγή της έμπνευσης και της δημιουργικότητας τόσο σε ένα πλήρες μάθημα yoga, όσο και σε απλές καθημερινές ενασχολήσεις προκύπτει από απλά βλέμματα και ειλικρινή χαμόγελα. Παρακολουθεί όσο συχνότερα μπορεί workshops, μαθήματα και σεμινάρια γύρω από την πρακτική και τη διδασκαλία της yoga, ενώ αναζητά διαρκώς νέες γνώσεις και εμπειρίες γύρω από αυτό το μονοπάτι. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία, Μέσα & Πολιτισμό στο Πάντειο Παν/μιο, έχει παρακολουθήσει συνέδρια που αφορούν στην εξέλιξη των τεχνών μέσα από τη σύγχρονη εποχή και τα νέα μέσα, ενώ έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Στις κύριες ενασχολήσεις της συνυπάρχουν οι αγάπες για τις πολυπολιτισμικές κουλτούρες, η διαρκώς μετακινούμενη κοινωνία και ο τρόπος που εν τέλει όλα αυτά εκφράζονται και αποτυπώνονται επάνω στο κάθε σώμα… Εκεί εισέρχεται και η yoga ολοκληρώνοντας αυτό το συνεχές ταξίδι…
Prev Το προφίλ της εβδομάδας 10 έως 16 Οκτωβρίου 2016, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Μους λεμόνι με μπισκότα και κρέμα από επιδόρπιο γιαουρτιού Becel ProActiv! της Ευαγγελίας Ζευκιλή